Az Amazon antitroll intézkedéssel védi a rekordokat döntő A Gyűrűk Ura-sorozatot

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 7.

Mikrofilm

25 millióan látták A hatalom gyűrűit, de népes a trollhadsereg is, amely igyekszik elrontani a sorozat értékelését.

Az ősszel együtt a gigaköltségvetésű fantasysorozatok időszaka is beköszöntött. Kettőt is bemutattak a világ valaha készült legdrágább sorozatai közül: először a Trónok harca-előzmény, a Sárkányok háza érkezett meg az HBO Maxra augusztus végén, majd A hatalom gyűrűi című A Gyűrűk Ura-sorozat is bemutatkozott az Amazon Prime-on. Egyelőre még túl korai végső győztest hirdetni a gigászok csatájában, de a pszichológiai hadviselés máris megkezdődött.

A streamingplatformok legendásan titkolózók saját nézőszámaikat illetően. Ettől a gyakorlattól pedig jellemzően csak akkor térnek el, ha dicsekedni akarnak. Az Amazon azonban még a Netflixtől is titkolózóbb volt: soha, egyetlen műsorának sem hirdette még ki a pontos számait – most azonban kivételt tett. Bejelentették, hogy 25 millió néző volt kíváncsi A hatalom gyűrűi első két epizódjára.

Most persze mindenkit az érdekel, A Gyűrűk Ura, vagy a Trónok harca nyerte-e a nézettségi versenyt, erre azonban nehéz választ adni. Az Amazon nem közölte például, mi számít náluk nézőnek – ha valaki végigülte az epizódokat, vagy az is elég volt, ha 5 percre belekóstolt a sorozatba, ahogy például a Netflix számol? Mindenesetre az HBO bevallása szerint a Sárkányok háza premierjére 10 millióan voltak kíváncsiak, az azóta eltelt időben pedig a számláló felkúszott 25 millióra. Ha hinni lehet a platformnak, A hatalom gyűrűit csak közvetlenül bemutatása után megnézték ennyien, azóta pedig vélhetően még jó pár millióan csatlakoztak a nézőtáborhoz; azaz egyelőre Tolkien teremtményei állnak nyerésre.

Az Amazon mindent meg is tesz, hogy védje saját hőseit: antitroll intézkedéseket vetettek be, hogy elhárítsák az indokolatlan, gyűlölködő kritikákat. A sorozat hatalmas vihart kavart, amiért például fekete színészek is feltűnnek az elfek és törpök szerepébem. A kritikák szerint a sorozat nem hű Tolkien szellemiségéhez és erőltetetten igyekszik woke lenni. Trollok tömegei rohanták meg A hatalom gyűrűi Amazon-oldalát, hogy rossz értékeléssel ártsanak a sorozat hírének. Válaszul a cég bevezette, hogy a műsorhoz érkező kritikák csak 72 óra után jelennek meg, ezalatt pedig azt is ellenőrzik, a vélemény írója valóban megnézte-e a showt. Beszédes, hogy a sorozat Rottentomatoes oldalán, ahol természetesen nincs ilyen szűrő, a nézők mindössze 39%-ra értékelték A hatalom gyűrűit – míg a kritikusok 84%-ra.

Nem mintha a rossz nézői értékelés bármit is számítana – a cég súlyos dollárszázmilliókért máris több évadon és számos folytatásban gondolkodik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk