Tévésorozat

A politikus

  • Szabó Ádám
  • 2019. november 30.

Mikrofilm

Amerikában minden második gyerek úgy nő fel, hogy elnök akar lenni; Trump győzelmével pedig bebizonyosodott, hogy tényleg bármelyik hülyének valóra válhat az álma – üzeni Ryan Murphy sorozata. A tévéproducer is hasonló vágyakat dédelgetett kölyökkorában: ő akart lenni a varázsdoboz legnagyobb királya, és úgy néz ki, sikerült is elérnie célját; diadalútja olyan műsorokkal volt kikövezve, mint a Kés/Alatt, a Glee – Sztárok leszünk! vagy épp az American Horror és a Crime Story. És most megérkezett a Netflixhez és a teljes alkotói szabadsághoz, de ennek rajta kívül aligha örülhet bárki is. Egy erőskezű producer nyilván feltett volna olyan kérdéseket, hogy végül is milyen műfajban utazik a sorozat, biztos szükség van-e ennyi szereplőre, s tényleg ragaszkodunk-e azokhoz az énekbetétekhez, amelyek csak azért kerültek bele, mert a főszereplő Ben Platt egy musicalért nyert Tony-díjat.

Ő alakítja Payton Hobartot, aki amióta az eszét tudja, arról álmodik, hogy ő lesz az Egyesült Államok elnöke. Mindent jó előre eltervezett, neki kell nyernie a diákelnök-választást, hogy bekerüljön a Harvardra. Nevelőszülei töméntelen pénze is elég belépő lenne, ő viszont tisztán akar bejutni. A Gimiboszi óta azonban tudjuk, hogy egy sulis választás is tud olyan kegyetlen lenni, mint a valódi – így Paytont is magával rántja az örvény.

Hiába van tele a sorozat kifejezetten jó ötletekkel, egyszerűen hiányzik belőle a mérték: nincs egyetlen szimpatikus figura vagy komolyan vehető fordulat sem, a maximumra járatott szatíra pedig túlfolyik mindenen.

Elérhető a Netflixen

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.