Gyermekétkeztetés: Edd meg, amit megfõztek

  • Czifrik Balázs
  • 2005. március 3.

Lélek

Az új évszázad reformtáplálkozási módszerei, úgy tûnik, elérték a közétkeztetésen belül a gyermekétkeztetést is. A menzákat a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség ellenõrizte, míg az iskolai büfék korszerûsítésérõl az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudo-mányi Intézet (OÉTI) állított össze ajánlást.

Szinte mindenkinek van többnyire kellemetlen, de vicces emléke a gyermekétkeztetés leglényegesebb helyszínérõl, a menzák mélyérõl. Mint a legtöbb közoktatáshoz kapcsolódó tevékenységet, ezt az ágazatot is az átláthatatlan és a kényszerbõl ésszerûtlen mûködés jellemzi. A Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség tavaly október 27. és november 19. között 81 közoktatási egységben végzett ellenõrzést, amelynek eredményeit a múlt héten hozták nyilvánosságra. A fogyasztóvédelem a tavalyi felmérés elõtt utoljára 1998-ban vizsgálta az önkormányzati, alapítványi és egyházi üzemeltetésû közétkeztetés helyzetét, színvonalát. Az akkor megállapított fõbb hiányosságok a következõk voltak: lejárt fogyaszthatósági vagy minõségmegõrzési idejû alapanyagok felhasználása, szakosítatlan tárolás, mûködési engedély, szakképesítés hiánya. A jelenlegi és a korábbi vizsgálat között ugyan hosszú idõ telt el, és közben több közétkeztetést is érintõ jogszabály változott, a hiányosságok azonban továbbra is hasonlóak.

A legfrissebb vizsgálatok nyomán a legmagasabb kifogásolási arány (100 százalék) Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a fõvárosban volt. A legkedvezõbb körülmények között Hajdú-Bihar megyében étkezhetnek a gyerekek, mert az ellenõrzött egységek "mindössze" 20 százalékában kellett valamilyen szabálytalanság miatt intézkedniük a felügyelõknek.

A hiányosságok alapvetõ okaira többféle magyarázat van, a mûködési rendszer azonban sok mindenre fényt derít. A gyermekétkeztetés jelenleg kétféleképpen történik: költségvetési irányítás alatt és vállalkozások keretében. Román Péter, a Junior Vendéglátó Rt. cégvezetõje és a Magyar Vendéglátó Szövetség alelnöke elmondta: "A tevékenység eléggé szabályozatlan. Létezik minisztériumi rendelet, amelynek a végén, mellékletben, ajánlás formájában adják meg a tudományosan kiszámolt tápanyagszükségleteket (lásd a táblázatot), de természetesen ez sem kötelezõ érvényû. Igaz, a megrendelõk az ajánlásban megadott értékeket elvileg számon kérik. Az önkormányzatok a gyermekétkeztetési tevékenységet közbeszerzési pályázat útján látják el, de ezeknek a pályázatoknak jelentõs hányada csak az ár függvényében határozza meg, ki a nyertes. Nyilván mindenki lefelé szorítja az árat, és így az ajánlásban megadott tápanyagszükséglet már nem teljesíthetõ."

Egy ételadag ára 180-540 Ft között mozog, de ezek a számok inkább megtévesztõk, mert számtalan, egységes arányokkal ki nem fejezhetõ körülmény határozza meg. Arra a kérdésre, hogy az önkormányzatok a késõbbiekben ellenõrzik-e a nyertes pályázó vállalt feltételeit, Román Péter elmesélt egy esetet. A Junior mint a fõvárosi gyermekétkeztetés 50 százalékát ellátó vállalat egy szembetûnõen teljesíthetetlen nyertes pályázat ár/minõség hányadosát kifogásolta. Azt kívánták elérni, hogy az önkormányzat vizsgálja meg a pályázatban foglaltak teljesíthetõ-ségét. Minden bírói fórumon végigvitték kifogá-sukat, s azt a választ kapták, hogy a megrendelõ, jelen esetben az önkormányzat, nem köteles vizsgálni a teljesíthetõséget. Ne feledjük, ez a játék esetünkben a gyerekek mindennapi étkezésérõl, egészségérõl szól. A Junior cégvezetõje azt is elmondta, hogy elõfordul a következõ pedagógusi hozzáállás is, "ha énnekem jó volt annak idején a pörkölt-nokedli, akkor ezeknek a kölyköknek is jó lesz".

