Fővárosi strandok: Vízmérték

  • Bogár Zsolt
  • 2002.05.23 00:00

Lokál

Budapesten száznál több medence üzemel, és ez a tény még akkor is Európa legnagyobb fürdővárosává avat bennünket, ha nyaranta nem biztos, hogy szívesen osztozunk a strandoló tömegek szórakozásában.

Budapesten száznál több medence üzemel, és ez a tény még akkor is Európa legnagyobb fürdővárosává avat bennünket, ha nyaranta nem biztos, hogy szívesen osztozunk a strandoló tömegek szórakozásában.Május elsején nyitnak a szabadtéri strandok, ez a kőbe vésett szabály, bár az idén átalakítási munkák miatt a Csepeli és a Palatinus csak szezon közben, a Pünkösdfürdői pedig egyáltalán nem nyit ki.

Többért többet

Noha a lapok idén is jelentős emelkedésről számoltak be, és a nagyobb strandokon a belépőárak tényleg meghaladták a négyjegyű toleranciahatárt, az egy-kétszáz forintos áremelést már nem lehet összehasonlítani a rendszerváltás utáni jegyárnövekedéssel. A 90-es évek elején a közüzemi díjak nagymértékű drágulása a gyári, egyesületi strandok bezárásához és a százszázalékosan fővárosi tulajdonú Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. (BGYH) kezelésében lévő néhány peremkerületi kis fürdő (albertfalvai, pestszentlőrinci, kispesti, cinkotai) megszüntetéséhez vezetett. A jegyárak emelkedése a látogatók számának visszaesésével járt. Mára az árak és a forgalom is konszolidálódott, az utóbbi egyértelműen a létesítményi rekonstrukciós munkáknak és a szolgáltatások bővítésének köszönhetően. Az elmúlt három év adatait figyelembe véve a fenntartók nyaranta összesen másfél millió látogatót jegyezhetnek. A strandokra állítólag nem jellemző ugyan, hogy nyereségesek lennének, de az egész évben nyitva tartó fürdők (Széchenyi, Gellért, Lukács, Dagály) a szakemberek szerint kifejezetten jól mennek: az évi négymillió látogató többségét ezek fogadják. A megkezdődött és részben befejezett felújítások érintik a medencéket, a szociális kiszolgálóhelyiségeket, az üzleteket és a strand infrastruktúráját. A rekonstrukció során a legtöbb helyen nyitott élménymedencéket alakítanak ki: nyakzuhanyok, víz alatti masszázs- és sodrófolyosók borzolják a zsigereket, de hullámkeltő berendezéseket és csúszdarendszereket is telepítenek vagy felújítanak. A medencék mellett szauna, kondicionálóterem, sportpályák várják a vendégeket. A belépő az összes szolgáltatás igénybevételére feljogosít, tehát például a gyerekeknek nem kell külön fizetniük a csúszda-, felnőtteknek a szaunahasználatért. Június közepétől néhány fürdőben szabadidős programok (vízi aerobik, strandfoci-, röplabda- és kézilabda-bajnokság stb.) egészíti ki az alapszolgáltatást.

