Brüsszel: A belgaság dicsérete

  • Kovácsy Tibor
  • 2000. március 16.

Lokál

Attól, hogy belgák nincsenek, fővárosuk még lehet, van is nekik, de ha csak tehetjük, tekintsünk el csoportos élvezetétől, hiszen ilyen keretek között az érdeklődések és tapasztalatszerzési törekvések mintegy átlagolódnak, és estéről estére a csupacsipke főteret környező turistautcák valamelyik turistavendéglőjében találjuk magunkat, egyre meghittebb, de helyi jellegűnek mégiscsak kevéssé mondható állandó társaságunkban.
Attól, hogy belgák nincsenek, fővárosuk még lehet, van is nekik, de ha csak tehetjük, tekintsünk el csoportos élvezetétől, hiszen ilyen keretek között az érdeklődések és tapasztalatszerzési törekvések mintegy átlagolódnak, és estéről estére a csupacsipke főteret környező turistautcák valamelyik turistavendéglőjében találjuk magunkat, egyre meghittebb, de helyi jellegűnek mégiscsak kevéssé mondható állandó társaságunkban.

Ámbár Brüsszel központjából sem kell rögtön elmenekülni. A Grande Place-tól pár sarokra, a látványos, üveg boltíves Királyi Galérián túl, az Arenberg utcából már láthatóan van például egy nem turista ihletésű, hangulatában számunkra inkább kávéháznak mutatkozó hely, valójában szűk és ódon söröző, a Mort Subite, vagyis Hirtelen Halál. Apokaliptikus elnevezése valójában egy jeles sörmárkát takar, ezen belül pedig olyan, kissé riasztó, már-már férfiatlan alfajjal, mint a különféle évjáratú alapsörökből kevert, cseresznyeízű, színében vöröses Kriek, amelyről a szaktekintélyek azt is tudják, hogy ízesítésére kizárólag a Shaerbeek típusú cseresznye alkalmas. Ha azonban

kellő elszánással

látunk hozzá az itallap módszeres végigrendeléséhez, konok tettvágy lép az ernyedt fanyalgás helyére, további tényfeltáró munkára buzdulunk, és valami hátsó kerten át be is zuhanunk a Toone-ba. Ez már egészen kocsmaszerű, egyik helyisége muzeális, de alkalomszerűen még működő bábszínház, és olyan, már nevükben is félelmetes további sörtípusokkal fenyeget, mint Kwak, Fruit Défendu (vagyis tiltott gyümölcs), Maredsous és - a kegyelemdöfés közeledtéről árulkodó - Judas.

Ettől kezdve az önálló továbbtájékozódás minden kísérlete értelmetlenné válik, márpedig Brüsszel most hetedmagával kultúrfővárosa Európának, vagyis buli van. Esetünkben egy bevásárlóközpont-csarnokban, ahol - bárcsak sejtenénk, hol is vagyunk - szerencsére már csak a Jupiler nevű, önmagában véve teljesen értelmetlen köz-sör habzik a maga mértéktartó módján. Dönget a zene, buta tekintetünk aligha utal színesen terebélyesedő, elragadtatott gondolati tartalmainkra. Hajnaltájt, kifelé menet már egészen tisztán értjük, és meglepetésünk is őszinte, amikor a kidobóemberek borravalót követelnek, mi pedig - immár visszanyert bölcsességükben, felmérve az áthaladás terének szűkösségét, továbbá tettleges csínytől tartva, büszkeségünk titkát mindazonáltal változatlan daccal őrizve - az óhajnak, bár mértékkel, eleget teszünk.

Ezek után tájékozódni immár a központtól távolodva érdemes. Ott van a

haladó kultúrszellemiséget

sugárzó Botanique, a pálmaház-szerű épületben növények és aranyhalak tropikalizálják a folyosót, kiállítóterek, koncert- és színházterem, kávézók mentén. Egy sarokkal odébb apró dzsesszklub, egy helyi szinten minden bizonnyal méltán elismert, hagyományos felállású trió koncertjére várakozó, veretesen csapzott, negyvenes férfiakkal. Mellette pulóveres-öregbalos étterem, ahol kicsi táblán, krétával írva mutatják az idegen arcába a napi menüt, az előre odakészített vörösboros üvegből pedig centivel mérnék le a fogyasztást, ha maradna az alján viszonyítási alapszint.

Regényesebb élvezetek begyűjtéséhez viszont még külsőbb városrészeket kell célba venni. Délen a Lemonnier átszállóhely valóságos föld alatti Moszkva tér, megállás nélkül érkező, induló, elkanyarodó, váltóállításra várakozó villamosokkal. Fönt pedig, a felszínen habitus, szeszély és kalandvágy dönti el, hogy elinduljunk-e egy semmi jót nem ígérő, sivár bulváron Anderlecht városrész bánatos semmijébe, vagy inkább egy marokkói büféktől szegélyezett, forgalmasabb útvonalat válasszunk a szemerkélő esőben és hideg óceáni szélben. Az utóbbi esetben módunkban áll olcsón kuszkuszt enni meghatározhatatlan eredetű hússal, csempézett falak között, világoskék műanyag asztalborításon, komor

vendégmunkás-hangulatban

- hacsak nem választjuk az obligát klimatizált emeleti terem tévéadással vidámított magányát. Akárhogy is, a végén rendeljünk teát, hogy eltöprenghessünk, vajon mi lehet a szakszerű, a gyanakvó személyzet által még eltűrt módja a friss mentával telegyömöszölt ital elfogyasztásának, majd pedig, zordon egykedvűséget mímelve, távozzunk sietve. Más a helyzet, ha hétvége van és délelőtt. Ilyenkor piac és vásár az egész környék, de legfőképpen a közeli egykori vágóhíd területe. Élő aprójószág, szőnyegek és használt ruhák, lengyel húsbolt, világoskék porcelándelfin - nagyobb tételben kedvezményesen -, sőt hátul, a vegyes-műszaki szekcióban azonosíthatatlan alkatrészek társaságában kelet-európai hangulatot idézve, fellelhetők még a malterfoltos csaptelepek is. A vágóhíd bejáratának tiszteletet parancsoló bika állószobra mellett osztriga, feketekagyló, csiga, rák zabálható helyben, egy lakókocsi pultjának támaszkodva, és még a kimért bor is megüti a kekeckedéstől mentes mércét.

És hogy szó essék azért a magaskultúráról is, de mégse fussuk le a Szépművészeti Múzeumban látható németalföldi gyűjtemény dicséretének kötelező kűrjét, essék szó inkább a Belgium ötvenéves fennállása alkalmából létesült hatalmas múzeumkomplexumról a Merode metróállomásnál. Van ott egy kultúrtörténeti kincsestár, benne a fél világ, továbbá egy kicsi terem, Boyadjian doktor szívábrázolás-gyűjteményével. A szakmáját szerető kardiológus szí valakú és rajzolatú ostya- és tömjéntartókat, dobozkákat, lámpákat, függőket, tűpárnákat, szentképeket, fogadalmi ajándékokat, tinta-, só- és púdertartókat, hitvesi tálakat halmozott össze, de még orvosságos dobozt is, felirattal: "Remember my Friend - All things have an

end".

Kovácsy Tibor

(Brüsszel)

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.