Szerényebbé tették a Facebookot a pofonok
2696198607_a6f3f7cd02_o.jpg

Szerényebbé tették a Facebookot a pofonok

Úgy néz ki a Facebook részvényárfolyama, mint a téli olimpiáról megmaradt síugró sánc, csak a felfelé kanyarodó kis vége hiányzik neki. Valószínűleg idő kell, míg azt meglátjuk.

Mark Zuckerberg a héten még csak azt jelentette be, hogy

  1. a felhasználók explicit engedélye nélkül gyűjtöttek hívásadatokat az androidos készülékeken;
  2. hajlandó megjelenni egy amerikai kongresszusi vizsgálóbizottság előtt Cambridge Analytica ügyben;
  3. Nagy-Britanniáig ugyanilyen célból nem menne el, oda az egyik minyonját küldi, de nincs harag.

Az már biztosnak tűnik, hogy a Facebooknak lesz még néhány rossz hete. Még rosszabb hír azonban a cég részvényeseinek, hogy bemutatásra váró termékeket is visszatart a közösségi oldal.

Egy menő technológiai demóval meg lehetne győzni a netezők egy részét arról, hogy csak tud valamit ez a vállalat. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a termékről ne a megfigyelés ugorjon be elsőre mindenkinek. Egyet tippelhetnek, mivel akart előrukkolni az F8 nevű fejlesztési konferenciáján a cég. Igen, egy otthoni asszisztenssel, ami gépi tanulással felvértezve válaszolgatna kérdésekre meg vezérelné a lakás más okos eszközeit.

false

 

Fotó: Brian Solis, www.briansolis.com

A Bloomberg értesülései szerint májusban megmutatták volna a fejlesztőknek az eszközt, őszre pedig a boltok polcaira került volna. Így viszont, hogy az emberek többségét arról sem sikerült meggyőzni, hogy a Facebook nem hallgatja le a telefonhívásaikat – ezt tényleg nem teszik, összeesküvés-elmélet –, nem sok teteje van kiadni egy hangérzékelős, parancsszóra felébredős terméket.

Különösen kínossá az teszi az ügyet, hogy egy tavalyi felmérés szerint érdeklődés még lett is volna a várhatóan Portal nevet viselő asszisztens felé. Illetve, hogy a felhasználókról szintén rengeteget tudó Google MI-s eszközei és a vásárlói adatokkal jól ellátott Amazon hasonló készülékei elég sikeresek. Persze az sajnálja Mark Zuckerberget és cégét, aki tényleg nem tud mit kezdeni a szabadidejével.

Abban azért lehet reménykedni, hogy a mostani digitális magánélet és megfigyelés kapcsán kirobbant botrány olyan lesz, mint a Volkswagen dízelügye. Ugyan még mindig hozzájuk kötjük, de több nagy autógyártó kis trükkjei is megbuktak a botrány kirobbanása után megszigorodó ellenőrzéseken.

Másvalaki Problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki Problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.