A sötét lovag csak még sötétebbé vált
5e6ef797-a181-4181-93a9-4330ce78f834_top_story_lead.jpg
Batman

A sötét lovag csak még sötétebbé vált

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 25.

Mikrofilm

Kijött az új, sokadik Batman-film előzetese, benne egy felismerhetetlen Colin Farrell-lel és egy szomorú Robert Pattinsonnal.

Matt Reeves Batman-filmjéről már többször beszámoltunk korábban  a Denevérember legújabb felvonásában az Alkonyat-státuszt levedlő, mostanában mindenben feltűnő Robert Pattinson alakítja majd a főhőst; a stúdió pedig annyira bízik a sikerben, hogy ugyan a film még el sem készült, de máris berendeltek belőle egy sorozat-változatot.

A most megérkező előzetes számos, a Batman-univerzumban fontosnak számító dologra rávilágít, úgymint, hogy milyen mély hangon mormog majd hősünk; hogy fest a gúnyája, vagy épp mi a legújabb Batmobil-trend.

Az előzetes alapján Reeves a Nolan trilógiájával elkezdett, majd a Joker-filmmel Oscarig magasztosult hangulatot viszi tovább: noirba illő képek, mindent átható bűn és sötétség és egy főhős, aki nem is tűnik olyan hősiesnek. Reeves egy nemrég adott interjújában épp ezt emelte ki: hogy a legújabb filmben egy olyan Batmant láthatunk, amelyet még soha - igaz, ugyanezt elmondta Gothammel (ami végre nem New York, Chicago vagy Detroit keveréke lesz), Rébusszal és Selina Kyle-lal, azaz a Macskanővel kapcsolatban is. Nem csoda, hogy a rendező igyekszik saját alkotása egyediségét hangsúlyozni: Nolan trilógiája csak 8 éve fejeződött be, a karakter pedig azóta megküzdött Supermannel, feltűnt az Igazság Ligájában melynek a rajongók áltla kikövetelt új változatában is szerepelni fog  és egy rakás animációs filmben is.

A legújabb felvonás az ígéretek szerint a második évben fog játszódni ilyen címmel képregény is jelent meg, Reeves azonban nem ezt adaptálja; inkább az egyik legismertebb comics-ból, a Batman: Első évből használt fel motívumokat; illetve a 2000-ben megjelent Ego című graphic novellből is. További filmes inspirációul olyan mozikat jelölt meg, mint a Kínai negyed, a Francia kapcsolat, vagy a Taxisofőr. Ahogy a rendező elmagyarázta,

a legújabb mozi nem Batman születését meséli el - hiszen azt számtalanszor megtették már - hanem hogy mi történik utána:

már adott a ruha, a járgány és a gonoszok is, de Bruce Wayne még nem döntötte el, milyen hős is akar lenni. Ugyanilyen, átmeneti állapotban jelenik majd meg a többi, ikonikus szereplő is.

A casting első blikkre remekül sikerült, Pattinson fiatalabb, Byron-i spleent idéző Denevérembere képes lehet új színt vinni az univerzumba; Paul Dano generációja egyik legtehetségesebb színésze, aki egészen biztos, hogy Jim Carrey-étől eltérő értelmezésű Rébuszt hoz majd a vászonra; Zoe Kravitzet pedig jelmez nélkül sem nehéz Macskanőként elképzelni. Az előzetes igazán nagy meglepetése inkább a csak néhány másodpercre feltűnő Colin Farrell, aki szinte felismerhetetlen Pingvinként. Nem fogják kitalálni, de Reeves róla is elmondta: ez nem az a Pingvin, akit Danny De Vito alakításában korábban már láthattunk, hanem egy teljesen új megközelítése a figurának. Ha minden jól alakul, 2021 októberében megtudhatjuk, mi igaz mindebből.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.