Elkészült a Széna téri park

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 22.

Lokál

Több mint hétezer négyzetméter újult meg az egykori Volánbusz-pályaudvar helyén.

„68 új fa, 4 vers, 2 emlékmű, 3 kronoszkóp, vízjáték, egy régi kórház és rengeteg történelem” – büszkélkedett Őrsi Gergely II. kerületi polgármester, miután átadták az újonnan kialakított parkot a Széna téren.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a lehető legnagyobb zöldfelület kialakításán túl cél volt a főbb gyalogos és kerékpáros közlekedési irányok megtartása, az akadálymentesítés, valamint kerékpártárolók, új közvilágítási és térfigyelő rendszer, a köztéri wifi rendszer kiépítése is. Új köztéri elemként megjelenik a városfalat idéző installáció, vízjáték, több utcabútor került a térre és esztétikusabbá váltak a metró szellőzői.

A vízjáték 10 óra 23 perctől 11 óra 4 percig és 19.56-tól 13 percen át nemzeti színekben világít. 

 
Facebook/Őrsi Gergely

 
Facebook/Őrsi Gergely  

A Széna téri emlékpark két szobornak ad otthont: Szenes Hanna szobrának, amely Fáskerti Zsófia alkotása, és az Ötvenhatos emlékműnek, amelyet a Hatdé művészcsoport készített.

A téren három kronoszkóp is helyet kapott, amelyek segítségével a tér adott pontjairól vissza lehet tekinteni az időben, és a Fortepan fotói által látható, hogyan mutatott a tér az 1930-as években, az 1945-ös ostrom idején és 1956-ban, a forradalom napjaiban. Az emlékek útvesztőjét négy vers alkotja, Bereményi Géza: Széna tér; Térey János: A városi hadviselés gyakorlata; Márai Sándor: Mennyből az angyal és Szenes Hanna: Meghalni című műveinek szövege egyedi kivitelezésű térkőburkolaton jelennek meg.

A megújult Széna térre 68 fát ültettek, és a kivitelezés során fellelt régi Szent János kórház régészeti maradványait a helyszínen állítják ki Dévényi Tamás építész koncepciója alapján – közölte az önkormányzat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk