Tudósítás egy kulturális eseményről: Arthur és a terített asztal lovagjai

  • - ts -
  • 2002. június 13.

Lokál

A tárcák nagy lendülettel láttak hozzá a kormány beígért első száznapos programjának megvalósításához. Az általánosnak mondható serénykedésből is jócskán kiemelkedik a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, ott a legnagyobb a hajtás, különösen maga a miniszter tanúsít kimondott élenjárást. Alighogy helyretette a Nemzeti Színház sorsát, a honi művelődésügy első szolgája máris egy jó nevű gyorsbüfébe sietett, hogy írói tehetségének azonnali hadrendbe állításával lendítse előre Sas József komikus tenyérlenyomata régóta kívánatos megörökítésének nemes ügyét. Mert mi ez, ha nem maga a nagybetűs kulturális örökség? Egy tenyérnyi (sőt, kettő) lenyomat a bizonyára hálás utókornak.

A tárcák nagy lendülettel láttak hozzá a kormány beígért első száznapos programjának megvalósításához. Az általánosnak mondható serénykedésből is jócskán kiemelkedik a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, ott a legnagyobb a hajtás, különösen maga a miniszter tanúsít kimondott élenjárást. Alighogy helyretette a Nemzeti Színház sorsát, a honi művelődésügy első szolgája máris egy jó nevű gyorsbüfébe sietett, hogy írói tehetségének azonnali hadrendbe állításával lendítse előre Sas József komikus tenyérlenyomata régóta kívánatos megörökítésének nemes ügyét. Mert mi ez, ha nem maga a nagybetűs kulturális örökség? Egy tenyérnyi (sőt, kettő) lenyomat a bizonyára hálás utókornak.Az egész úgy kezdődött, ahogy folytatódott: az esemény súlyához illő komolysággal. Egy tényfeltáráshoz makacsul ragaszkodó sajtó, mint ez a mienk, roppant kiterjedt apparátust működtet. Pillanatokon belül eljut hozzánk egy olyan kiemelkedő jelentőségű hír, miszerint a kultuszminiszter föllép egy pizzasütőnél. Műhelytitok, de elárulom: mi minden információt ellenőrzünk.

- Jó napot kívánok, a Pizza Hut telefonszámát szeretném megtudni, de nem elemózsiát akarok rendelni, hanem egy mértékadó személyiséggel kívánok tárgyalni.

- Egy pillanat türelmet kérek!

Szünet, szünet, szünet.

Még szünet.

- Sajnos csak rendelésfelvételi szám áll a rendelkezésünkre.

- Próbáljuk meg!

Megpróbáltuk.

- Halló, nem szeretnék pizzát rendelni, de érdekelne, hogy Görgey miniszter úr holnap valóban szerepel-e önöknél Sas Józseffel tenyérlenyomat-elhelyezés tárgyában.

- Hogyne, kérem, mi sem természetesebb, adjon egy számot, viszszahívjuk.

És visszahívtak, öt perc sem telt.

- Az elkövetkezendő másfél (mért pont másfél) hónapban semmi efféle rendezvényt nem tervezünk.

Világos.

Azért a jelzett időpontban (péntek, tíz óra) mégis odamentünk. ("Legfeljebb legyűrünk egy Margaritát.") Hamar kiderült, nem jöttünk hiába, már a bejáratnál kettős szűrő fogadott: meghívót követeltek, ám a sajtó anélkül is hatalom, asztalhoz vezettek, és hűsítővel kínáltak.

Az első, akit észrevettünk, maga az ünnepelt volt. Sas József a hozzá illő szerénységgel sertepertélt az övéi, ha tetszik, beosztottai mosolygós karéjában (a Mikroszkóp Színpad művészei egy nagy külön asztalnál foglaltak helyet, ugyancsak illő szerénységgel).

Mi meg izgulhattunk, most jön-e a miniszter, vagy mégsem ez a nagyszerű alkalom a második legfontosabb a száz nap sürgető teendőinek körében. Mellettünk decens női sajtómunkatárs, kezében az öröktenyerű mester Józsi, hol vagy? című betetőző igényű kötetével. A megszólított a Magyar Narancs érdeklődésére elmondta, dedikáltatni hozta. Meghatódtunk, aztán beláttuk: végtére is könyvhét van, pont az ilyesmi szezonja.

Sóvár szemünk közben szakadatlan tapadt a bejáratra, hol késik Görgey? Utoljára Bécs alatt morfondírozhattak ilyesmin, világos. Egyszer a kellemes társasági nesz bennszakad, pissz se hallik, s ahonnan nem vártuk, a férfi- és női vécé közti szürkületi zónából vagy ezek bármelyikéből előlép Görgey.

"Búcsúzni jöttem s nem temetni" - kezdi, állítván, ez Shakespeare-től van neki. Nincs okunk kételkedni (bár), hisz egy kultuszminiszter hivatalból jártas (illetve, mint láttuk, a mellékhelyiségből, igaz, van ott egy tisztítószerraktár is).

A miniszter megjelenése ugyanekkor számos problémát is fölvet. Hogy csak egyet ragadjak ki: vajon én is letagadnám-e az idegeneknek, ha hozzánk ugrana be egy pizzára. Nem tudom. Az ismerőseimnek valószínűleg, de az idegeneknek? Csupa titok önmaga előtt is az ember. A Pizza Hut mindenesetre megtagadta Görgeyt, igaz, nem háromszor, de telefonon.

Következő megfigyelésünket biztos nem fogják elhinni, sőt a hírlapírói tódítások közé sorolják, de akkor is ez az igazság (eppur si muove!): Görgey Gábor, a kulturális ökörség legmagasabb honi fölkentje pontosan Huszti Péter falra rögzített tenyérnyomata alatt vette fel rétori pozícióját. Onnan laudált (e kifejezést tőle vettük), körülbelül kilenc uszkve tizenegy alkalommal használta közlése során (lásd még: laudáció, én laudálok, Niki Lauda - utóbbit lehet, hogy félrehallottuk). A kormány létszámának kollaudálásáról, ha ennek kapcsán máshol olvasnak, ne higgyék el, szó nem volt ilyesmiről.

Felszólalásában a miniszer hangsúlyozta: Sas József egy zseni, és nagyon bátor, az is volt mindig. Tényleg. Szerintünk is. Mi különösen azt szeretjük, amikor azt énekli, hogyha egyszer sok pénzem lesz, fölülök a repülőre.

A miniszter azért jött búcsúzni és nem temetni (Shakespeare), mert most már miniszter, amiért tréfásan szabódott, így nem lesz ideje e neki oly kedves elfoglaltságra, ti.: évek óta ő laudált itt a pizzásnál mindenkit (egy konkrét SZTK Lauder), ám a hon szolgálata lemondásokkal jár, aszkétát igényel (esztéká helyett)!

Sas József köszönte a szép szavakat, és egyetértett (bátran), valamint három uszkve négy alkalommal Arthurnak szólította a minisztert, sok sikert kívánt neki ez új és felelősségteljes beosztásában. Arról viszont hallgatott (bátran), hogy esetleg rosszallaná, hogy Husztit nevezte ki a Nemzeti élére, pedig neki (ti. Sasnak) jóval hoszszabb színiigazgatói múltja van. ´ szerény (és bátor), ezért szólunk mi: Arthur, ne feledkezzél meg Sasról!

Sas eztán férfias szerénységgel (és bátran) pizzaevésre szólított mindenkit, eljöttünk.

Abból mi nem eszünk.

- ts -

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?