rés a présen

Vár az ősrégi

Marsi László, a Budavári Művelődési Ház igazgatója

  • rés a présen
  • 2011. december 30.

Lokál

rés a présen: Mióta dolgozol a 45 éves Budavári Művelődési Házban?

Marsi László: 1997-ben jöttem be az "utcáról", miután egy kiszűrődő koncert hangulata magával ragadott. Még aznap este elhatároztam, hogy itt szeretnék dolgozni. Úgy gondoltam, hogy két hét alatt mindent megtanulok, fiatalos, mozgalmas munkát kerestem, és itt meg is találtam. 2008-óta vagyok a Budavári Művelődési Ház igazgatója. A ház egy kuriózum a budapesti közművelődési palettán, egyrészt azért, mert az egykori Andrássy-palotában kapott helyet, másrészt pedig azért, mert egy társasházban működik. Fő vonzereje, hogy megmaradt a 60-as, 70-es évek hangulata, mind az épületen, mind a programok szerkezetében, hiszen olyan legendák nőttek itt föl, mint például a Mini együttes, Radics Béla, Dresch Mihály, a Tolcsvay Trió vagy a gyerekek nagy kedvence: Levente Péter.

rap: Mi határozza meg ma a ház profilját?

ML: A legfőbb változások a ház küllemében történtek. A 90-es évekig nagyon elhanyagolt állapotban volt az épület, de az elmúlt években fokozatosan sikerült felújítani mind a homlokzati fronton, mind a belső terekben.

rap: Vannak-e még ma is visszajáró szellemek, milyen a közönség, kikből áll?

ML: Török Ádám, a Mini együttes frontembere visszatérő szellemünk. Nemcsak azért, mert az elmúlt 42 évben közel 900-szor lépett itt színpadra, hanem azért is, mert a ház mindennapjaiban is aktívan részt vállal. A látogatóink összetétele az újszülöttektől a nyugdíjasokig minden korosztályt felölel. A programjainkat is úgy állítottuk össze, hogy mindenki megtalálja a vonzó és megfizethető kikapcsolódást. rap: A 45. jubileumra kisebbfajta fesztivált szerveztetek. Mik a kiemelt programok?

ML: Igyekeztünk úgy összeállítani, hogy minden műfajban megjelenjenek a ház alapító művészei és a jelenlegi fellépőink is. A Misztrál Klub vendége például a Tolcsvay Trió lesz november 27-én. A szájharmonika klubban december 2-án a Pribojszki Trió koncertezik. A Sebő Klubban Dresch Mihály dzsesszzenész vendégszerepel december 3-án.

rap: Mik a jövőbeli lehetőségek, tervek?

ML: Az elmúlt évben a Budavári Művelődési Ház felnőttképzési akkreditált intézmény lett, és ebben a hónapban elindult az első felnőttképzési programunk, a CMS menedzserképzés (Content Management System). A közel 25 millió forintos elnyert TÁMOP pályázatnak köszönhetően a gyesen, gyeden lévő szülőknek, a mozgásukban korlátozottaknak és a 40 év felettieknek segít ez a képzés visszajutni a munka világába.

rap: Mennyire klappol ez a te saját elképzeléseiddel? Szerinted ma Budán mi az igazi szórakozás?

ML: Úgy érzem, a közművelődési színtereknek egyre nagyobb szerepet kell vállalniuk a felnőttképzésben, úgy, hogy megmaradjanak a hagyományos programjaik is. Török Ádámtól idéznék az utolsó kérdésedre: "Nálunk az idő úgy elszalad. Vár az ősrégi Bem rakpart 6."

Figyelmébe ajánljuk