Lesújtott a bulinegyedet megregulázó csendrendelet

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 27.

Lokál

Ellehetetlenül vagy csak átalakul az erzsébetvárosi bulinegyed?

Mint arról mi is beszámoltunk, a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat június végén új rendeletet fogadott el a helyi vendéglátóipari egységek működésének szabályozásáról. A szigorú csendrendelet szerint a VII. kerületi üzletek és vendéglátóhelyek nem lehetnek nyitva éjfél és reggel 6 óra között, de lehetnek kivételek.

A hvg.hu értesülései szerint, bár éjféltől csak külön engedéllyel lehetnek nyitva a VII. kerület szórakozóhelyei, sok hely még várja a visszajelzést az önkormányzattól és van, aki csak szóbeli ígéretet kapott, hogy nem kell bezárnia, így nagy a bizonytalanság a zárórával kapcsolatban.

Mint írják, a Belső-Erzsébetvárosban üzemelő helyek akkor kérhetnek mentességet, ha teljesítenek egy sor feltételt, mint például, hogy hangerőlimitert építenek be az erősítőkbe, megakadályozzák, hogy az utcán igyanak a vendégeik, tisztán tartják a hozzájuk tartozó járdaszakaszt, vagy kifüggesztik az önkormányzat által egy napja közzétett információs plakátokat. Aki nem teljesíti ezeket a feltételeket, az egy évig nem kérvényezheti, hogy kivételt tegyenek vele, vagyis csak éjfélig lehet nyitva.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?