Enni kért a zsákmány, a sasok megetették

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 9.

Lokál

Felneveltek egy tápláléknak szánt egerészölyv-fiókát a parlagi sasok Dévaványánál.

Parlagi sasok neveltek fel egy egerészölyv-fiókát a Dél-Alföldön, saját három fiókájukkal együtt. 

A különleges fészekaljra a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának közös munkacsoportja talált rá májusban, a Békés megyei Dévaványánál. 

Feltételezik, hogy az egerészölyv-fiókát valamelyik sas elragadta, zsákmányként, ám nem sérült meg, és a sasfészekben ugyanúgy enni kért, mint a sasfiókák. Erre a mozdulatra pedig a szülők reflexből reagálnak.  

A madarakat júniusban is ellenőrizték, akkor már az egerészölyv a fészek környékén repkedett, szemlátomást egészségesen. A sasfiókák akkor még nem tudtak röpülni. 

A fészekről drónfelvétel készült:

 
Fotó: Horváth Márton/MME

 Az MME közleménye és beszámolója szerint ha nem is gyakran, de előfordul ez a jelenség. 

Ez a felvétel 2020-ban készült egy ilyen fészekaljról:

 
 
Fotó: Horváth Márton / Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
 

 Az egerészölyv Európában a legelterjedtebb ragadozó madár. A parlagi sasok zsákmánya egy százalékban egerészölyvekből áll, zömmel fiókákból. Ahhoz, hogy az így elvitt madár életben maradjon, az kell, hogy ne sérüljön meg közben, és azt a sast, amely elvitte, a fészekbe érve megzavarja valami, így ne kezdje el rögtön a fiókák etetését, megölve a még esetleg élő zsákmányt, és a saját fiókái is elfogadják a jövevényt.

A parlagi sas világszerte veszélyeztetett fajnak számít, az Európai Unióban fészkelő párok kétharmada Magyarországon található. Fészkeiket az MME a hetvenes évek óta számontartja. Ez idő alatt több mint tízezer sasfészket ellenőriztek, és hat alkalommal láttak élő egerészölyv-fiókát parlagi sasoknál, és ötöt réti sasoknál.

Arról, hogy a madarak hogyan élnek együtt, sokszor egymásra utalva, ez a cikkünk szól:

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.