Karácsony is felszólalt a kapcsolati erőszak elleni tüntetésen

  • narancs.hu
  • 2020.03.08 17:03

Lokál

Felfoghatatlan és elfogadhatatlan - mondta a főpolgármester a kapcsolati erőszakról, akiknek áldozatait védett lakásokkal segítenék.

Több százan gyűltek össze vasárnap késő délután a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene csoport nőnapi tüntetésén a Hősök terén, hogy kiálljanak a kapcsolati erőszak ellen. Péterfy-Novák Éva, az esemény főszervezője azt mondta, nagy a felelőssége a nőknek is, hogy összefogjanak, ne legyenek közönyösek, és álljanak ki egymásért.

Felszólalt Karácsony Gergely, az esemény fővédnöke is, aki azt mondta: megígérte, hogy Budapest mindenkié lesz, de továbbra is fel kell tenni a kérdést, hogy ez így is van-e. Ahogy a főpolgármester fogalmazott, büszke arra hogy a város vezetésében két, a fővárosi cégek élén pedig három nő is van, akiket nyilvános pályázaton választottak ki, ezért nem is volt fontos a nemük. "Egyszerűen ők voltak a jobbak" - tette hozzá. Azt is mondta, szeretné, ha Budapesten jobb lenne a nők helyzete, mert akkor mindenki másnak is jobb lesz.
Megemlítette, hogy a halálos kimenetelű bűncselekmények számában Budapest viszonylag jól áll, de ezeknek az áldozatoknak a relatív többsége kapcsolati erőszak áldozata, és ez "felfoghatatlan és elfogadhatatlan. Nem hiszem, hogy ezt egy másodpercig is el kéne tűrnünk".
Karácsony azt mondta, a legfontosabb, hogy fizikai biztonságot nyújtsanak azoknak, akik veszélyben vannak, ezért a főváros is csatlakozik Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester kezdeményezéséhez, és a főváros lakásállományának egy részét védett lakásokként fogják használni.
Azt is bejelentette, hogy támogatni fogják a NANE veszélyben lévő nőknek segítséget nyújtó segélyvonalát, és közösen fognak dolgozni a program eredményességén. A NANE képviselője szerint ebből olyan csoportokat fognak támogatni, akik az erőszak túlélőinek segítenek az újrakezdésben. Hozzátette azt is, hogy bár Magyarországon a nők jogai és a nemek egyenlősége iránt érzékeny emberek olyan politikusokat támogatnak, akik ezt a többinél jóban képviselik, de a mérce nagyon alacsonyan van, és még sokat kell fejlődni.
A rendezvényen többek között fellép Halász Judit, Barkóczi Noémi, Kollár-Klemencz László, Menyhárt Jenő, Likó Marcell, Oláh Ibolya, Závada Péter, Király Linda, és Szabó Balázs is. 
A résztvevők közül a szervező kérésére sokan érkeztek sárga rózsával, a kapcsolati erőszak elleni küzdelem jelképével.

Neked ajánljuk