Még megmentheti a bíróság a Csillag-hegyi forrást

  • nrancs.hu
  • 2023. május 21.

Lokál

Az ítélet új eljárásra kötelezte a kormányhivatalt az M76-os gyorsforgalmi út nyomvonalába eső védett terület ügyében.

Minden megyei jogú várost be akar kapcsolni a kormány az autóút- és autópálya-rendszerbe. Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben azt is megígérte, hogy Zalaegerszeget is összekötik az M7-essel. A több mint 50 kilométer hosszú, kétszer két sávos M76-os, ha majd elkészül, Zalaegerszeg mellett érinti a sármelléki repteret is. Az első szakaszt, amely Balatonszentgyörgy és az M7-es között vezet, 2020-ban adták át, a teljes úttal 2024-re szeretnének elkészülni. A nyomvonalon több mint 200 ezer négyzetméteren vágják ki a fákat, amit 4500 fa és 12 ezer cserje ültetésével kell pótolni. Van, amit nem lehet pótolni.

A Telex arról ír, hogy Zalaegerszegtől 6 kilométerre, a 76-os út közelében, egy erdőben ered a Csillag-hegyinek nevezett forrás, amelyet érintene az említett beruházás. Helyi civilek, kirándulók azt szeretnék elérni, hogy ez a hely a 20-25 méter magas bükkfákkal együtt megmaradjon. Három éve küzdenek érte különböző jogi fórumokon.

A tervezők is számoltak a forrással. Ott, ahol a víz felbukkan, most műanyag cső van, amelyet a kirándulók szúrhattak be. A beruházás nyomán csápos falikutat terveztek, a forrás felesleges vize pedig az úttest melletti árokba folyna. Ezt azonban a forrás védelmében szerveződő civilek nem szeretnék, mert attól lehet tartani, ha a bükkfákat kivágják, a helyükre itt is benyomul az akác és az invazív bálványfa.

A civilek petíciót írtak. Ebben az áll, hogy ha egy másik nyomvonalon vezetnék az utat, a forrás megmentése mellett az építés is gazdaságosabb lenne, nem kellene olyan nagy mennyiségű földet elhordani.

Eredetileg nem is erre ment volna az út, hanem Alsónémedi felé, de ott is tiltakozott a lakosság, ezért módosultak a tervek

úgy, hogy inkább a dimbes-dombos terület felé tolták el az utat – arra, ahol a forrás is van. 

Közben elfogyott a pénz, a kormány leállíttatta az M76-os beruházást. Nyilvánvaló, ha ismét lesz pénz az útépítésre, ott folytatják, ahol abbamaradt. 

A civileknek sikerült korábban elérni, hogy 2022-ben áttervezték azt a szakaszt, egy minivölgyhidat rajzoltak a forrás fölé. A tiltakozók ettől sem lettek boldogabbak, mert szerintük nincs garancia arra, hogy a fák és a domb, ahonnan a forrás fakad, megmarad.

A forrást azonban sikerült védetté nyilváníttatni.

Egy forrás akkor válik védetté a törvény erejénél fogva, ha nyilvántartásba veszik, és vízhozama meghaladja a percenkénti öt litert. AEz a Csillag-hegyi forrás esetében valamiért nem ment automatikusan, a civilek hónapokig leveleztek ez ügyben. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BNP) szakemberei több alkalommal mérték a vízhozamot, és kezdeményezték az illetékes hatóságoknál a forrás védelmét. Ezek után védőzónát kellett kijelölni a forrás körül. A nemzeti park 8000 négyzetméteres területet javasolt így védeni, de a kormányhivatalnak kell döntenie ez ügyben. A hivatal első nekifutásra a nemzeti parki ajánlással szemben csak 2000 négyzetméteres védősávot javasolt, amibe a domb a bükkös terület egy része nem fér bele.

A civilek bíróságon támadták meg ezt a határozatot. Március végén a Veszprémi Törvényszék új eljárásra kötelezte a kormányhivatalt. Az ítélet indoklásában az áll, hogy a kormányhivatal nem adott magyarázatot arra, milyen szempontok alapján jelölt ki kisebb védősávot.

Az is kiderült, hogy a nemzeti park háromszor írt levelet a kormányhivatalnak a Csillag-hegyi forrás ügyében, és mind a három alkalommal 8000 négyzetméteres védterületet ajánlott. A kormányhivatal azonban visszakérdezett, tényleg 8000-e az, és nem akarja-e módosítani a nemzeti park a javaslatát, és a nemzeti park akarta: már megelégedett a 2000 négyzetméterrel. 

A civileket képviselő ügyvéd, Kiss Csaba a Telexnek nyilatkozva ezt hivatali nyomásgyakorlásnak látja. A forrást védők abban bíznak, ha szükséges lesz, a bíróság szakértővel vizsgáltatja meg, tényleg mekkora sávot célszerű kijelölni a forrás védelmében. 

A telex szórakoztató adalékként hivatkozik a Zalatáj Kiadó nevű portálról egy cikkre, amely „a külföldi balliberális oldal” akciójának állítja be a forrás védelmében érvelő civilek munkáját, és ezt ígéri: „a folytatásban bemutatjuk majd hangadóikat, legaktívabb tagjaikat, s megkérdezzük őket, hogy vajon szakterületükön is ennyire szorgalmasak, igényesek-e, mint környezetvédelmi akcióikban. S egyáltalán tisztában vannak-e a környezetvédelem és az infrastrukturális fejlődés harmonikus összhangjával.” 

A leadkép forrása a forrást védők Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?