A legújabb internetes őrület: így végződtek volna kedvenc filmjeink, ha 2007-ben jöttek volna ki

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 30.

Mikrofilm

Az "időutazáshoz" elég csak bejátszani a Linkin Park dalát az utolsó jelenet alá.

2007-et írunk, amikor még sehol sincs a Vasember, a mozikat pedig nem árasztották el a Marvel-hősök; az emberek nagy részének fogalma sincs a koronavírusról, a világot pedig inkább emberszabású robotok pusztították a vásznon. Az év egyik legsikeresebb filmje Michael Bay Transformerse, amelyben az ekkor még botrányoktól mentes Shia LeBeouf keveredik bele a Hasbro legismertebb figuráinak harcába. A mozi látványvilágával, humorával és frissességével meggyőzte a nézőket és a kritikusokat sem riasztotta el. Az azóta eltelt 15 évben azonban ez is elromlott: egy spinoff (ŰrDongó) és négy folytatás készült egyre romló minőségben, az ötödik, A fenevadak kora pedig a tervek szerint jövőre érkezik.

Az internetes nosztalgiahullám nemrég ismét vállára vette Michael Bay akcióorgiáját: egy új mémtrend szerint a legkülönbözőbb filmek végefőcímét alakítják át, hogy úgy végződjenek, mint a Transformers. Azaz a kor meghatározó filmjével idézik elő, milyen lenne az adott alkotás, ha 2007-ben készült volna. Íme a Transformers eredeti befejezése a Linkin Park What I’ve Done című számával, Optimus Prime dörgedelmes monológjával:

Benne van minden, amiért az internetes kultúra manapság rajongani szokott: a Transformers és a kultikus Linkin Park előidézte nosztalgia, a felemelő befejezés és a baljós hangulat, ami már-már előrevetíti napjainkat, mikor már a világ és a robotok sem a régiek. És nézzük, hogyan fest mindez a filmtörténelem egyik legjobb filmje, Francis Ford Coppola A keresztapája alatt:

Na és hogyan festene a „minden idők legjobbjai” toplista egy másik szereplője, az Aranypolgár, ha 2007-ben készült volna el? Íme:

Mindez persze nemcsak klasszikusokkal működik. Íme a tavalyi Oscar-kedvenc, a Vezess helyettem, ha 15 évvel ezelőtt jött volna ki:

A formátum meglepő módon tényleg szinte minden filmmel működik, legyen szó a 2001: Űrodüsszeiáról, a Nem vénnek való vidékről vagy A passióról – és akkor még nem beszéltünk a mozgókép egyik első jelentős állomásáról, A vonat érkezéséről:

(Címlapképünkön: jelenet a Transformersből)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk