Tüntessen Magyarországért!

  • narancs.hu
  • 2014. november 17.

Lokál

Mindenhol tüntetni fognak. Országos, sőt annál is nagyobb méreteket öltő lesz ma a tiltakozás. Eljött a közfelháborodás napja.

„Elég volt!”

„Nem tetszik a rendszer.”

„Betelt a pohár.”

Hétfőn az ország legalább 25 városában fognak tüntetni, de a jelenlét és a részvétel figyelemfelhívó eszközével élő demonstrációrengeteg a határokon is átível, számos külföldi városban tartanak ott élő magyarok szolidaritási akciókat. Tüntetni fognak Békéscsabán, Budapesten, Debrecenben, Dunaújvárosban, Egerben, Esztergomban, Fóton, Győrben, Gyöngyösön, Kecskeméten, Keszthelyen, Komlón, Mátészalkán, Miskolcon, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Orosházán, Pécsen, Salgótarjánban, Siófokon, Sopronban, Szegeden, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Vácon, Veszprémben, valamint Berlinben, Bristolban, Brüsszelben, Kitzbühelben (Ausztria), Obanban (Skócia), Helsinkiben, Stockholmban, Londonban és Ramandban (Dánia). (Az események linkjeit a Kettős Mérce itt gyűjtötte össze.)

false

A magyarországi tüntetéseket civil aktivisták és elégedetlen állampolgárok szervezik egyenként vagy kisebb-nagyobb csoportokban (a budapestit például a Nem Némulunk El csoport), és így van ez a külföldi akciókkal is. Az egyik szervezőcsoport például a Kreatív Ellenállás, amely London mellett Berlinben, Bécsben, Amszterdamban, Oslóban és Stockholmban is aktív. (A Kreatív Ellenállás utóbbi megmozdulásairól itt és itt írtunk.)

A tüntetések üzenete a következő: „Nem engedjük, hogy korlátozzák az információ szabadságát, és semmibe vegyék a magyar emberek akaratát. Nem hagyjuk, hogy lenézzenek és lekezeljenek minket! Nemet mondunk az állami korrupcióra! Nemet mondunk a túladóztatásra! Nemet mondunk a jelenlegi külpolitikára! Nemet mondunk az internetadóra! Igent mondunk Európára! Igent mondunk a szabadságra! Igent mondunk az átláthatóságra! Igent mondunk a felelős kormányzásra! Nemet mondunk az esztelen stadionépítésekre, igent az oktatásra!”

Megkockáztatjuk, hogy talán soha nem volt ehhez fogható szerveződés, legalábbis a tekintetben, hogy magyar emberek ilyen módon, ennyi helyszínen mondtak volna egyértelmű és határozott nemet.

Ma van tehát a „közfelháborodás napja”.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?