Tévésorozat

A vezércsel

  • SzSz
  • 2020.11.26 09:11

Mikrofilm

„– A sakk a legnagyobb elmepróba. – Úgy gondolja? Én mindig azt hittem, a nők” – szól a klasszikus Columbo-poén. A vezércsel épp egy női sakkozó megpróbáltatásait mutatja be, valójában azonban ez sem kap nagyobb hangsúlyt, mint a sakkvilág hidegháborúja vagy a zsenik élete. Mindegyik ott van benne, és még sok minden egyéb is: hogyan hagyjuk magunk mögött a múlt árnyait, hogyan cseréljük le káros szenvedélyeinket valami jótékonyabb örömforrásra, vagy épp miért nem érdemes lebecsülni a gyalogok erejét és kitartását. Az egyik szál sem nyomja el a másikat, nincsenek erőszakolt tanulságok.

Beth Harmon egy családi tragédia után árvaházba kerül, ahol felfedezi a nyugtatók és kábítók bódító hatását, megismeri a barátság erejét, és a legfontosabb: a jóságos, hallgatag karbantartó segítségével találkozik a sakkal. Karrierje a klasszikus sportfilmek kliséit idézi üstökösszerű feltűnéssel, gyors kiégéssel, majd a felállással, miközben az ellenség futói és bástyái mellett saját démonaival is meg kell küzdenie. A sorozat végig ki­egyensúlyozott marad, a játszmák képeinek a flashbackek és látomások adnak súlyt, a jól kiválogatott mellékszereplők pedig egyszerre jelképezik a felnövéstörténet stációit és a sakkpályafutás egy-egy állomását.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

  • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.