DK: Makót meg nevezzük át Jeruzsálemmé!

  • narancs.hu
  • 2022. június 18.

Lokál

A makói iskolabezárás új fejleménye. A DK önkormányzati képviselője egyéni indítvánnyal reagált a polgármester javaslatára.

„Javaslom, hogy Makó nevét változtassuk meg Jeruzsálemre” – így kezdődik az az egyéni képviselő indítvány, amelyet a makói képviselő-testület DK-s tagja, Mucsi Tamás jegyez. 

Az ellenzéki politikus a Facebookon közzétett iratban indoklásképp hozzáfűzi: miután kiderült, hogy a tankerület megszüntette az oktatást a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók Székhelyintézményében, és a diákoknak az Almási utcai székhelyintézménybe kell járniuk ősztől, Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere közleményben reagált a hírre, azt javasolva a tankerületnek, az Almási utcai épület kapja meg Bartók Béla nevét. 

Mucsi javaslata nyilvánvalóan a polgármester ötletén ironizál.  „Jeruzsálem turisztikai vonzereje vitathatatlan. Persze, a gazos Makovecz tér, a széttört padok, az elhanyagolt környezet bizonyára csalódást fog okozni a turistáknak, de cél szentesíti az eszközt” – érvel a makói képviselő.

Azt, hogy a Bartók általános iskolában és a mellette álló zeneiskolában most véget ér az oktatás, az évzárón tudták meg a gyerekek, a tanárok is csak pár nappal korábban. Információink szerint a város polgármesterét is telefonon tájékoztatta erről a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ, és Farkas Éva Erzsébet sem örült a döntésnek, amelybe az önkormányzatnak nincs beleszólása.

A DK tüntetést szervezett abban a reményben, hogy aki a döntést meghozta az iskola bezárásáról, meggondolja magát. Az érintett diákok szülei és a Bartók iskolába járt makóiak Facebook-csoportot hoztak létre és aláírásgyűjtésre készülnek, viszont elhatárolódtak a DK akciójától, mert politikai segítség nélkül szeretnék elérni a céljukat.

A szólást, amelyre Mucsi Tamás javaslata utalt, nem a két város közötti földrajzi távolság ihlette, hanem egy középkori történet, amelyről épp most írt a 24.hu is.

Mint Makó Jeruzsálemtől címmel a makói zsidóságról dokumentumfilm-sorozat is készült.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.