Készülnek a főváros szakemberei a várható dunai árhullámra

  • narancs.hu
  • 2023. december 23.

Lokál

Vasárnaptól felmelegedésre számítanak a vízgyűjtőkön, ami 3000 méteren is elindíthatja a hóolvadást.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. közlése szerint a karácsonyi ünnepek alatt a Duna vízszintemelkedését várják, ezért ellenőrizték a főgyűjtőket és a csatornazsilipek zárhatóságát. Eddig a vízszint emelkedésének megfelelően már kilenc helyen zártak azért, hogy megvédjék Budapestet az elöntésektől.

A XXII. kerületi Kastélypark utcai aluljáróban és a III. kerületi Kossuth üdülőparton egy-egy úgynevezett védvonali áttörést agyagos töltéssel zártak le.

A hvg.hu összeállítása szerint az érkező árhullámok miatt szombaton megkezdte működését az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Országos Műszaki Irányító Törzse is. Az előrejelzések szerint

elképzelhető, hogy 2013 óta először a Duna vízállása elérheti a budapesti alsó rakpartot is.

Közleményük szerint az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében 10-30 milliméter közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30-70 milliméter csapadék esett. A változékony, gyakran csapadékos és szeles időjárás a hétvégén is folytatódik, több hullámban lehet további 10-20 milliméter, néhány osztrák vízgyűjtőn 25-30 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadékra számítani.

Vasárnaptól ráadásul felmelegedés várható a vízgyűjtőkön, ami 3000 méteres magasságban is elindíthatja a hóolvadást. Mindennek hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok indultak, illetve indulnak meg – fűzték hozzá.

Az Országos Vízjelző Szolgálat szombat délelőtti előrejelzése szerint karácsonyra a Dunán Nagybajcsnál III. árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik,

Győr térségében pedig az árhullám már vasárnap elérheti a rakpartot és a csónakházakat is.

Budapesten a jövő hét közepén, előreláthatólag a II. fok szintjét megközelítően, az alsó rakpart szintje felett tetőzhet a folyó.

Szintén árhullám várható a Rábán és az Ipolyon, előbbi Körmendnél vasárnap az I. fok körül, utóbbi a jövő héten I. fok felett tetőzhet.

A Tisza vízrendszerén a Sajón karácsony napjaira újabb árhullám érkezik, az elsőnél némileg magasabb, Sajópüspökinél I. fok feletti tetőzéssel. Emellett a Zagyván ismét az I. fok fölé emelkedhetnek a vízállások, a Tarnán pedig újból II. fokú készültség várható.

A Tiszán jelenleg a folyó középső szakaszán több helyen az I. fok feletti vízállások mellett vonul le az árhullám.

A kialakuló árhullámok mértéke, a vegyes halmazállapotú csapadék és a többfelé 0 fok közeli hőmérséklet miatt továbbra is nagyon bizonytalan. A vízügyes szakemberek ebben a helyzetben felkészültek az erők átrendezésére is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk