Névváltoztatás: Hívjatok Taxinak!

Lélek

Noha az MTA nyelvészei szerfölött elnézőek, ami a hazai utónévötleteket illeti, van, amit azért az ő gyomruk sem vesz be. Neeo, Evaniq vagy Eszteranna senki sem lehet, Lüszien, Záli, Tikva, Babér vagy Harsány viszont még igen! És ha netán nem tetszene

Noha az MTA nyelvészei szerfölött elnézőek, ami a hazai utónévötleteket illeti, van, amit azért az ő gyomruk sem vesz be. Neeo, Evaniq vagy Eszteranna senki sem lehet, Lüszien, Záli, Tikva, Babér vagy Harsány viszont még igen! És ha netán nem tetszene

a "szappanoperanév", amivel a szüleink megajándékoztak bennünket, bármikor lecserélhetjük azt egy aktuálisra. De Baloghból nem lehet Batthyány.Névváltoztatásra számtalan okunk lehet. Ha nevet kívánunk változtatni, nincs más dolgunk, mint beadni egy kérelmet az önkormányzatnak, amely továbbítja azt a Belügyminisztérium névváltoztatási főosztály anyakönyvi osztályára. A vezetéknevük megváltoztatását kérők kilencven százaléka családi okot jelöl meg: például megromlott a viszonya a bűnöző apjával, ezért inkább felveszi az anyja vagy valamelyik felmenője nevét. Előfordult, hogy egy asszony a vőlegénye elől úgy próbált menekülni, hogy új névvel az ország másik végében telepedett le.

Másik fő indok, tudjuk meg Piros Zsuzsanna főosztályvezetőtől, a túl gyakori vezetéknév, vagy ha annak jelentése van. Több Buzi és Ondó nyújtott már be kérelmet, de akadnak olyanok is, akiknek egyszerűen elegük lett abból, hogy amikor bemutatkoznak, mindenki röhög. Néha

ártatlannak tűnő nevek

keserítik gazdájuk életét: volt olyan nap, amikor egyszerre két sebésztől, egy Mészárostól és egy Hentestől érkezett névváltoztatási kérelem. Természetesen azt is megértik, ha Kontár Károly okleveles tévészerelő valami jobb cégért szeretne magának. De a kövér ember sem akar Kövér lenni, a sovány sem Sovány, sőt még a sovány Kövérek és a kövér Soványok is több beadványt intéztek a hivatalhoz.

A magyarosítás mostanában nem jellemző, sokkal inkább az, hogy a húszas években kötelezővé tett magyarosítás után egyesek most visszakérik az eredeti nevüket. Régies írásmóddal írt nevet azonban csak akkor engedélyeznek, ha arról családi okirat tanúskodik. "Mert amúgy mindenki ipszilont szeretne a neve végére."

Nemváltoztatás miatt évente tíz-tizenöt kérelem érkezik. Van, aki csak az operáció után jelentkezik, de a legtöbb női ruhába bújt Kovács János ezt már jóval korábban megteszi. Transzvesztitákra mindez nem vonatkozik, ugyanis "a nemnek és a névnek meg kell egyeznie".

Nem vehető fel olyan vezetéknév, ami a magyar hagyományoktól eltérő hangzású vagy magyartalanul képzett, ezért nem lehet Kovácsból soha Smith. Hasonlóképp földrajzi vagy történelmi nevet sem választhatunk, még akkor sem, ha az a szép hangzású Kárpát vagy a Millennium, történelmi nevet pedig csak akkor engedélyez a főosztály, ha bizonyíthatóan szerepel például Batthyány az ősök között. Mostanában sokan kérik, hogy gyermekük az apa és az anya vezetéknevét is felvehesse, ám arra már nem mindenki figyel, hogy az a három név jól is hangozzék.

A magyar utónévkönyv jelenleg 1443 női és 2606 férfinevet tartalmaz. Ám úgy látszik, a választék soha nem elég bőséges, mivel "mindig van olyan szülő, aki újat akar". Évente átlag kétszáz olyan beadvány érkezik, amelyben korábban nem használt utónév engedélyeztetését kérik a hivataltól. Hogy ezek közül mi kerülhet majd bele az utónévkönyvbe, arról a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének szakemberei döntenek - miközben néha bizonyára jókat derülnek. A legvadabb talán az volt, amikor valaki a Dömper nevet gondolta ki gyermekének, de nem járultak hozzá olyan nevek bejegyzéséhez sem, mint Zsöme, Csiri, Lulu (mint férfinév).