Ivóvíz, fürdővíz

´si megfigyelés szerint, ha valaki le akarja beszélni magát arról, hogy strandra menjen, a látogatók vélelmezett számával egyenes arányban hivatkozik a víz rossz minőségére. Talán még a fülekbe cseng a régi szülői intelem: "a lábfürdőbe ne lépj, ha nem akarsz lábgombát", vagy "a szemölcsödet is biztosan a strandon szedted össze", és ez a babona máig él. A budapesti fürdők vize ezzel szemben tiszta, nem úgy, mint egyes élővizek, és a mosdók és zuhanyzók állapota sem azokat az időket idézi, amikor még gombás fertőzéseket lehetett összeszedni a strandzuhanyba helyezett fa lábrácsokon éldegélő kórokozóktól. "A Népjóléti Minisztérium 37/1996-os rendelete előírja és pontosan szabályozza a kezelésünkben lévő fürdő- és forrásvizek bakteriológiai és kémiai ellenőrzését - magyarázza Kiss Ferenc, a BGYH fürdőüzemek osztályvezető-helyettese. - Akkreditált vizsgálólaboratóriumunkban külön vízmintákon folyamatosan ellenőrizzük a medencék vizét, a töltővizet, szűrő-forgató rendszerekben a forgatott vizet, és a felügyeletünk alatt álló forrásvizek minőségét. Az eredményekről naplószerűen kimutatást vezetünk, amit az ÁNTSZ is ellenőriz. A fenti rendelet folyományaként a töltő-ürítő rendszerű medencéket 2002. december 31-ig szűrő-forgatóssá kell alakítani, ami gyakorlatilag a medencék töltővizére vonatkozólag ivóvíz minőségű fürdővizet jelent. A legtöbb fővárosi strandon már szűrő-forgatós medencék működnek, és a BGYH csak azokra a gyógyvizes medencékre kapott felmentést a rendelet hatálya alól, melyeknél a szűró-forgatós vízkezelési technika károsítaná a gyógyhatást. De a víz minőségére a folyamatos ellenőrzés miatt ez sincs hatással, csak a kezelési technika különbözik." Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kerületi és fővárosi szervei is rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, nyáron kétszer-háromszor vízmintavizsgálatot végeznek, a szezonkezdet előtt pedig helyszíni szemlén győződnek meg a fürdő- és kiszolgálóhelyek tisztaságáról (például mikor meszeltek utoljára stb.). Dr. Tomka Júlia, a fővárosi ÁNTSZ illetékese ugyanazt erősítette meg a víz minőségével kapcsolatban, mint amit a BGYH-nál előrebocsátottak. Viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a klórtartalmú fertőtlenítőszerek magas, de határérték alatti koncentrátuma érzékenyebb bőrűeknél, elsősorban gyerekeknél okozhat bőrirritációt. Ilyenkor a bőrön kiütések keletkeznek, rosszabb esetben szemkötőhártya-gyulladás alakulhat ki. A kicsiknek ezért ajánlják a gyerekmedencét, a felnőtteket pedig kérik, ne használják a babapancsolókat, mert ezzel fertőzést terjeszthetnek. Strandbezárásra fürdővízjárvány vagy bármely közegészségügyi hiányosság miatt egyébként már nagyon régen nem volt példa.

Biztonsági kérdések

Mivel a gyerekek közül is egyre többen hordanak maguknál értékes használati tárgyakat napszemüvegtől a márkás cipőn át a mobiltelefonig, logikusan váltak a fürdővendégek lopások célpontjává. Kiss Ferencnek szervezett, strandolók értékeire specializálódott bandáról a korábbi évekből nincs ugyan tudomása, de azért bevallása szerint is minden évben történnek lopások. Hogy ne így legyen, a kapuknál és a strand területén elszórtan biztonsági őrök dolgoznak, de a legtöbbet mégis a fürdőlátogató tehet, ha nem hagyja őrizetlenül a holmiját. Minden strandon működik értékmegőrző, és ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a fürdők vezetősége csak azokért az értéktárgyakért (pénz, ékszer, fényképezőgép, videokamera stb.) vállal felelősséget, amelyeket a vendég a megőrzőben hagy. A ruházat viszonylatában ugyanez vonatkozik az öltözőre. Ha mégis valami eltűnne, jegyzőkönyvet vesznek fel, feljelentést tesznek a rendőrségen, az őrök aktivizálják magukat, és megpróbálják elfogni a tettest. Néha hallani a hangosbeszélőn, amint felhívják a pihenők figyelmét, ha a strand területén zsebesek dolgoznak, az osztályvezető-helyettes szerint azonban ez elriasztja a vendégeket, jobb diszkréten, de hatékonyan védeni az értékeket.

Tervek

A tervek ismeretében úgy tűnik, a Rómaitól (lásd keretes írásunkat) a többi fővárosi fürdő sem szeretne lemaradni. A Dagály strandra álmodott vízi vidámpark befektető híján kútba esett ugyan, a szezon derekán már működni fog (a forma alapján elnevezett) vese- és gombamedence az új hullámkeltő géppel. A Palatinuson átalakítják Európa egyik legnagyobb, 110 méteres medencéjét úszó-, hagyományos strand- és a Rómairól ismert élménymedencévé. Pünkösdfürdő szintén megszépül, szaunafalu és új medencék épülnek, valamint helyreállítják a Hajós Alfréd által tervezett öltözőket. A BGYH milliárdos céltámogatást remél a Széchenyi-tervtől, amit a Palatinus közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésére (szóba került egy komp és egy belvárosból közlekedő busz üzembe helyezése), a Csepeli strand meleg vizű medencéjének befedésére és a Széchenyi fürdő műemléki rekonstrukciójára szánnának. És akkor még mindig elébe nézünk a Rác és a Rudas felújításának, amit ugyancsak nem lehet már sokáig halasztani.

