A főváros átvállalná az Oltalom szociális intézményeiben dolgozók fizetését

  • narancs.hu
  • 2023. október 19.

Lokál

A főváros célja, hogy a Budapesten dolgozók ne menjenek el a "kivéreztetett" intézményekből.

A főváros határozatlan időre átvenné az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karatitív Egyesület budapesti szociális intézményeiben dolgozók fizetését – jelentette be Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy az itt dolgozók átmenetileg a főváros cégéhez, a BMSZKI-hez (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei) kerülnének – írja a 444.hu.

A MET és az állam közti vita miatt az egyházhoz tartozó intézmények napról-napra egyre bizonytalanabb helyzetbe kerülnek, van ahol a dolgozók hónapok óta nem kapják meg rendesen a fizetésüket. A főváros vezetése az elmúlt napokban egyeztetett a Magyar Evangéliumi Testvérközösséggel, illetve az Oltalom Karitatív Egyesülettel.

Ahhoz, hogy Budapesten stabil maradjon a szociális ellátás, lépni kell

– mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Kiss elmondta, hogy a MET és az Oltalom Budapesten működtet

  • 260 fős éjjeli menedéket,
  • átmeneti szállást,
  • ápolási osztályt, ami gyakorlatilag kórházi ellátás,
  • nappali melegedőt,
  • népkonyhát,
  • szociális szolgálatot,
  • női szállót és családok átmeneti otthonát is.

Kiss szerint azt elmúlt napok egyeztetései alapján az látszódott, hogy a legszűkebb keresztmetszetet a hónapok óta nem rendezett nettó bérfizetés okozza a dolgozók körében. A főváros célja, hogy a dolgozók ne menjenek el az intézményekből, ezért a jövő heti Közgyűlés elé egy olyan javaslatot visznek, aminek értelmében

november 1-től a főváros átmenetileg biztosítja a nettó béreket és fizetik a bérek utáni járulékokat is.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy nem fenntartók lesznek, nem is szeretnének azok lenni, ők kizárólag az ott dolgozók felmondását szeretnék megelőzni. Kiss elmondta, hogy ez egy átmeneti helyzet, ami addig tart míg a magyar kormány és a MET meg nem állapodnak egymással. A főváros bízik abban, hogy ez minél hamarabb megtörténik.

A segítségre azért is szükség van, mert Budapesten az éjszakai szállásokon rendelkezésre álló 1264 éjszaki férőhelyből nagyjából 260 férőhelyet a MET és az Oltalom üzemeltet, ezek kiesése problémát okozna.

Kiss Ambrus abban bízik, hogy az intézkedéssel stabilizálni tudják az érintett intézmények dolgozói létszámát. A főváros költségvetését ez a segítség havonta nagyjából tízmillió forinttal terheli le. Egyelőre folynak a tárgyalások, de az látszik, hogy körülbelül 70 dolgozót kell átmenetileg átvennie a főváros cégének a BMSZKI-nek. Az intézkedés egyelőre határozatlan idejű, hogy a dolgozóknak ne kelljen azon aggódnia, hogy adott határidő után ismét nem lesz fizetésük.

Kiss Ambrus hangsúlyozta, hogy ez az intézkedés csak a fővárosi intézményekre vonatkozik, azok közül is csak a szociális ellátásban résztvevőkre.

Az Oltalomnak és a MET-nek iskoláik és egyéb intézményeik is vannak, az ott dolgozók bérét a főváros nem tudja átvállalni (Szegeden az önkormányzat tízmillió forintos rendkívüli támogatást nyújtott a MET ottani alapítványi iskolájának).

A főpolgármester-helyettes szerint annak kevés a esélye, hogy az MVM tényleg kikapcsolja az Oltalom és a MET intézményeinél a villanyt és a gázt, de ha ez mégis megtörténik, akkor abban bíznak, hogy a korábban beszerzett aggregátorokkal tudják majd biztosítani az ellátást.

Iványi Gáboréknak a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházi státuszával kapcsolatos vitája van a kormánnyal. A MET-et 2011-ben fosztotta meg státuszától az állam az új egyházi törvénnyel. A MET később pert nyert a magyar állammal szemben, az ítélet szerint a magyar állam alkotmánysértő módon vette el az egyházi státuszt, és azt köteles visszaállítani. Eszerint tehát az államnak visszamenőlegesen is ki kellett volna fizetnie azt a pénzt, amit a MET akkor kapott volna, ha megmarad az egyházi besorolása. A kormány azonban azóta sem hajlandó úgynevezett „közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást” kötni velük, ami miatt a MET komoly összegektől esik el, és adósságcsapdába került.

Orosházán a fideszes többségű képviselő-testület is tervezi, hogy a MET ottani intézményének gyorssegélyt ad a bajban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.