A jó ízlésen túl

van néhány szempont, amely alapján a nyelvészek döntenek. Olyan név nem választható, amelynek létezik magyar megfelelője; az idegen hangzásút minden esetben fonetikusan kell írni, így lesz valakiből minálunk Lüszien vagy Rodzser. A becézett forma használatát valamiért csak a női nevek esetében engedik, arról pedig vita folyt, hogy lehet-e női név egy férfinévből. A Nyikitát végül lesöpörték.

Az idén engedélyezett nevek listájából mindenesetre az derül ki, hogy a testület egyáltalán nem szigorú: Romélia, Megán, Gopáli, Damajanti, Anahita, Áfonya, Dzsínó, Balarám, Ainó, Toivó, Tia, Uzoma, hogy csak a legfurcsábbakat említsük.

A vezetéknév-változtatásnak általában praktikus okai vannak, az utónevek között viszont bőséggel találhatunk divatneveket, amelyeket a szülők előszeretettel választanak az aktuálisan futó szappanoperákból, könyvekből. "Hamarosan a Huaniták és a Britnik jönnek majd megváltoztatni a nevüket", jegyzi meg Piros Zsuzsanna. Mint mondja, egyesek autónevet akarnak adni a gyereküknek, népszerűek a fűszer- és a gyümölcsnevek is, igaz, a Cseresznyét nem engedélyezték. De néha egyáltalán nem lehet tudni, honnan vették a szülők az ötletet. Egyesek haláluk előtt veszik fel azt a nevet, ahogy mindenki hívta őket - hogy a fejfájukon már az a név állhasson. Egy biztos: csak a férfiutónevek száma nyolcszázzal gyarapodott az elmúlt harminc évben.

A névváltoztatás iránti kérelmet - tizennyolc éves korig szülői enge-déllyel - az önkormányzatoknál kell benyújtani, az eljárás tízezer forintba kerül. Az igazi költség nem is ez, hanem hogy utána valamennyi okmányt - forgalmi, jogosítvány, ingatlan tulajdoni lapja s a többi - le kell cserélni. Egy üzletember utólag bevallotta: egy hét szabadsága, valamint százötvenezer forintja ment rá az átíratásokra, úgyhogy a végén már bánta az egészet.

Piros Zsuzsanna szerint a véleményeztetési procedúrát célszerű jóval a gyerek születése előtt elkezdeni. Hamarosan az interneten is hozzáférhető lesz a már engedélyezett utónevek listája, elkerülendő, hogy újra és újra olyan nevekkel próbálkozzanak a polgárok, mint Cuje, Anemari, Toto vagy Atlanta.

Dusza Erika

A névváltoztatásról bővebben: www.nyilvantarto.hu

Búcsú a leánykori névtől

Tavaly december tizenötödikétől módosult az anyakönyvi törvény, amelyben főképp a fogalmak változtak. Ehhez kapcsolódóan jövő év eleji hatállyal a családjogi törvény is megváltozik. Ennek lényege, hogy ezentúl a férfiaknak is lesz házassági nevük. Erre a változtatásra azért volt szükség, mert egy tavalyelőtti alkotmánybírósági határozat kimondta: a nemek közti megkülönböztetés tilalmába ütközik, hogy csak a nők vehetik fel házastársuk vezetéknevét. "Kíváncsi leszek, hányan élnek majd ezzel a lehetőséggel" - jegyezte meg a belügyminisztériumi főosztályvezető.

A férjnek tehát nyilatkoznia kell: megtartja saját nevét, felveszi feleségéét, avagy kettős nevet választ. Tulajdonképpen az anyakönyvi törvényt is ezért kellett módosítani, ugyanis furcsán vette volna ki magát, ha a leánykori név mellett megjelent volna a "legénykori" is, ezért januártól ezt úgy mondjuk majd, hogy születési, illetve házassági név.

A legnépszerűbb férfinevek

Bence, Dániel, Dávid, Máté, Tamás, Péter, Balázs, Ádám

A legnépszerűbb női nevek

Viktória, Anna, Fanni, Vivien, Eszter, Alexandra, Réka

A leggyakoribb családnevek

Nagy 241 ezer

Kovács 225 ezer

Tóth 220 ezer

Szabó 215 ezer

Horváth 200 ezer

Kiss 137 ezer

Figyelmébe ajánljuk