Helyjegyköteles vonatokra nem érvényesek az új bérletek

  • narancs.hu
  • 2023. február 26.

Lokál

Még a felár vagy a kocsiosztály-különbözet kifizetése mellett sem.

Május elsejével vezetik be az új „vármegye- és országbérleteket”, amelyekkel a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járatain lehet utazni. Az eddig felmerült leggyakoribb kérdések tisztázása céljából a MÁV közleményt adott ki – vette észre a 24.hu.

A harmincnapos érvényességű, teljesárú megyebérletet 9450 forintért, az országbérletet pedig ennek duplájáért, 18900 forintért lehet majd megvásárolni, elővételben várhatóan már április utolsó hetétől, a MÁV appon keresztül. A tanulók élhetnek a megszokott 90 százalékos kedvezményükkel, ám a két új bérlettípusnak köszönhetően azt már nemcsak az állandó lakóhelyük és az oktatási intézményük közötti utazáshoz vehetik igénybe, hanem korlátozás nélkül az adott megyében vagy akár az egész országban.

A közlemény szerint a megszokott kedvezmények az új bérlettípusok esetében is igénybe vehetők, ám néhány kivétellel számolni kell. 

A megye- és országbérlettel a helyjegyköteles (feláras) vonatok nem vehetők igénybe, továbbá első osztályú kocsiban vagy prémium szakaszban sem lehet majd az új bérletekkel utazni – még a felár vagy a kocsiosztály-különbözet kifizetése mellett sem.

Továbbá az újfajta bérletek a településhatárokon belül közlekedő helyi járatokon nem lesznek érvényesek. Igaz, a helyközi (távolsági) buszokra és a MÁV-START járataira a városhatáron belül is felszállhatnak a két új bérlettípus tulajdonosai anélkül, hogy külön jegyet vagy bérletet kellene váltaniuk. Ebben az esetben azonban arra érdemes figyelni, hogy Budapesten a MÁV-HÉV járatain és az agglomerációs kék buszokon csak a főváros közigazgatási határán kívül fogadják el a Pest megyei bérletet és az országbérletet, a városhatáron belül már szükség lesz a BKK jegyekre vagy Budapest-bérletekre is.

A MÁV közleményében emlékeztet: az utasoknak mindig arra a területre érvényes bérlettel kell rendelkezniük, amely megyében a kiindulási- és a célállomásuk van. Ugyanakkor egy megyére szóló bérlet is elég lesz, ha a busz vagy vonat ugyan két megyét is érint, de a célállomás ugyanabban a megyében van, mint az indulóállomás és az utas nem száll le a járműről a másik megyében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk