VERZIÓ

A másik oldal

  • 2018. november 30.

Mikrofilm

Egy 70 éve bezárt ajtóval indít a film: a kommunisták által betelepített lumpen család testközelből tartja szemmel a megbízhatatlan burzsujokat a két részre osztott polgári lakásban. Az elbirtokolt terekben csak csecsemőként járt kislányból hazáját nemzetközi versenyen képviselő matematikus lesz, a 68-as diáklázadás résztvevője, majd egyetemi tanárként mind a kommunista rendszer, mind a Milošević-rezsim nyílt kritikusa, a diktátort végül megbuktató Otpor! Mozgalom aktivistája. Aztán politikus, majd a szerbiai nácik által a nép ellenségeként számontartott értelmiségi. Srbijanka Turaljić azzal foglalja össze küzdelmes életét a filmet forgató lányának, hogy bár semmi eredménye nem észlelhető az agresszív nacionalizmussal vívott harcának, neki mégsem lehetett más választása, mint kiállni az emberi méltóságért és szabadságért, mert valakinek ki kell állni. Az emberöltők óta zárt (beszögelt, eltorlaszolt) ajtó végül kinyílik – de tulajdonosa már nem érzi magáénak a visszakapott szobákat, belakhatónak a megnyílt tereket.

Sajátos családi mozi Mila Turaljićé. A személyes küzdelmeket bemutató költői portré Jugoszlávia összeomlását, a polgárháborút, a Milošević utáni, olykor köztörvényes és háborús bűnösök által irányított ország jelenének áttekintését is ígéri. Ám ott, ahol a világháborút követő időszak legszörnyűbb népirtása után a bűnökkel való szembenézés katarzisa helyett sokaknak máig a nagyszerb álmok jelentenek vonzerőt, már nem elég a társadalom demokratikus modellek iránti közömbössége miatt érzett sajnálkozás.

Vetítik: november 7., 20.45, Toldi; november 11., 16.15, Művész

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.