Feljelentést tett a budaörsi polgármester választási csalás előkészületének gyanúja miatt

  • narancs.hu
  • 2018. január 22.

Lokál

Wittinghoff: Mi ez, ha nem törvénybe kódolt választási csalás?

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a TV2 Tények c. műsorának tegnap esti adása után döntött úgy, hogy feljelentés tesz, Szerinte a műsorban elhangzottak a választási csalás bűncselekményének alapos gyanúját vetik fel.

A riportban elhangzottak szerint egymástól látszólag függetlenül két esetben is arról érdeklődtek a kormányhivatal dolgozóinál, hogyan lehet nagyobb mennyiségű lakcím-bejelentő nyomtatványhoz jutni.

Az egyik esetben egy a Polgármesteri Hivatalban dolgozó nő kérdezte a kormányablak vezetőjét, Sarkadi Andreát, hogyan lehetne mintegy ötszáz lakcímbejelentő laphoz jutni. A riportból kiderült, hogy az illető egy ismerőse számára szerette volna beszerezni a lapokat. A másik esetben a kormányhivatal egy munkatársát telefonon kereste fel egy férfi az iránt érdeklődve, hogy honnan juthatna 6000, azaz hatezer darab lakcímbejelentő nyomtatványhoz.

Wittinghoff szerint nyilvánvaló, hogy Budaörsön ekkora mennyiségű valós lakcím bejelentésére nincs igény. Ezért a választások előtt rövid idővel ilyen mennyiségű bejelentőlap beszerzési szándéka arra utalhat, hogy valaki vagy valakik hamis adatoknak a lakcímkártyákra való bejegyeztetésével, azaz a közokirat tartalmát meghamisítva szeretné(k) a választás eredményét befolyásolni.

"Azt nem tudhatjuk, hogy itt valós szándékról, vagy egyszerű ócska provokációról van-e szó. Az mindenképpen meglepő, hogy a kormányhivatal vezetője, az állítólagos esetek kapcsán sem a jegyzőt, aki a választások tisztaságáért felel, sem engem, sem semmilyen hivatalos szervet tudomásunk szerint nem keresett, hanem egyenesen a kormánylakáj médiához futott…

A helyzetet a rendőrségnek kell tisztáznia, ezért feljelentést tettem az illetékes rendőri szerveknél" – írja a polgármester a szerkesztőségünknek is eljuttatott levelében.

"Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy mennyire jól jönne a Fidesznek, ha a közbeszéd nem arról szólna, hogy a saját magukra megírt választási törvényükkel akár jelentősen kevesebb szavazattal is kétharmados többséget lehet szerezni. Hogy miként költenek milliárdokat a határon túli magyarok szavazataiért, miként lehetetlenítik el a külföldön dolgozó fél milliónyi magyar szavazásának lehetőségét. Vagy éppen, hogy miként szabták át a választó körzeteket a saját érdekeiknek megfelelően… Mi ez, ha nem törvénybe kódolt választási csalás?" – zárja sorait a polgármester.

Nem ez az első eset, hogy Wittinghoff Tamás összetűzésbe kerül a kormányzattal vagy annak valamely leágazásával.

„Mint a nagy királyok"

Első fokon megnyerte Budaörs önkormányzata az iskolák átvételének ügyében indított kártérítési pert az állam ellen. Wittinghoff Tamás szerint más esetekben is látszik, hogy a Fidesz kifejezetten bünteti Budaörsöt. A polgármester jövőre kormányváltást szeretne, ennek esélyeiről is kérdeztük.

Figyelmébe ajánljuk