Átadták a Verzió díjait, a Fanni kertje lett a legjobb magyar dokumentumfilm

  • narancs.hu
  • 2023. november 27.

Mikrofilm

Szerdáig tart a fesztivál a Toldi és Corvin mozikban, valamint a CEU Nyitott Galériájában.

Vasárnap adták át a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál díjait. A fesztiválon idén 5 kategóriában, Nemzetközi-, Magyar-, Diák-, Antropocén- és Képkereső szekciókban versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak.

A legjobb emberi jogi dokumentumfilm díjat a holland Jessica Gorter alkotása, A Dmitrijev-ügy nyerte, amelynek főszereplője a hatóságok akarata ellenére a sztálinista terror áldozatainak tömegsírjait kutatta, míg végül letartóztatták és 15 évi kényszermunkára ítélték. A zsűri egy különdíjat is átadott Pascale Bourgaux Hawar, száműzött gyermekeink című alkotásának, amely az Iszlám Állam nemi erőszakból fogant gyermekeinek kérdésével foglalkozik, egy anya szemszögéből. A legjobb dokumentumfilm elismeréssel Boubacar Sangaré első egész estét dokumentumfilmjét, az Aranyásók című alkotást díjazták, amelyben a 16 éves Rasmané több mint 100 méter mélyre ereszkedik le, hogy aranyat bányásszon Burkina Fasóban, abban a reményben, hogy egy napon független lesz. A kategória különdíjasa Ibrahim Nash’at Hollywoodgate című munkája lett.

A zsűri által legjobbnak ítélt magyar film díját Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával adták át.

A Legjobb magyar dokumentumfilm Somogyvári Gergő Fanni kertje című alkotása lett. 

Az intim hangulatú film egy különös felnőtté válás történeten keresztül mesél az emberi kapcsolatok és az elfogadás fontosságáról. A kategóriában különdíjat kapott Lőrinczy Lia Aki még lehetek című filmje, amely egy rendkívüli anya történetét meséli el, aki mindent túlélt, hogy a gyerekeivel legyen. 

A Doc Future Diák- és elsőfilmes versenyt Tea Vidović Dalipi Snajka: elvárások naplója című alkotása nyerte, a zsűri a különdíjat pedig Paczolay Zsófia vehette át Budapest siló című művéért. Idén első alkalommal hirdettek győztest a Képkereső és az Antropocén szekciókban. A Képkereső verseny filmjei archív és mai felvételek segítségével teremtenek új formát a történetmeséléshez, a szekció különdíját Damir Markovina Menekülők című filmje, míg a New Frontier díjat Cyril Aris Tánc a vulkán peremén című művének ítélte oda a zsűri. A klímaváltozás emberi jogi összefüggéseire reflektáló Antropocén szekció különdíjat Jacquelyn Mills A magány földrajza című alkotása nyerte, a Legjobb környezetvédelmi dokumentumfilm pedig Sarvnik Kaur Árral szemben című filmje lett.

A fesztivál a nyertes filmekkel – melyekből a zárónapon plusz vetítéseket is tartanak a Corvin moziban – és különprogramokkal november 29-ig folytatódik Budapesten a Toldi és Corvin mozikban, valamint a CEU Nyitott Galériájában, ahol a Vektor VR kiállítást tekinthetik meg a virtuális valóság filmek iránt érdeklődők.

Magyar Narancs legfrissebb nyomtatott kiadása öt oldalas mellékletben foglalkozik a Verzió Filmfesztivállal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk