Törzsfejlődés - Varga János állatorvos, mikrobiológus a madárinfluenzáról

  • Kovács Péter
  • 2006. február 23.

Lélek

Hivatalosan is megerősítették, hogy Magyarországon két helyen a madárinfluenza H5N1 vírusától elhullott vadmadarakat találtak. A Bács-Kiskun megyei Nagybaracskán és Csátalján a háziszárnyasokra vonatkozó zárlatot rendeltek el. Mennyire komoly a helyzet? Erről beszélgettünk Varga János egyetemi tanárral, az MTA levelező tagjával.

Hivatalosan is megerősítették, hogy Magyarországon két helyen a madárinfluenza H5N1 vírusától elhullott vadmadarakat találtak. A Bács-Kiskun megyei Nagybaracskán és Csátalján a háziszárnyasokra vonatkozó zárlatot rendeltek el. Mennyire komoly a helyzet? Erről beszélgettünk Varga János egyetemi tanárral, az MTA levelező tagjával.

*

Magyar Narancs: A következő héten a Mindentudás Egyetemén előadást tart Madár-influenza: járvány vagy hisztéria? címmel. Ön szerint mi van most Magyarországon?

Varga János: Nehéz kérdés. Járványról egyelőre biztosan nem beszélhetünk. Az történt, ami nagy valószínűséggel megjósolható volt: a délről visszaköltöző vándormadarakkal együtt megjelent a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírustörzse. Ilyen esetekkel fogunk még a jövőben találkozni. Járványról akkor beszélhetnénk, ha a vírustörzs megjelenne a háziszárnyasokban is. Erről azonban ma még nincs szó. Ezért fontos, hogy az észlelt esetek körzetében bizonyos óvintézkedéseket léptettünk életbe.

MN: Ebben semmi rendkívüli nincs?

VJ: A madárinfluenza mint állatbetegség egyáltalán nem új jelenség. Ezt az évszázados kórt 1933-tól tudjuk tenyészteni is. A madarakban tünetekkel járó megbetegedést leggyakrabban a H5-ös és a H7-es altípusú A-influenzavírusok okozzák. A H5-ös törzsek például már a 80-as években is feltűntek az USA és Mexikó egyes részein. Ezek egyik variánsa a H5N1. Az teszi igazán veszélyessé, hogy erősebb a megbetegítőképessége, ezért is terjed ilyen gyorsan.

MN: A madarak körében?

VJ: Természetesen. Alapvetően a madarak betegségével van dolgunk, amely testváladékkal, bélsárral, ritkábban pedig légúton terjed közöttük. Ha egy adott állományban megjelenik, akkor döntően légúton. A gyors terjedés miatt ilyenkor az állomány 60-90 százaléka elhullhat a háziszárnyasok között. De a vadmadarak nagyon eltérőek az ellenálló képességüket tekintve. A galambok és a kacsák például természetes módon védettebbek, a hattyúk érzékenyebbek. Nem véletlenül találtunk épp hattyútetemeket.

MN: Mitől vált ez ennyire hírhedt emberi betegséggé a köztudatban?

VJ: A H5N1 még az emberi áldozatoknál is kizárólag madárvíruselemeket tartalmazott. Humán genetikai szakasza nem volt. Ez azt jelenti, hogy szó sincs bármiféle mutációról. Az, hogy emberek haltak bele, a vírus nagy koncentrációjának a következménye. A fokozott fertőzési veszély pedig az enyhén szól-va nem megfelelő tartási körülményekből ered. Emberek együtt éltek az állatokkal, sőt a megbetegedett és elhullott egyedeket fogyasztották.

MN: Milyen tünetei vannak az emberre átterjedt betegségnek?

VJ: A normál emberi náthához hasonló megfázásos tünetek. Viszont a betegség súlyosan károsítja a tüdőereket, erős vérzékenységet okozva a tüdőben. A kevés számú áldozat szinte megfulladt a vérében, bármily szörnyen is hangzik.

MN: Kik lehetnek még érintettek?

VJ: A másik fokozottan veszélyeztetett kör természetszerűleg a fertőtlenítőkből került ki. Ha Magyarországon is az állományok elpusz-títására kerül sor, nekik feltétlenül vírusszűrő maszkban és egyszer használatos védőfelszerelésben kell eljárniuk. Annak azonban semmi értelme nincs, hogy mindenki maszkokat vásároljon, mint láttuk ezt a híradásokban.

MN: Mi lesz a termelők veszteségével? Nem kell attól tartani, hogy nem jelentik be az észlelt eseteket, félve a megsemmisítéstől?

VJ: Az ilyen, bejelentési kötelezettséggel járó vírusos fertőzések utáni irtásokért az állam kártérítést fizet az erre létrehozott alapból, melynek egy részét európai uniós pénzek pótolják.

MN: Mennyire beszélhetünk tömeges emberi érintettségről?

VJ: Erről szó sincs. Még Dél-Ázsiában is a több mint 2800 gócponton - ahol 100 millió állat pusztult el - alig 200 fő betegedett meg! A madárinfluenza döntően vadmadárbetegség, amely átterjedhet a jóval érzékenyebb háziszárnyas-állományra, és innen - de nagyon kis százalékban - az ezzel a már fertőzött állománnyal fokozottan érintkező emberekre. A legfontosabb, hogy Magyarországon és Európában már azt megakadályozzuk, hogy a háziállatok megfertőződjenek.

MN: Sikerülni fog?

VJ: Bízom benne. Az időben észlelt lehetséges gócoknál megelőző intézkedések szükségesek (a tetemek begyűjtése, a lakosság felvilágosítása stb.), de véleményem szerint minden háziszárnyas elzárva tartásában bízni: illúzió. Ám ha megjelenik egy tenyészetben, akkor azt, nincs mese, meg kell semmisíteni, és preventív oltást kell alkalmazni. Ha az emberek felelősen viselkednek, kicsi az esélye a humán fertőződésnek.

MN: Emberről emberre nem terjed?

VJ: Határozottan kijelenthetem, hogy a jelenlegi törzs nem! Annak persze fennállhat a minimális esélye, hogy az emberi és állati vírus egy egy időben mindkét típusú (emberi és állati) náthától fertőződött egyénben kombinálódik és emberi járványt okoz, de erre valószínűleg már a mai védőoltások továbbfejlesztésével is válaszolni tudnánk.

MN: Hatásosak az oltóanyagok?

VJ: Igen. Mind a humán, mind az állatállományra kifejlesztettek a jelek szerint képesek megfékezni a továbbterjedést, persze egyéb óvintézkedésekkel együtt. Más kérdés, hogy a kutatóállományunk az éveken át tartó forrásmegvonások miatt erős létszám- és eszközhiánnyal küzd. De semmi ok a hisztériakeltésre. "vatosan, okosan kezelve a madárinfluenza megmarad madárbetegségnek a jövőben is.

Varga János

1964-ben szerzett diplomát az Állatorvos-tudományi Egyetemen, jelenleg is itt tanít. 1994-től az állatorvos-tudományok doktora, 2001-től az MTA levelező tagja. Több, az állatok fertőző betegségeivel foglalkozó hazai és nemzetközi tudományos testület és szakmai folyóirat munkájának aktív résztvevője. Elnöke az MTA Állatorvos-tudományi Bizottságának és az Országos Állat-egészségügyi Tanácsnak.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.