A sötét lovag csak még sötétebbé vált
5e6ef797-a181-4181-93a9-4330ce78f834_top_story_lead.jpg
Batman

A sötét lovag csak még sötétebbé vált

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 25.

Mikrofilm

Kijött az új, sokadik Batman-film előzetese, benne egy felismerhetetlen Colin Farrell-lel és egy szomorú Robert Pattinsonnal.

Matt Reeves Batman-filmjéről már többször beszámoltunk korábban  a Denevérember legújabb felvonásában az Alkonyat-státuszt levedlő, mostanában mindenben feltűnő Robert Pattinson alakítja majd a főhőst; a stúdió pedig annyira bízik a sikerben, hogy ugyan a film még el sem készült, de máris berendeltek belőle egy sorozat-változatot.

A most megérkező előzetes számos, a Batman-univerzumban fontosnak számító dologra rávilágít, úgymint, hogy milyen mély hangon mormog majd hősünk; hogy fest a gúnyája, vagy épp mi a legújabb Batmobil-trend.

Az előzetes alapján Reeves a Nolan trilógiájával elkezdett, majd a Joker-filmmel Oscarig magasztosult hangulatot viszi tovább: noirba illő képek, mindent átható bűn és sötétség és egy főhős, aki nem is tűnik olyan hősiesnek. Reeves egy nemrég adott interjújában épp ezt emelte ki: hogy a legújabb filmben egy olyan Batmant láthatunk, amelyet még soha - igaz, ugyanezt elmondta Gothammel (ami végre nem New York, Chicago vagy Detroit keveréke lesz), Rébusszal és Selina Kyle-lal, azaz a Macskanővel kapcsolatban is. Nem csoda, hogy a rendező igyekszik saját alkotása egyediségét hangsúlyozni: Nolan trilógiája csak 8 éve fejeződött be, a karakter pedig azóta megküzdött Supermannel, feltűnt az Igazság Ligájában melynek a rajongók áltla kikövetelt új változatában is szerepelni fog  és egy rakás animációs filmben is.

A legújabb felvonás az ígéretek szerint a második évben fog játszódni ilyen címmel képregény is jelent meg, Reeves azonban nem ezt adaptálja; inkább az egyik legismertebb comics-ból, a Batman: Első évből használt fel motívumokat; illetve a 2000-ben megjelent Ego című graphic novellből is. További filmes inspirációul olyan mozikat jelölt meg, mint a Kínai negyed, a Francia kapcsolat, vagy a Taxisofőr. Ahogy a rendező elmagyarázta,

a legújabb mozi nem Batman születését meséli el - hiszen azt számtalanszor megtették már - hanem hogy mi történik utána:

már adott a ruha, a járgány és a gonoszok is, de Bruce Wayne még nem döntötte el, milyen hős is akar lenni. Ugyanilyen, átmeneti állapotban jelenik majd meg a többi, ikonikus szereplő is.

A casting első blikkre remekül sikerült, Pattinson fiatalabb, Byron-i spleent idéző Denevérembere képes lehet új színt vinni az univerzumba; Paul Dano generációja egyik legtehetségesebb színésze, aki egészen biztos, hogy Jim Carrey-étől eltérő értelmezésű Rébuszt hoz majd a vászonra; Zoe Kravitzet pedig jelmez nélkül sem nehéz Macskanőként elképzelni. Az előzetes igazán nagy meglepetése inkább a csak néhány másodpercre feltűnő Colin Farrell, aki szinte felismerhetetlen Pingvinként. Nem fogják kitalálni, de Reeves róla is elmondta: ez nem az a Pingvin, akit Danny De Vito alakításában korábban már láthattunk, hanem egy teljesen új megközelítése a figurának. Ha minden jól alakul, 2021 októberében megtudhatjuk, mi igaz mindebből.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.