Újabb fakivágástól tartanak a XVI. kerületben

Lokál

A Rózsa utca egyik oldalán megszűnik a zöldsáv csatornázás miatt. 

Szinte még ki sem vágták a mátyásföldi repülőtér közelében található Légcsavar utcában lévő fákat, máris arról értesült a Narancs.hu, hogy egy másik, szintén XVI. kerületi utcában is faritkítást végezhet az önkormányzat. Legalábbis több ott lakó ettől tart.

A kerület oldalára pár hete került fel egy pályázat a lakóövezetben található Rózsa utca burkolatfelújítására vonatkozóan, amit a ROK-LA Építőipari és Szolgáltató Kft. nyert meg a nettó 457 millió forintos árajánlatával – a tendert a Swietelsky és a Penta elől húzta be. A társaság a Közbeszerzési Hatóság adatai szerint 2005 óta számos alkalommal dolgozott a kerületben; a Rózsai utcai munka aszfaltburkolat-felújítást, csapadékcsatorna- és szennyvízbekötővezeték- építést, víz- és gázvezeték-kiváltást is tartalmaz. 

Birtokunkba jutott egy júliusban készült kiviteli terv, ami a Rózsa utca Rákosi út és Budapesti út közötti szakaszán megvalósuló felújításra vonatkozik. Az útpálya kiépítési hossza 289 méter hosszú; az utca két oldalán lévő járda szélessége 1-1,3 méteres, melyek mellett 1-1,4 méter széles zöldfelület található egészen a szegélyig, ezek adnak helyt a „többnyire 30-60 cm törzsátmérőjű fáknak”, áll a dokumentumban. 

 
A Rózsa utca érintett útszakasza
Fotó: Google Maps

A tervek szerint a „Rózsa utcában a rossz állapotú útburkolat és kétoldali gyalogjárda teljes szélességében felbontásra kerül, és helyette új pályaszerkezet épül”, továbbá a Pirosrózsa utca és a Rákosi úton már meglévő csatorna között „a szakági terv alapján zárt csapadékvíz csatorna épül”. 

A kiviteli tervben az áll, hogy az új csatorna nyomvonala az útpálya alatt, a jobboldali szegély mellett húzódik.

„Emiatt a jobboldali zöldsáv megszűnik,

a tervezett útpálya közvetlen 1,50 m széles gyalogjárda mellé kerül. A kétoldali kiemelt szegély között megépülő felújított útpálya továbbra is 6,00 m széles marad. A baloldali járda tervezett szélessége 1,30 m, így az út baloldalán 2,00-2,20 m zöld sáv alakul ki, mely alkalmas a meglévő fák megtartására, illetve új fák telepítésére”, olvasható a kiviteli tervben. Ebből arra lehet következtetni, hogy a munkálatok miatt az utca egyik oldalán kivághatják a fákat, a másik oldalra pedig ültetni fognak majd, viszont a dokumentumnak nincs növénytelepítési vagy favédelmi fejezete, amiből ez részletesen kiderülne. 

Egyik olvasónk küldött egy autóból készült felvételt, amin látszik, hogy jelenleg hogy néz ki a Rózsa utca. A kiviteli terv szerint a tervezési szakasz a Rákosi úti csomópontnál kezdődik és a Budapesti úti ötágú csomópontban ér véget, ami azt jelenti, hogy – amennyiben lesz – a fakivágás a nyugati oldalon lévő, köztük nagy, terebélyes 30-60 centiméter törzsátmérőjű fákat is érinthet. (A nyugati oldal a felvételen baloldalt látható.) A környéket jól ismerő helyi forrásaink attól tartanak, a beruházás miatt nem maradnak érintetlenül a Rózsa utca szóban forgó szakaszának fái.

Cikkünk megjelenése előtt napokkal megkerestük a kerület fideszes alpolgármesterét, Szász Józsefet, aki a Légcsavar utcai fakivágással kapcsolatban készségesen nyilatkozott a Narancs.hu-nak, azonban most nem kaptunk tőle választ a Rózsa utcában tervezett munkálatokkal, így az esetleges faritkítással kapcsolatban sem.

Frissítés: Lesz fakivágás

Cikkünket megosztották a XVI. kerületi fórum nevű Facebook-csoportban, ami a helyi lakosok számára van fenntartva. Az egyik tag megosztott egy tervismertetést a bejegyzés kommentszekciójában a Rózsa utcai felújítással kapcsolatban, amit vélhetően a környékbelieknek küldött el az önkormányzat a munkálatok megkezdését megelőzően. 

Ebben az olvasható, hogy „sajnos elkerülehetetlen következménye az építkezésnek, az utca páros oldalán lévő fasor kívágásra kerül. Ezügyben minden elképzelhető műszaki megoldást megvizsgáltunk, de a rendelkezésre álló hely korlátai miatt kénytelenek voltunk elfogadni, nincs más megoldás. A nekünk is fájó döntés következtében, igyekszünk mindent megtenni, hogy csökkentsük annak hátrányos hatását fapótlással, a terület rendezésével”. 

(Címlapképünkön a rákosszentmihályi Rózsa utca részlete. Fotó: olvasónk)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.