A tárgykörben a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség vizsgálata a következõket állapította meg: az élelmezésvezetõknek komoly gondot jelent az óvodás kor feletti korcsoportonkénti energia- és tápanyagajánlások teljesítése, mert a fõzõkonyhákon nem vagy nehezen biztosítható a különbözõ korosztályonkénti ételkészítés. Ennek egyetlen módja az lenne, ha a tálalásnál lehetõség volna az eltérõ adagolások biztosítására, de adagolásbeli különbségeket sem a korábbi vizsgálatoknál, sem az ideinél - egy-egy esetet kivéve - nem tapasztaltak. De a közétkeztetés nem csak a megfelelõ tápanyag bevitelérõl szól, az életminõség javításáról is. "Az oktatási-nevelési intézményekben az egy fõre jutó étkezési idõ rövidsége nem kedvez a helyes táplálkozási gyakorlat és az étkezési kultúra iránti igény kialakulásának" - állapítja meg jelentésében a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség, ráadásul míg Nyugat-Európában az iskola központi helye az étkezõ, nálunk a menzák általában az alagsorban lapulnak, kopott bútorokkal, étkészletekkel várják a diákokat. Baranya megye egyik iskolájában például még mindig az a gyakorlat, hogy csak a tanárok étkezõasztalán van terítõ.

A jövõre nézve az sem reménykeltõ, hogy a tavalyi EU-pályázatokon egyetlen hazai közüzemi konyha sem kapott támogatást konyhai berendezések korszerûsítésére, új technológiák alkalmazására, továbbá hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv életminõség-javításról szóló fejezetében a korszerû táplálkozást nem is említik. Pedig akadnak jó példák és kezdeményezések. 1992-94-ben az OÉTI egy sikeres pályázat után a Junior Rt.-vel közösen két "modell iskolában" próbálta ki a korszerû és kulturált gyermekétkeztetés lehetõségeit. Greiner Erika, az OÉTI fõosztályvezetõ fõorvosa elmondta: a gyerekek testi és szellemi fejlõdését, biokémiai paramétereit nézték a vizsgált idõszakban és összességében elmondható, hogy azoknál a gyerekeknél, akik részt vettek a programban, jobb eredmények születtek. Azt is meglepve tapasztalták, hogy a korszerû ellátás nem került sokkal többe, mint a hagyományos, viszont a szervezés tekintetében jóval több figyelmet követelt. De a kezdeményezés nem ezért nem folytatódott, hanem mert az önkormányzatok forráshiányra hivatkozva kifaroltak a gyermekek korszerû étkeztetésének ügyébõl.

Úgy tûnik, a menzákon egyelõre - elsõsorban a pénzhiány miatt - marad a paradicsomos hús, a szociobrutál hangulat, marakodások a konyhás nénikkel. A változás azonban, ha nem is az iskolai étkezdében, elkezdõdött. Nemrégiben látott napvilágot az a javaslat, amely az iskolai büfék ételválasztékát kívánja korszerûsíteni. A tanulmány elkészítésére az Egészségügyi Minisztérium kérte fel az OÉTI-t. A dokumentum ajánlásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy milyen ételeknek nem kellene szerepelniük egy iskolai büfé kínálatában, és mivel lenne érdemes pótolni ezeket.

Természetesen a cukros, szénsavas üdítõk, a chipsek, a csokik és a cukrászsütemények, a kolbászos, rántott húsos szendvicsek kerültek a "nem ajánlott" kategóriába. A javaslat szerint az éhes diákság többek között a jövõben rostos gyümölcs- és zöldségleveket inna, réteseket és töltött pékárukat fogyasztana, a szendvicsek alapanyaga korpás vagy magvas zsömle és kifli lenne elhagyhatatlan zöldséggel, míg a csokit és a cukrot a müzliszeletek, az aszalt és a friss gyümölcsök pótolnák, a chipsfüggõ gyerekeket pedig puffasztott gabonaszeletekkel, extrudált kenyerekkel és pattogatott kukoricával kellene "kezelni".

Az egyik budapesti középiskola büfése szerint az ajánlás egyrészrõl üdvözlendõ, másrészrõl kivitelezhetetlen. "Ez a tanulmány nem foglalkozik a gyakorlattal - mondta. - A HACCP (az EU higiéniás szabályzata, élelmiszer-biztonsági rendszer, amely az élelmezés területén a fogyasztók biztonságát hivatott szolgálni az élelmiszert elõállító önellenõrzése által - C. B.) rendelkezéseivel nehezen összehangolható javaslatokat tesz, például a megmosott zöldség és más egyéb tárolására az iskolai büfék kis alapterületük miatt eleve alkalmatlanok. Különben pedig hiába rakunk évek óta zöldséget a szendvicsekbe, a legtöbb gyerek elsõ mozdulata, hogy a kukába vágja. A rekordot egy salátalevél érte el: fél évig tapadt az iskola ablakára, mert a takarítók nem érték el a célzott dobás magasságát."

