A filmvilág kedvenc cowboya kikelt A kutya karmai közt ellen

Mikrofilm

Sam Elliottnak nem tetszett, hogy az új-zélandi rendezőnő egy meleg vadnyugati hőst álmodott a vászonra.

Sam Elliott megjelenése és filmszerepei alapján pont olyan figurának tűnik, mint azok a régivágású cowboyok, akik a westernekben a végsőkig küzdenek a modernizáció ellen a régi értékek védelmében. Legújabb interjúja alapja csak megerősíti ezt a képet: keresetlen szavakkal kelt ki az idei Oscar egyik fő várományosa, A kutya karmai közt ellen.

A színészt legtöbben talán A Nagy Lebowski Idegenjeként ismerik; a többi, ikonikus szerepében hasonló cowboykalapos, bajsza alatt dörmögő figurákat alakít. Hasonló szerepbe bújt a 2018-as Csillag születikben, amiért Oscarra is jelölték; így néz szembe a múltjával a 2017-es The Heroban, míg A farm című szitkomban és a Yellowstone című sikersorozat előzmény-szériájában, az 1883-ban konkrétan cowboyt alakít. Talán ezért érintette olyan érzékenyen Jane Campion rendhagyó westernje, ami a vadnyugat ezeréves szimbólumaival számol le a maga szuggesztív, körmönfont módján.

Eliott Marc Maron WTF című podcastjében kikérte magának, amikor a műsorvezető megkérdezte, tetszett-e neki A kutya karmai közt. „Egy kibaszott teljes oldalas hirdetés volt róla az LA Times-ban, és volt egy kritika – nem is kritika, egy kivágás arról, hogy a film az amerikai mítosz kibelezése. És arra gondoltam: Mi a szar? Mi a szar?” – háborgott a színész, hozzátéve: a filmben a cowboyok végig úgy néztek ki, mint a chippendale táncosok.

„Bőrnadrágban, ing nélkül szaladgáltak. És a teljes kurva film tele volt utalásokkal a homoszexualitásra!”

– emelte ki, mire Maron megjegyezte, hogy épp erről szólt a film – utalva ezzel a Benedict Cumberbatch által megformált figurára, Phil Burbankre, akinek agressziója elnyomott homoszexualitását jelképezi.

Ezt követően Elliott a film rendezőjét, az új-zélandi Jane Campiont kezdte ostorozni: „Mi a fenét tud ez a nő – aki egyébként egy zseniális rendező, akinek szeretem a munkáit, legalábbis az előzőeket –, de mi a fenét tud ez a nő ott, Új-Zélandon az amerikai vadnyugatról? És mi a fasznak forgatja a filmet Új-Zélandon és hívja ezt utána Montanának, majd tesz úgy, mintha valóban az lenne?!” Arról nem esett szó, mit gondol a színész például Sergio Leoneról, vagy a spagettiwesternfilmekről, melyek Olasz-, vagy épp Spanyolországban készültek.

Elliott kirohanásáról megkérdezték A kutya karmai közt főszerepét alakító Benedict Cumberbatchet is, aki furcsa véleménynek bélyegezte. Mint elmondta, filmbeli figurája, Phil Burbank nagyon is valódi dolgokat jelenít meg: hozzá hasonló emberek nemcsak a vadnyugaton léteztek, de napjainkban is. „Ezek az emberek jelenleg is itt vannak közöttünk. Mindegy, hogy az ajtónkban állnak, vagy valahol az út szélén, egy bárban találkozunk velük vagy a sportpályán, ott van az agresszió, harag és frusztráció, és az, hogy képtelenek kontrollálni vagy megismerni azt, kik ők valójában – ez pedig megsértheti az adott embert, és mint tudjuk, megsértheti a körülötte lévőket is” – fogalmazott. Szerinte semmi probléma nincs azzal, ha megvizsgálunk egy ilyen karaktert, hogy megismerjük az érzéseinek és cselekedeteinek gyökereit. „Minél többször nézünk a toxikus maszkulinitás leple alá és próbáljuk felfedezni az okait, annál nagyobb az esély, hogy meg tudunk birkózni vele, mire a gyerekeinkben is felbukkanhatna” – tette hozzá.

„Campion fáradhatatlan és avatott ismerője a férfiaknak (és pózaiknak) is. Különösen annak a mérgező fajtának, amelyik megnyomorítja saját magát és a környezetét is, de a rejtegetett érzékenységűnek, sebzettnek és megalázottnak is, amelyet csak a legintimebb helyzetekben szabad megmutatni. A kutya karmai közt talán a legszélesebb skáláról vonultatja fel Campion komplex férfialakjait és az ő maszkjaikat.” – írtuk a filmről kritikánkban. A kutya karmai köztöt beválogattuk a múlt év legjobb filmjei közé is; ez a lista itt olvasható.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk