Schilling Árpád: Sex and drugs and money

  • Schilling Árpád
  • 2016.07.27 16:18

Magyar termék

Háborognak a közösségi oldalakon a Quimby rajongói, hogyan léphettek föl ünnepelt kedvenceik Tusványoson. Kiss Tibi és barátai azzal magyarázzák a helyzetet, hogy ők egy zenei rendezvényen léptek föl, és elhatárolódnak mindenféle politikától. Igaz, hogy pár órával korábban ugyanazon a rendezvényen biztosította támogatásáról Orbán Viktor Donald Trumpot, és annak a nyugatnak a haláláról értekezett megint, amelyiknek a támogatásából kifizeti politikai támogatóit, strómanjait etc. Kiss Tibi őszintén határolódik el, mert őt a politika valóban nem érdekli. Őt a pénz érdekli. Ahogy azt a másik, sokkal korrektebb rocker, a Nemzet Csótánya az Omega felcsúti fellépése kapcsán már kifejtette, azon kívül semmi más nem számít.  Ha Kiss Tibit, a vele egy színpadon fellépő Lovasit és a többi ismert rockzenészt kizárólag az erdélyi közönséggel való találkozás érdekelte volna, akkor elmehettek volna egy rakás másik erdélyi buliba, ahogy valószínűleg el is fognak menni. Mert ők odamennek, ahova hívják, és ahol kifizetik őket.

Kiss Tibor a koncerten

Kiss Tibor a koncerten

Fotó: MTI

Emlékszem, amikor 2011. március 15-én a Milla tüntetés szervezői arra panaszkodtak, hogy egyetlen ismert rockzenészt sem tudtak elhívni fellépőnek, mert a többségük a Várban zenélt az állami ünnepségen. Idén június 11-én, amikor a Tanítanék Mozgalom próbálkozott hasonlóval, a zenekarok menedzserei határozottan mondták le a fellépést, mondván: nem vesznek részt politikai eseményen. Hát igen, se a Milla, se a Tanítanék nem fizetett semmit.

Tusványossal semmi gáz. Az esemény évek óta abból él, hogy miniszterelnökünk ott jelent be egy éppen aktuális hülyeséget, amin aztán a liberális, baloldali, független, vagy fene tudja micsoda média rágódhat hetekig. Donald Trump, haldokló Nyugat, menekülteknek álcázott terroristák stb. Aljas, kínos ostobaságok. Pár napig felkapja a nemzetközi sajtó az aktuális, habonyi bonmot-t, amely kizárólag a magyar közvélemény hergelését hivatott biztosítani, a világon senki nem számol komolyan ezekkel a marhaságokkal. Ha a republikánusok maguk határolódnak el az elnökjelöltjüktől, ha a nyugat milliárdjaiból élünk, és ha éppen a német állam nem tekinti problémának, hogy több millió bevándorlójából akad néhány ámokfutó, akkor érthető, ha Orbán beszéde sokat nem ér.

Kérdésem az, ha az MSZP rendezvényére hívnák Kiss Tibiéket, akkor is elmennének? Vagy csak a kormányzó párt számít? A magyar rock and roll annyira menő, mint egy márványkoptatott farmer és annyira bátor, mint az ablak mögül vadul vicsorgó, jóltáplált pincsi. A Quimby Forradalom címmel jelentet meg egy számot, de a kormánypárt nyári szabadegyetemén haknizik. Ennél sokkal menőbb Mick Jagger, aki megtiltja Trumpnak, hogy a számaikat használja. Ja, hogy ezt Trump leszarja? Nem probléma, az igazi rock and roll szabad. A Quimby és társai nem.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.