Püspök lett Balog Zoltán korábbi emberi erőforrások miniszterből

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.01.25 18:52

Lélek

Kicsit módosítottak is ezért az egyházi szabályokon.

Beiktatták hivatalába hétfőn Balog Zoltánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület novemberben megválasztott új püspökét.

A koronavírus-járvány miatt zárt körben megtartott beiktatás után Balog Zoltán az MTI-nek elmondta: püspöki szolgálatának elején "odafigyelő, hallgató püspök" szeretne lenni, ezért már a héten elkezdi az egyházkerület református gyülekezeteinek látogatását. Elképzelése szerint mindenkivel személyesen szeretne találkozni, ezért elhatározta, hogy 1,5-2 év alatt felkeresi az egyházkerülethez tartozó több mint háromszáz gyülekezetet.

Balog Zoltán a református egyház jelenlegi legsürgetőbb feladatának nevezte a közösségek megerősítését. Meglátása szerint a világban és Magyarországon is hiányoznak az erős közösségek, amelyekben az emberek otthonra találnak. Az egyházi közösségek képesek megtartani az embereket, képesek mellettük állni és erőt adni nekik életük krízishelyzeteiben. Ezeknek az otthont kínáló egyházi közösségeknek a megerősítése tehát a legfontosabb feladat – mondta.

Ugyancsak fontosnak nevezte az egyház részvételét a közszolgálatban, amellyel az egyház tagjain túl is több mint százezer embert érnek el. Példaként említette, hogy minden kórházban van református lelkész, lelkigondozói szolgálat. „Azt szeretném, ha minél több ember mellett ott tudnánk állni a vigasztaló, erősítő üzenettel” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ehhez a szolgálatot végző lelkészek státuszát is erősíteni, rendezni kell.

Szólt arról is, hogy az egyház fontosnak tartja a találkozást a fiatalokkal, hiszen ők a jövő egyháza és a jövő Magyarországa. Nagy lehetőség a hit- és erkölcstan oktatás, amellyel több mint százezer fiatalt érnek el, ugyanakkor szükség lenne az oktatás reformjára és a hitoktatók státuszának megerősítésére, lelki és szellemi képzésükre.

Megjegyezte: ugyancsak fontos az egyháznak a református egyetemen tanuló nyolcezer diák. "Szeretném, ha ők nem egyszerűen egy egyetemen tanulnának a sok közül", hanem megkapnák "azt a pluszt, amit a református, keresztyén hitvallás adni tud".

Balog Zoltán szerint mindezen feladatok elvégzéséhez legelőször a "háttérvilágot kell megerősíteni". Hozzátette, a lelkipásztorok anyagi, lelki és jogi biztonságának megteremtése, megerősítése olyan fontos ügy, amelyet eddig is feladatának tartott és ez után is kiemelten kezel.

Korábbi miniszteri szolgálata és püspöki szolgálata közti különbségről szólva azt mondta: "az egyházban nem szeretjük valamifajta politikai korrektség jegyében elhallgatni vagy átcsomagolni azt, amit igazságnak ismertünk fel. A reformátori és bibliai örökséghez híven a lehető legnagyobb őszinteségre van szükség" – fogalmazott.

Balog Zoltánt 2020. november 5-én választották meg a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökének. Az új püspök Szabó Istvánt váltja, aki három cikluson, 18 éven keresztül vezette az egyházkerületet.

A református egyház szabályai szerint csak az lehet püspök, aki „legalább 10 évi folyamatos, önálló lelkészi szolgálattal rendelkezik”. Hogy ez a kitétel ne zavarja meg Balog egyházi felemelkedését, az egyházi döntéshozók módosítottak a rendelkezésen, és eltörölték a „folyamatos” szócskát. Apróság ugyan, de ezzel lehetőséget biztosítanak Balog Zoltán püspökké válásának.

Püspök lehet Balog Zoltán, korábbi emberi erőforrások miniszterből

Pénteken hivatalosan is református püspök-jelölt lett Balog Zoltán, volt emberi erőforrások miniszter - írja a . Ezzel egyedülálló eset jön létre a magyar történelemben, ugyanis olyan még soha nem fordult elő, hogy egy miniszterből püspök legyen, de arra már volt példa, hogy püspökből miniszter lett.

Neked ajánljuk