Az ELTE TTK megtiltotta az előadások és szemináriumok személyes megtartását

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 31.

Lokál

Az egyetemen terjedő fertőzési láncok elkerülése érdekében.

"A még néhány nappal ezelőtt is érvényes helyzethez képest jelentősen megugrott annak a veszélye, hogy a jelenléti oktatás – még az eredetileg tervezett, korlátozott formában is – az egyetemen terjedő fertőzési láncokhoz vezet. Ez a kockázat elérte azt a szintet, amit nem tartunk elfogadhatónak, kollégáink és hallgatóink egészségének védelme érdekében" – olvasható a Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja által aláírt közleményben, írja a hvg.hu.

Gyorsan emelkedett az elmúlt napokban a regisztrált új fertőzöttek száma. Vasárnap az eddigi azonosított napi fertőzöttszám rekordot döntött. Merkely Béla is hangsúlyozta, ő maga is későbbre várta a második hullámot, de ez már az, megindult a járvány terjedése annak köszönhető, hogy rengetegen mentek külföldre nyaralni.

A többek között a közoktatásért felelős Kásler Miklós mindennek ellenére még vasárnap reggel is arról beszélt, hogy a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett hagyományos módon indulhat a tanévkezdés. Az ország felsőoktatási intézményei is csak a nagylétszamú előadások online-osításában gondolkodnak, a pár tucat hallgatóval működő órákon inkább maszkkal és fertőtlenítővel védekeznének.

Az ELTE TTK vasárnap este kiadott tájékoztatója fontos szempontokat vet fel. A szöveg kiemeli, hogy a karvezetés értesülései szerint "az elmúlt napok fertőzési hulláma nagyon magas arányban érinti az egyetemi hallgatók korosztályát, számos fertőzési góc egyetemi (nem ELTE!) szervezésű rendezvényhez, illetve jelentős részben fiatalok által látogatott szórakozóhelyekhez köthető". Ezért, az elmúlt napok emelkedő fertőzési esetszámait látva, az ELTE TTK dékáni vezetése úgy határozott, hogy létszámtól függetlenül azonnali hatállyal megtiltja valamennyi előadás és szemináriumi gyakorlat jelenléti formában történő megtartását.

A határozat szerint ezeket az óratípusokat augusztus 31-től távolléti (online) formában kell oktatni. Jelenléti formában a laborgyakorlat, szakmai gyakorlat és terepgyakorlat típusú tárgyak oktatása folytatható, az indoklás szerint azért, mert a ezeknél a tananyag elsajátításához különösen fontos a jelenléti oktatás.

Az intézmény vezetése a következő napokban tekinti át, hogy az új helyzetnek megfelelően át kell-e alakítani a tanrendet.

Figyelmébe ajánljuk