Greiner Erika reméli, hogy a büfés által elmesélt állapotokon idõvel változtatni lehet. A fõorvos asszony szerint a javaslat útmutatóval szolgál arra nézve is, hogy a program, megfelelõ higiénés szemlélet mellett, hogyan valósítható meg. "Természetesen több odafigyelést igényel a büfé üzemeltetõje részérõl, szükség esetén akár némi anyagi ráfordítást is. Módosítania kell a már kiépített HACCP rendszerét is. De ez a pluszfeladat meg kell hogy érje, ha gyermekeink egészségérõl van szó."

A javaslatok és a megvalósításukhoz kínált lehetõségek persze nemcsak úgy pattantak ki a minisztériumi illetékesek fejébõl, a háttérben ijesztõ felmérési eredmények állnak. A középiskolai diákság egy része ugyanis ütemesen és egyelõre megállíthatatlanul hízik, és valószínûleg nem a menzai koszttól. Persze - okoskodhatnánk -, elsõsorban nem az étkezési szokásokkal van a baj, hanem az ellustult, mozgás nélküli életmóddal. Számon kérhetnénk, mi történt az iskolai tömegsporttal, a sport - nem a versenysport! - mint a mindennapi élet része miért nem kap nagyobb hangsúlyt a közoktatásban?

Kundra Annától, az Oktatási Minisztérium (OM) sajtóreferensétõl megtudtuk, hogy az OM is érzékeli a középiskolások korszerûtlen életmódját. Az Egészségügyi Minisztériummal karöltve tárcaközi bizottságot hoztak létre, amely a gyermekétkeztetés javításán túl az életvitel változtatására is hangsúlyt helyez. "Az OM is ismeri azoknak a méréseknek az eredményét, amelyek megerõsítik, hogy sajnos a középiskolások sporthoz való viszonya nem túl kedvezõ. Országos tendencia, hogy a serdülõkor elérése után csökken a diákok fizikai aktivitása."

Az iskolákban nincs szervezett tömegsport. A diákok a tanítás után általában tanári felügyelet és irányítás nélkül rohangálhatnak az iskolaudvaron, mert a tornatermet többnyire nem használhatják, noha a közoktatásról szóló törvény 52. § (9) bekezdése kimondja: "az iskola köteles megteremteni a tanulók mindennapi testedzéséhez szükséges feltételeket."

Az OM és az Egészségügyi Minisztérium összefogása mintha ennek a paragrafusnak kívánna nyomatékot adni, a korszerû étkezési javaslatok mellé más ajánlásokat is megfogalmaztak. Az Egészségügyi Minisztérium álláspontját Somhegyi Annamária összegezte: "Az ember szabad döntése, hogy saját egészségét védõ vagy romboló módon éli-e mindennapjait. Az azonban nyilvánvaló, hogy a gyermekekért a felnõttek viselik a felelõsséget, ezért különösen fontos, hogy az óvodákban és iskolákban minél hatékonyabban segítsük elõ a gyermekek egészségét szolgáló tennivalókat. Ezek négy alapfeladatban foglal-hatók össze: egészséges táplálkozás, a szakmai kritériumoknak megfelelõ napi testmozgás, az egészségtan oktatása és a gyermekek egészséges személyiségfejlõdésének elõsegítése."

Hogy ezekkel az ajánlásokkal az iskolák mit tudnak kezdeni, hogyan valósíthatók meg, arra nincsen válasz. A cél kívánatos és magasztos, de az iskolák anyagi, szervezeti lehetõségeivel egyelõre még köszönõ viszonyban sem áll.

Czifrik Balázs

Napi energia- és tápanyag-beviteli ajánlás csoportos étkeztetés számára

1-3 év4-6 év7-10 év11-14 év15-18 év
Energia (kJ) 5 643 7 1069 19610 45010 868
(kcal)1 350 1 7002 2002 5002 600
Összes fehérje (g)4354707982
Fehérjeenergia (%)1313131313
Összes zsír (g)4455718184
Zsírenergia (%)3030303030
Összes szénhidrát (g)188236306348361
Szénhidrát-energia (%)5757575757
Hozzáadottcukor-energia (%)1010101010
Koleszterin (mg)135170220250300

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.