„A középkorú emberek láthatatlanabbak”

Mikrofilm

Romantikus oktató websorozatot készít a Labrisz Leszbikus Egyesület a digitális eszközök használatáról az online térben történő társkereséshez. 

A második aranykor címen romantikus oktató websorozat készül a Labrisz Leszbikus Egyesület jóvoltából. A szervezetnek alapvetően kulturális, közösségteremtő kezdeményezései vannak (nevéhez fűződik a nagy port kavart Meseország mindenkié című mesekönyv is), melyeket idén a koronavírus-járvány felülírt. Emellett azt tapasztalták, hogy az idősebb korosztály tagjai közül sokan küzdenek problémával a pandémia idején még inkább általánossá vált, elterjedt digitiális kommunikáció területén. A sorozattal éppen ezért a számítógép, a mobiltelefon és az internet biztosabb használatát, a digitális műveltség terjedését szeretnék elérni, propagálni.

Mindezt úgy, hogy az oktató elemek egy történetbe illeszkednek. A websorozat két nő, egy festő és egy tanár életét dolgozza fel. Előbbinek meghalt a barátnője, aki korábban ügyeit intézte, utóbbinak pedig véget ért a házzassága, ráadásul a státuszából nem tud kilépni, és önmaga felvállalásával is próblémái akadnak. „Próbálna ismerkedni, de nincs tisztában az internet biztonságos használatával. Ebből lesznek drámai jelenetek” – mondta Takács Mária rendező a Narancs.hu-nak. „A középkorú emberek láthatatlanabbak, pedig nekik is vannak a saját élethelyzetükből fakadóan problémáik” – tette hozzá.

A film készítői a gyártást megelőzően a saját csatornáikon megfuttattak egy kérdőívet, majd a válaszok alapján szűrték le, milyen elemeket építsenek be a történetbe. A sorozatban minden olyan folyamatot megjelenítenek, ami a számítógépen vagy a telefononon játszódik le; a néző ezeket lépésről lépésre végigkövetheti, a szerzett tudás pedig a későbbiekben segítheti a társkeresésben és a közösségtalálásban.

A leglogikusabb és -egyszerűbb megoldásnak a websorozat műfaját találták az alkotók, ráadásul egy ilyen témájú filmet nehezen fogadnának be a televíziók. Takács Mária elmondása szerint azt szeretnék, hogy A második aranykor mindenki számára elérhető legyen, de a biztonság kedvéért készítenek PDF-formátumot a történetben feldolgozott kommunikációs folyamatokról azoknak, akiknek a websorozat követése nehézséget okoz. 

A film költségeire pályázat útján szereztek forrást, azonban a digitális utómunkálatokra már nem maradt pénzük, ezért gyűjtésbe fogtak. A rendező lapunknak elmondta, azt szeretnék, ha április végén megjelenhetne a sorozat első része; összesen hat, egyenként 12-15 perces epizóddal számolnak. A második aranykor főbb szerepeiben Bacskó Tünde és Vasvári Emese tűnik fel.

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.