Dolgozók közül öten, míg a fogvatartottak közül tizenhárman vesztették életüket a hazai börtönökben a koronavírus miatt

  • narancs.hu
  • 2021. május 10.

Lokál

A hivatalos statisztikánál magasab lehet a valós halálozási adat.

Eddig a magyarországi börtönökben dolgozók közül öten, míg a fogvatartottak közül tizenhárman vesztették életüket a koronavírus-fertőzés következtében – ezt közölte a hvg.hu-val a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A BVOP tájékoztatása szerint a rabok mindegyike a tököli rabkórházban hunyt el. A valós számok azonban ettől eltérhetnek, ugyanis azoknak a fertőzötteknek, akiknek "civil"kórházi kezelésre van szükségük, a börtön parancsnoka engedélyezheti a büntetése félbeszakítását, így ők nem szerepelnek a tököli rabkórház statisztikáiban. Arról, hogy hány esetben történt ilyen engedélyeztetés a BvOP nem adott választ a lapnak.

Az intézményekben 2020. március 4-e óta vannak érvényben a járványügyi szabályok, azóta figyelik a fogvatartottak egészségi állapotát, és azt, aki tüneteket mutat, azonnal elkülönítik, majd gondoskodnak az ellátásukról. A BvOP szerint folyamatosan és rendszeresen fertőtlenítenek, rendelkezésre áll kézfertőtlenítő is, és kötelező a védőfelszerelések használata is.

A börtönökben a raboknak és a dolgozóknak is szájmaszkot kell viselniük, előbbieknek csak akkor, ha elhagyják a zárkákat.

 „Valamennyi hazai börtönben megkapták első oltásukat az arra igényt tartó fogvatartottak, a vakcinákat a büntetés-végrehajtási szervezet egészségügyi állománya adta be az elítélteknek. Ez a teljes fogvatartotti közösség közel 66%-a, ugyanakkor már most többen kérték az oltást, mint ahányan az előzetes felmérés során jelezték” – válaszolta a BvOP a portál megkeresésére. A börtönökben minden új igénylőnek biztosítják az első oltást, emellett az ismétlő oltásokra is felkészültek. A fogvatartottakat Sinopharm vakcinával oltották, de ha egészségügyi okokból indokolt, akkor másfajta vakcinát is biztosítanak a raboknak. A börtön személyzetének 56–59 százalékát oltották be eddig (mindenkit, aki igényelte) Pfizer és Szputnyik vakcinákkal.

Arról, hogy a büntetésvégrehajtási-intézetek milyen nehézségekkel néznek szembe a koronavírus terjedése miatt még az első hullám alatt foglalkoztunk. Erről szóló írásunkat itt olvashatják:

Neked ajánljuk