Győzzön meg egy fideszest!
rage-1574667_1920.jpg

Győzzön meg egy fideszest!

Vagy szocit, vagy elempést. Itt egy app hazaárulózás és nácizás helyett.

Szoktak szórakozásból vitatkozni? Nem minden téma alkalmas rá, és nem minden vitapartner van benne, de érdekes játék. Egy jó vita ráadásul segít a saját álláspontunk tisztázásában, megvizsgálhatjuk más szögekből, más fényekben a saját érveinket, véleményünket, általános igazságnak tekintett hiteinket. Nem véletlen, hogy egyetemi disputaként még sportot is csináltak a vitázásból.

Általában véve jó azokat a helyeket megtalálni az interneten, amelyek elég zártak, elég biztonságosak ahhoz, hogy ott vitázni lehessen. A Facebook többnyire bizonyította, hogy nem egy ilyen felület. Legalábbis addig biztosan, amíg a többnyire minden ismerősünk és minden ismerősünk ismerősei által látott hírfolyamból, személyes falakról be nem menekülünk zárt csoportokba. A vita egyik halála, ha előadássá válik. Ha nem a partnerünket akarjuk meggyőzni vagy legalább kibillenteni biztos hitéből, hanem a közönségnek játszunk. Követtem már el ilyet, tudom, hogy bűn.

false

A mára nagyrészt kihalt fórumok, a szintén elgazosodó blogok nem voltak teljesen rosszak a viták fenntartásában. Általában véve minden olyan platform, ami nem a legkisebb energiakifejtést igénylő interakció felé tereli a felhasználóit – lásd még lájkolás – jobb, mint az energiaspórolásra épülő platformok. Mert vitatkozni energia. Kerek mondatokat kell írni, koherens szöveget kell alkotni még akkor is, ha arról próbáljuk meggyőzni a másikat, hogy Orbán Viktor gyíkember, vagy Soros György a szürke ufók helytartója.

Onnan jutott mindez eszembe, azért technológia, mert egyrészt vasárnap választás van, és a mostani előtt különösen sok változó színvonalú vitát lehet megfigyelni az ellenzéki pártok között. Még úgy is, hogy ezek nagy része mintha a nézőhöz szólna, mintha előadás lenne. Másrészt pedig egy barátom átküldte a netes vitatkozás Tinderjét, a Vitapp nevű oldalt. Az oldalra érkezve kiválaszthatunk egy pártot, amellyel szimpatizálunk, eldönthetjük, hogy névvel vagy anonim módon akarunk vitázni, majd a Vitapp összesorsol egy olyan felhasználóval, akivel vélhetően nem értünk egyet. Az app holland és német mintára készült az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen, az ötletről lehet tudni, hogy máshol már működik.

Vitatkozz velem, beszélgetnünk kell!

Vitatkozz velem! Egy platform a politikai párbeszédre, amely olyan embereket hoz össze, akik politikai témákban külön állásponton vannak.

Innentől kezdve minden rajtunk múlik. Meg tudunk vajon győzni egy fideszest? Ha másról nem, legalább arról, hogy mi is emberek vagyunk? Képesek vagyunk egy DK-szavazónak elmondani, miért nem szimpatizálunk Gyurcsány Ferenccel? Vagy legalább végre jól beolvashatunk egy momentumosnak? Elvben miénk a teljes játéktér, a beszélgetésből az lesz, amit a két résztvevő kihoz belőle.

Azért csak elvben, mert a Vitapp most még alig működik. Kevés a felhasználó, ezért sokat kell várni arra, hogy valakivel összesorsoljon a gép. Emellett pedig sokan csak próbálkozgatnak a rendszerrel, ezért kevés a hosszan kibomló eszmecsere. Viszont már az ígéret miatt is megéri foglalkozni vele. Vitatkozni jó, egyetértési pontokat találni jó, a társadalom pedig általában véve jobban jár, ha elkezdjük embernek tartani egymást.

Szóval a heti témánk egyáltalán nem másvalaki problémája. Ez a mi problémánk. Maga, kedves olvasó, vitatkozott mostanában? Ugye, milyen jó?

Másvalaki Problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki Problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.