Szerényebbé tették a Facebookot a pofonok
2696198607_a6f3f7cd02_o.jpg

Szerényebbé tették a Facebookot a pofonok

Úgy néz ki a Facebook részvényárfolyama, mint a téli olimpiáról megmaradt síugró sánc, csak a felfelé kanyarodó kis vége hiányzik neki. Valószínűleg idő kell, míg azt meglátjuk.

Mark Zuckerberg a héten még csak azt jelentette be, hogy

  1. a felhasználók explicit engedélye nélkül gyűjtöttek hívásadatokat az androidos készülékeken;
  2. hajlandó megjelenni egy amerikai kongresszusi vizsgálóbizottság előtt Cambridge Analytica ügyben;
  3. Nagy-Britanniáig ugyanilyen célból nem menne el, oda az egyik minyonját küldi, de nincs harag.

Az már biztosnak tűnik, hogy a Facebooknak lesz még néhány rossz hete. Még rosszabb hír azonban a cég részvényeseinek, hogy bemutatásra váró termékeket is visszatart a közösségi oldal.

Egy menő technológiai demóval meg lehetne győzni a netezők egy részét arról, hogy csak tud valamit ez a vállalat. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a termékről ne a megfigyelés ugorjon be elsőre mindenkinek. Egyet tippelhetnek, mivel akart előrukkolni az F8 nevű fejlesztési konferenciáján a cég. Igen, egy otthoni asszisztenssel, ami gépi tanulással felvértezve válaszolgatna kérdésekre meg vezérelné a lakás más okos eszközeit.

false

 

Fotó: Brian Solis, www.briansolis.com

A Bloomberg értesülései szerint májusban megmutatták volna a fejlesztőknek az eszközt, őszre pedig a boltok polcaira került volna. Így viszont, hogy az emberek többségét arról sem sikerült meggyőzni, hogy a Facebook nem hallgatja le a telefonhívásaikat – ezt tényleg nem teszik, összeesküvés-elmélet –, nem sok teteje van kiadni egy hangérzékelős, parancsszóra felébredős terméket.

Különösen kínossá az teszi az ügyet, hogy egy tavalyi felmérés szerint érdeklődés még lett is volna a várhatóan Portal nevet viselő asszisztens felé. Illetve, hogy a felhasználókról szintén rengeteget tudó Google MI-s eszközei és a vásárlói adatokkal jól ellátott Amazon hasonló készülékei elég sikeresek. Persze az sajnálja Mark Zuckerberget és cégét, aki tényleg nem tud mit kezdeni a szabadidejével.

Abban azért lehet reménykedni, hogy a mostani digitális magánélet és megfigyelés kapcsán kirobbant botrány olyan lesz, mint a Volkswagen dízelügye. Ugyan még mindig hozzájuk kötjük, de több nagy autógyártó kis trükkjei is megbuktak a botrány kirobbanása után megszigorodó ellenőrzéseken.

Másvalaki Problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki Problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

Figyelmébe ajánljuk