Bátran vágj bele a lakásfelújításba! Mutatjuk mi kell hozzá

  • Fizetett tartalom
  • 2021. június 18.

Lokál

Az utóbbi időben valósággal szárnyra kapott a lakásfelújítási láz hazánkban, így nem csoda, ha mi is azon kapjuk magunkat, hogy akarva-akaratlanul a lakásunk csinosítását tervezgetjük. Azonban ahhoz, hogy a felújítás zökkenőmentesen menjen, érdemes alaposan átgondolnunk néhány pontot, ugyanis a tudatos tervezéssel nemcsak rengeteg időt és pénzt spórolhatunk meg, de egyúttal a felesleges idegeskedéstől is megkímélhetjük magunkat.

Cikkünkben összegyűjtöttük a felújításhoz kapcsolódó legfontosabb teendőket, amikre odafigyelve megfelelő felkészültséggel vághatunk bele a lakásunk korszerűsítésébe.

Alapos helyzetfelmérés

Mielőtt nekilátunk a felújítási munkálatoknak, kezdeti lépésként érdemes körültekintően felmérni a munka helyszínét. Azon túl, hogy részletesen feljegyezzük a helyiségek pontos méretét, ha komolyabb átalakításokban gondolkodunk, vegyük figyelembe a falak szerkezetét is, hogy tisztában legyünk a lehetséges kivitelezési korlátokkal. A felmérés alkalmával célszerű ellenőrizni azt is, hogy megfelelő-e a helyiségek hő- és vízszigetelése, valamint akár szakértővel átvizsgáltatni a lakás elektromos és fűtési rendszerét, hogy egy füst alatt elvégezhessük az összes szükséges átalakítást.

Világos elképzelések

Fontos, hogy már a felújítás kezdete előtt legyen egy tiszta képünk arról, pontosan mit várunk a munkálatok eredményeképpen. A stílus kiválasztásában sokat segíthet, ha felkeresünk néhány lakberendezési bemutatótermet, de gyűjthetünk ötleteket belsőépítészeti magazinokból és katalógusokból, vagy akár inspirálódhatunk az internetről is.

Ezen a ponton célszerű végiggondolnunk továbbá, hogy az egyes helyiségek milyen funkciókat látnak majd el és milyen igényeink lehetnek a lakásunk különböző pontjaival szemben a mindennapokban. Ha előre tudjuk például, hogy milyen elektromos eszközöket veszünk majd rendszeresen igénybe az adott helyiségben, azzal elejét vehetjük a falon kívül futó vezetékekkel járó hosszabbítók és elosztók tömkelegének, amivel nemcsak otthonunk esztétikai értékét, de a komfortérzetünket is nagyban növelhetjük.

Young couple in love painting walls in their new home.

Felújítási terv

Gondoljuk át és gyűjtsük össze, hogy milyen munkafolyamatokra lesz szükség a felújítás során! Érdemes ezekből egy teendőlistát összeállítani, ami részleteiben tartalmazza, mely munkálatokhoz kell majd szakember segítségét kérnünk, milyen határidőkkel számolhatunk, valamint hogy milyen anyagokat és eszközöket szükséges igénybe vennünk. Fontos az is, hogy az egyes munkafolyamatok megfelelő sorrendben kövessék egymást, ezért a feladatok ütemezése is a felújítási tervünk része kell, hogy legyen.

Költségvetés

Bár a legtöbb esetben nem könnyű feladat előzetesen összeállítani egy költségvetést, ennek ellenére elengedhetetlen, hogy előre megszabjuk a felújításra vonatkozó anyagi korlátainkat.

A  költségvetés megtervezésekor igyekezzünk minden olyan költséget számba venni, amely felmerülhet a lakásfelújítás során. A szakértők azt javasolják, hogy amennyiben van rá lehetőségünk, a biztonság kedvéért számoljunk valamennyi tartalékkal is, hiszen a munkálatok közben könnyen előkerülhet olyan tétel, amire nem számítottunk.

Jelentősen csökkenthetünk a lakásfelújítás költségein, ha bizonyos munkákat saját kezűleg végzünk el. Ámcsak abban az esetben kifizetődő ezt az utat választanunk, ha nem áll távol tőlünk a fizikai munka, van elég ráfordítható időnk, valamint rendelkezésünkre állnak a felújításhoz szükséges eszközök.

Vannak ugyanakkor olyan jellegű munkák, mint pl. a vízvezeték- vagy a villanyszerelés, amelyek elvégzése komoly szaktudást igényel, ezért érdemes ezeknek a feladatoknak az ellátást inkább szakemberekre bízni, hogy elkerüljük a hozzá nem értésből fakadó komoly problémákat vagy baleseteket.

Eszközök

Milyen eszközökre lehet szükségünk a felújítási munkálatok során?

Takaróanyagok a berendezési tárgyak, valamint a padló védelmére (pl. takarópapír, takarófólia vagy akár nem használt rongyok). Védőfelszerelések, hogy megvédjük a szemünket, bőrünket a sérülésektől és a munkálatokkal járó kosztól (pl. pormaszk, védőszemüveg, kesztyű, térdvédő). A kézi szerszámok és eszközök körét leginkább a munka jellege határozza meg, de elmondható, hogy kalapácsra, csavarhúzókra, mérőszalagra, vízmértékre, ragasztószalagokra és erős szemeteszsákokra szinte biztosan szükség lehet majd a felújítás során. A gyors és hatékony munkához elengedhetetlen, hogy beszerezzünk bizonyos szerszámgépeket is. Leggyakrabban a különböző csiszoló-, keverő- és vágógépek tehetnek jó szolgálatot, de ebben az esetben is igaz, hogy az eszköztárunkat érdemes az adott igényre szabni.

Szükséges engedélyek, bejelentések

A felújítás kapcsán érdemes tájékozódnunk a helyi önkormányzatnál az aktuális szabályozásokról, mivel több településen rendeletek határozzák meg, hogy mely napokon és napszakokban végezhetünk erős zajjal járó munkálatokat.

Egyes önkormányzatok például a sittes konténer igénybevételét is területhasználati engedély beszerzéséhez kötik, de amennyiben a felújítás során a falak mozgatása is tervben van, más felügyelőszervektől is szükségünk lehet engedélyekre.

Ha társasházban található lakás újítását tervezzük, elképzelhető, hogy be kell jelentenünk a munkálatokat a közös képviselőnek vagy a lakóközösségnek, különösen abban az esetben, ha a fűtőtestek cseréjét is tervezzük a felújítás során. Ettől függetlenül is célszerű előre értesítenünk a szomszédokat arról, hogy átalakításba kezdünk, megjelölve a befejezés várható időpontját is, ugyanis a jószomszédi viszony megőrzése az egyik elengedhetetlen kelléke annak, hogy békében élvezhessük megszépült otthonunkat a munkálatok befejezése után.

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.