VERZIÓ - Magyar Panoráma

Ártók és ártatlanok

Mikrofilm

A fesztivál szervezői szerint az időhiány, és nem a nívó az oka, hogy csak hét filmet vetítenek idén a Magyar Panoráma szekcióban. A kínálatot elnézve nincs okunk kételkedni mindebben.

Az alkotók közül a legismertebb minden bizonnyal az On the Spot párosa. Cseke Esztertől és S. Takács Andrástól Az ellenség gyermekei című sorozatuk Edith Egert bemutató epizódját láthatjuk – a megrázó portréfilmben a ma is praktizáló 90 éves pszichológus meséli el, hogyan vezetett az útja Kassáról Auschwitzba, majd az Egyesült Államokba; hogyan próbálta feldolgozni ezt a traumát; hogyan volt képes szembenézni félelmeivel.

Révész Bálint Nagyi projekt című filmjének a főszereplői közös csavargásukra a nagymamájukat is magukkal viszik – az egyik angol kém volt, a másik táncosnő a náci Németországban, a harmadik egy magyar kommunista holokauszttúlélő…

Zurbó Dorottya Könnyű leckék című filmje rendhagyó történet egy menekült lányról, aki Szomáliából érkezett Magyarországra.

A Ne bámuljanak már! – In­kluzív színház születik Balla Dávid filmje egy olyan színház produkcióról, amelyben nemcsak együtt játszanak sérült és ép emberek, de a szerepek „nehézségében” sincs köztük különbség.

Chilton Flóra Pest megyei cigánytelepeken forgatta Karma/Bagázs című filmjét az önkéntesekből álló BAGázs közhasznú egyesület tevékenységéről, munkájuk hatékonyságáról.

Ugyancsak önkéntesekről szól Domokos János Te neved című filmje is, amely a Szent Egyed katolikus közösség tevékenységét mutatja be. Főszereplői mégsem ők, hanem a hajléktalanok, akiket élelmiszerrel és ruhával segítenek, de ennél is sokkal fontosabb, hogy szóba állnak velük, emberként kezelik őket, és ha meghalnak, tisztességes búcsút vesznek tőlük. A film tavaly készült a jobb jövő reményében, de ehelyett megszületett a hírhedt rendelet… Valójában erre is rímel a filmben elhangzó gyászbeszéd, amelyből ezt a mondatot emelnénk ki: „Ezek az emberek nem ártanak senkinek, életük további nehezítése fölösleges, értelmetlen gonoszság.”

Az On the Spot alkotóival lapunk 43. számában, Zurbó Dorottyával a 41.-ben olvasható hosszú interjú

Figyelmébe ajánljuk