Bogár Zsolt

Rómaifürdő, a követendő példa

"Magyarország a magyaroké!" - áll a Római fürdő felirat szomszédságában egy gigantposzteren, és a zavart csak tetézi, hogy a bejáratnál egy szláv ajkú házaspárral találkozom. A strand nem hagyja ki a történelmi miliő kínálta lehetőséget: a díszlet az egykori provincia fürdőkultúrájára épül, a látogató a nap végére az egynyelvű feliratokból és rajzvázlatokból megjegyezheti, hogyan gyűjtötte össze és szállította el a vizet a vízvezetékrendszer a Szentendrei úton egészen a Flórián térig. A szauna oldalában az egyik kútház régészeti maradványai láthatók, a strandzuhanyt pedig dór oszlopfőkkel öltöztették. A központi élménymedence domborműve szfinxfejjel, fehér műsziklákkal a pesti vendéglátósok görög tavernáira emlékeztet, csak itt több sebből, sugárban folyik a víz az alatta pancsolók hátára. A medence hátsó traktusában négy csúszda tekereg, de van egy alacsonyabb sárga féltetőszerűség, kezdő csúszóknak. Elöl csupa vízbugyogtató és hullámoztató szerkentyű, a vendégek szemmel láthatóan elalélnak a hidrodelejezőktől. Az igazi attrakció a víz hőfoka. A 22 ¡C-os vizet az idén üzembe helyezett kazán 28 ¡C-ra fűti fel, amitől a vízmasszázs is jóval kellemesebb, és az élménymedence hűvös időben is felhasználóbarát. Egyedül a gyermekmedence díszlete, egy hajjóorrból kinövő hattyúfej nem illik a klasszikusra vett környezetbe.

A szauna és a csúszda ingyenes, az előbbinél hosszú lista figyelmeztet, hogy például protézist viselők, túlsúlyosak és mozgássérültek nem használhatják. A mintafürdőt tavaly már a média is kiszemelte: idén is megeshet, hogy Csonka Pici egy rózsaszín gumifotelben ülve valamelyik medencéből vezeti majd a reggeli műsort, miközben a Pancsoló kislányt élőben közvetíti a Sláger Rádió. A szünidő kezdetével központilag szervezett programok (vízi aerobik Béres Alexandra vezetésével, strandbajnokságok strandhomokon) idézhetnek melegebb égtájakat a Rómain.

A nosztalgiázóknak is maradt valami a régi Rómaiból: kék mosdótálas ivókutak és néhány tengópálya. A strand területén található Tó diszkó sorsa ismeretlen, egyelőre építési terület, csakúgy, mint a tőszomszédságában lévő, befejezéséhez közeledő szociális épület mosdókkal és zuhanyzókkal. A fürdőben üzemelő üzletek árai egységesen magasabbak a kinti áraknál, de nem megfizethetetlenek. A központban csak annyit sikerült megtudnunk, hogy az üzletek hasznosítására pályázat útján keresik a vállalkozókat, azokkal kötnek szerződést, akik a legkedvezőbb áron a legszélesebb szolgáltatást nyújtják. Egy biztos: a belépő áráért a Balatonhoz vagy a Velencei-tóhoz képest itt sokkal több extra jár.

Mennyibe kerül?

Az értékmegőrző díja 450 Ft, külön öltözőkabin 200 Ft, egy hangosbemondás 350 Ft. Kis pohár kóla (3 dl) 150 Ft-ért kapható, sört 250-330 Ft között mérnek, üveges bort kilencszázért, pezsgőt pedig ezeregyszázért árulnak. A fagyigombóc nyolcvanba, a sima lángos pedig kettőszázba kerül. Legalábbis a Rómain.

Jegyárak

Felnőtt Gyerek, nyugdíjas

Csillaghegy 800 650

Rudas, Paskál, Rác 700 600

Dagály, Palatinus 1000 900

Római (jún. közepétől) 1000 (1200) 900 (1000)

Széchenyi 1500* -

Gellért 2000 1700

* Két órán belüli távozás esetén 900 Ft-ot visszatérítenek.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

„Nagyon nagy vita”

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

A szelíd forradalom

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.