Bátran vágj bele a lakásfelújításba! Mutatjuk mi kell hozzá

  • Fizetett tartalom
  • 2021. június 18.

Lokál

Az utóbbi időben valósággal szárnyra kapott a lakásfelújítási láz hazánkban, így nem csoda, ha mi is azon kapjuk magunkat, hogy akarva-akaratlanul a lakásunk csinosítását tervezgetjük. Azonban ahhoz, hogy a felújítás zökkenőmentesen menjen, érdemes alaposan átgondolnunk néhány pontot, ugyanis a tudatos tervezéssel nemcsak rengeteg időt és pénzt spórolhatunk meg, de egyúttal a felesleges idegeskedéstől is megkímélhetjük magunkat.

Cikkünkben összegyűjtöttük a felújításhoz kapcsolódó legfontosabb teendőket, amikre odafigyelve megfelelő felkészültséggel vághatunk bele a lakásunk korszerűsítésébe.

Alapos helyzetfelmérés

Mielőtt nekilátunk a felújítási munkálatoknak, kezdeti lépésként érdemes körültekintően felmérni a munka helyszínét. Azon túl, hogy részletesen feljegyezzük a helyiségek pontos méretét, ha komolyabb átalakításokban gondolkodunk, vegyük figyelembe a falak szerkezetét is, hogy tisztában legyünk a lehetséges kivitelezési korlátokkal. A felmérés alkalmával célszerű ellenőrizni azt is, hogy megfelelő-e a helyiségek hő- és vízszigetelése, valamint akár szakértővel átvizsgáltatni a lakás elektromos és fűtési rendszerét, hogy egy füst alatt elvégezhessük az összes szükséges átalakítást.

Világos elképzelések

Fontos, hogy már a felújítás kezdete előtt legyen egy tiszta képünk arról, pontosan mit várunk a munkálatok eredményeképpen. A stílus kiválasztásában sokat segíthet, ha felkeresünk néhány lakberendezési bemutatótermet, de gyűjthetünk ötleteket belsőépítészeti magazinokból és katalógusokból, vagy akár inspirálódhatunk az internetről is.

Ezen a ponton célszerű végiggondolnunk továbbá, hogy az egyes helyiségek milyen funkciókat látnak majd el és milyen igényeink lehetnek a lakásunk különböző pontjaival szemben a mindennapokban. Ha előre tudjuk például, hogy milyen elektromos eszközöket veszünk majd rendszeresen igénybe az adott helyiségben, azzal elejét vehetjük a falon kívül futó vezetékekkel járó hosszabbítók és elosztók tömkelegének, amivel nemcsak otthonunk esztétikai értékét, de a komfortérzetünket is nagyban növelhetjük.

Young couple in love painting walls in their new home.

Felújítási terv

Gondoljuk át és gyűjtsük össze, hogy milyen munkafolyamatokra lesz szükség a felújítás során! Érdemes ezekből egy teendőlistát összeállítani, ami részleteiben tartalmazza, mely munkálatokhoz kell majd szakember segítségét kérnünk, milyen határidőkkel számolhatunk, valamint hogy milyen anyagokat és eszközöket szükséges igénybe vennünk. Fontos az is, hogy az egyes munkafolyamatok megfelelő sorrendben kövessék egymást, ezért a feladatok ütemezése is a felújítási tervünk része kell, hogy legyen.

Költségvetés

Bár a legtöbb esetben nem könnyű feladat előzetesen összeállítani egy költségvetést, ennek ellenére elengedhetetlen, hogy előre megszabjuk a felújításra vonatkozó anyagi korlátainkat.

A  költségvetés megtervezésekor igyekezzünk minden olyan költséget számba venni, amely felmerülhet a lakásfelújítás során. A szakértők azt javasolják, hogy amennyiben van rá lehetőségünk, a biztonság kedvéért számoljunk valamennyi tartalékkal is, hiszen a munkálatok közben könnyen előkerülhet olyan tétel, amire nem számítottunk.

Jelentősen csökkenthetünk a lakásfelújítás költségein, ha bizonyos munkákat saját kezűleg végzünk el. Ámcsak abban az esetben kifizetődő ezt az utat választanunk, ha nem áll távol tőlünk a fizikai munka, van elég ráfordítható időnk, valamint rendelkezésünkre állnak a felújításhoz szükséges eszközök.

Vannak ugyanakkor olyan jellegű munkák, mint pl. a vízvezeték- vagy a villanyszerelés, amelyek elvégzése komoly szaktudást igényel, ezért érdemes ezeknek a feladatoknak az ellátást inkább szakemberekre bízni, hogy elkerüljük a hozzá nem értésből fakadó komoly problémákat vagy baleseteket.

Eszközök

Milyen eszközökre lehet szükségünk a felújítási munkálatok során?

Takaróanyagok a berendezési tárgyak, valamint a padló védelmére (pl. takarópapír, takarófólia vagy akár nem használt rongyok). Védőfelszerelések, hogy megvédjük a szemünket, bőrünket a sérülésektől és a munkálatokkal járó kosztól (pl. pormaszk, védőszemüveg, kesztyű, térdvédő). A kézi szerszámok és eszközök körét leginkább a munka jellege határozza meg, de elmondható, hogy kalapácsra, csavarhúzókra, mérőszalagra, vízmértékre, ragasztószalagokra és erős szemeteszsákokra szinte biztosan szükség lehet majd a felújítás során. A gyors és hatékony munkához elengedhetetlen, hogy beszerezzünk bizonyos szerszámgépeket is. Leggyakrabban a különböző csiszoló-, keverő- és vágógépek tehetnek jó szolgálatot, de ebben az esetben is igaz, hogy az eszköztárunkat érdemes az adott igényre szabni.

Szükséges engedélyek, bejelentések

A felújítás kapcsán érdemes tájékozódnunk a helyi önkormányzatnál az aktuális szabályozásokról, mivel több településen rendeletek határozzák meg, hogy mely napokon és napszakokban végezhetünk erős zajjal járó munkálatokat.

Egyes önkormányzatok például a sittes konténer igénybevételét is területhasználati engedély beszerzéséhez kötik, de amennyiben a felújítás során a falak mozgatása is tervben van, más felügyelőszervektől is szükségünk lehet engedélyekre.

Ha társasházban található lakás újítását tervezzük, elképzelhető, hogy be kell jelentenünk a munkálatokat a közös képviselőnek vagy a lakóközösségnek, különösen abban az esetben, ha a fűtőtestek cseréjét is tervezzük a felújítás során. Ettől függetlenül is célszerű előre értesítenünk a szomszédokat arról, hogy átalakításba kezdünk, megjelölve a befejezés várható időpontját is, ugyanis a jószomszédi viszony megőrzése az egyik elengedhetetlen kelléke annak, hogy békében élvezhessük megszépült otthonunkat a munkálatok befejezése után.

Figyelmébe ajánljuk