Két hónapra megkapja a pesti alsó rakpartot a Valyo

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 9.

Lokál

A Lánchíd és a Parlament között fognak "pihenőpartot" kialakítani, lesz tollaspálya és piknikezőhely is. 

Pihenőpartot alakítanak ki a pesti alsó rakpart Lánchíd és az Országház közötti lezárt szakaszán két hónapra - jelentette be a főpolgármester kabinetfőnöke szerdán budapesti háttérbeszélgetésen.

Balogh Samu közölte:

a pesti rakpartnak ez a rövid szakasza június 18. és augusztus 15. között - még a hétköznapokon is - a gyalogosoké és a kerékpárosoké lesz.

Hozzátette, hogy a pihenőpart kialakítására a fővárosi önkormányzat a Budapest Brand Nonprofit Zrt.-t és a Város és Folyó Egyesületet (Valyo) kérte fel. A Valyo korábban a Lánchíd mellett és a Lágymányosi híd mellett is kapott időlegesen egy-egy területet, amelyeket utcabútorokkal rendeztek be, mindkét helyen pult is működött, de részben az ő projektjük volt a Szabadság híd időleges lezárása, ké éve pedig egy időre egy szabadstrandot is kialakítottak a Római-parton.

Balogh Samu elmondta, a Lánchíd és a Margit híd között a rakpart felújítás miatt le van zárva, ebből adódott a lehetőség, hogy az említett, üresen álló szakaszon pihenőpartot hozzanak létre ideiglenesen, kísérleti jelleggel.

Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója közölte, azt szeretnék, hogy a városlakók és az ide látogatók lakják majd be a területet. Arra biztatta az érdeklődőket, hogy együtt találják ki a terület funkcióját.

Tömör Miklós, a Valyo projektvezetője elmondta, az érintett terület 70 ezer négyzetméteres, ebből 40 ezer négyzetmétert aszfalt. A aszfaltos és a zöldterületet úgy próbálják meg összekötni, hogy több helyen megbontják az azokat szétválasztó szalagkorlátot.

A rakpartszakaszon

száz növényt, ivókutakat, utcabútorokat, például piknikasztalokat, napozóágyakat is kihelyeznek. Ezen kívül felfestenek például tollaslabdapályát is.

Szeretnék, hogy az érintett szakasz parkként működjön, így ott nem lesz kereskedelem és rendezvény.

Kérdésre válaszolva elmondta, a projekt költségvetése 10 millió forint.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk