Több ezer környezetvédő tüntetett ma az ENSZ klímacsúcs alkalmából

  • narancs.hu
  • 2018. december 8.

Lokál

„Ébredjetek! Ideje otthonunkat megmenteni!” feliratú transzparensekkel vonultak.

Mintegy háromezer környezetvédő tüntetett szombaton a dél-lengyelországi Katowicében, a sziléziai vajdaság székvárosában – ahol félidejéhez érkezett az ENSZ klímacsúcs-találkozója -, gyors intézkedéseket sürgetve a globális felmelegedés ellen – adta hírül az MTI.

Környezetvédőket utasítottak ki Lengyelországból

Legalább 13 aktivistát nem engedtek be az országba, ahol jelenleg az ENSZ-klímacsúcsértekezlete zajlik. Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének december 14-ig tartó idei, 24. csúcstalálkozóján (COP24) a 2015-ben elfogadott párizsi egyezmény részletes megvalósítási tervéről egyeztetnek a résztvevők. A katowicei ENSZ-klímacsúcsértekezletre több környezetvédő aktivista is érkezett volna, akiket eleve nem engedtek belépni az országba.

A „Menet az éghajlatért” jelmondattal rendezett békés felvonulás lengyel és külföldi résztvevői „Ébredjetek! Ideje otthonunkat megmenteni!” és hasonló szövegű transzparensekkel Katowice főterére vonultak, ahol nagygyűlést tartottak. A felvonulók jelképe egy ébresztőóra volt, amellyel a szervezők a kormányokat sürgős cselekvésre akarták felhívni. Mások mellett beszédet tartott Robert Cyglicki, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistája, aki hangsúlyozta, hogy egyes tudósok véleménye szerint a világnak már csak 12 éve maradt az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, mielőtt a folyamat visszafordíthatatlanná válik.

A sziléziai nagyvárosban, a lengyel bányavidék központjában tartja az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye a 24., szokásos évi ülését (COP24). A december 2-től 14-ig tartó rendezvényre a föld csaknem 200 országából mintegy 30 ezer küldött érkezett, köztük kormányfők, környezetvédelemért és éghajlatért felelős miniszterek. A csúcstalálkozó fő célja a 2015-ös párizsi klímakonferencián elfogadott határozatok szabályrendszerének kidolgozása.

Figyelmébe ajánljuk