Az eredeti és a magyar szinkronhangokat is lecserélték az Agymanók folytatására

Mikrofilm

Bill Hader és Mindy Kaling mellett Laudon Andreát is lecserélték, aki nem érti, mi lehetett a baj. 

Az Agymanók folytatásával megérkezett végre az év első nagy sikere – adtunk hírt a Pixar mozijának remek box office-eredményeiről. A siker azóta csak tovább folytatódott: ez az első film idén, amely átlépte az egymilliárd dolláros összbevételt. Ehhez a filmnek ráadásul mindössze 19 napra volt szüksége, ami animációs filmek terén rekordnak számít – az eddigi csúcstartó Jégvarázs 2-nek mindez csak 25 nap alatt sikerült. Könnyen előfordulhat tehát, hogy hamarosan ez válik minden idők legsikeresebb animációs filmjévé – a Pixarnak pedig nagyon is szüksége van a hasonló jó hírekre.

A 2015-ben bemutatótt Agymanók egy kislányról, Riley-ról szólt, akinek érzelmeit apró, a fejében lakó lények jelenítik meg. Derűnek, Bánatnak, Haragnak, Majrének és Undornak azonban nehéz napjai vannak: Rileynak, és így érzelmeinek is egy teljesen ismeretlen helyzettel kellett megküzdeniük, miután a lány szülei bejelentették, hogy elköltöznek. A folytatásban ismét visszatérünk Riley fejébe, aki immár tindézser – ezzel együtt pedig egészen új érzelmek jelennek meg benne.

A folytatásra rendhagyó módon több szinkronhangot is lecseréltek. A főszereplő Riley-t például Kaitlyn Dias helyett immár Riley Andersen személyesíti meg – ez azonban még érthető, hiszen Riley tinédzserré érésével a hangja is megváltozott. Ennél meglepőbb azonban, hogy Undor és Majré is új szinkronhangot kapott: az első részben előbbit Mindy Kaling, utóbbit Bill Hader játszotta, mindketten jól ismert komikusoknak számítanak. Kalingot elsősorban A hivatalból, a The Mindy Project című sorozatból, vagy épp a Talk Show című vígjátékból ismerheti a közönség, de olyan animációkban is feltűnt a hangja korábban, mint a Rontó Ralph vagy a Gru. Bill Hader legismertebb szerepei a Superbad – vagy miért ciki a szex?, a Kész katasztrófa és az Az, de szinkronszínészként Kalingnál is foglalkoztatottabbnak számít: Képzeletbeli barátok, Toy Story 4, Szenilla nyomában, Angry Birds – A film, Virsliparti – csak néhány film, amelyben a közelmúltban hallhattuk.

Az Agymanók 2-ben azonban Undort immár a kevésbé ismert Liza Lapira (Őrült, dilis, szerelem, Hihetetlen, 21 – Las Vegas ostroma) játssza, akinek ez az első jelentősebb animációs szinkronszerepe; Majré pedig az a Tony Hale lett, akit Az alelnökben láthattunk, illetve a Toy Story 4-ben Forkyként hallhattunk.

Hivatalosan sem a stúdió, sem a színészek nem kommentálták, miért cserélték le őket, a hírek szerint azonban a fizetségben nem sikerült megegyezniük. „Kilenc év telt ez az első film óta, megpróbáltuk összehozni a teljes, eredeti stábot, de ez nem mindig jön össze” – fogalmazott Mark Nielsen producer.

A bennfentes pletykák szerint míg az elsőszámú főszereplőnek tartott Derűt alakító Amy Poehlernek 5 millió dollárt plusz bónuszokat ajánlott a stúdió, a többieknek mindössze 100 ezer dollárt kínáltak. Amikor ez Kalingnak nem tetszett, kapott ugyan egy magasabb ajánlatot, mégsem sikerült megegyeznie a stúdióval – és hasonló okból maradt távol a produkciótól Bill Hader is. A Comingsoon megjegyzi, hogy nem ez az első eset, hogy az alacsony fizetség miatt a szinkronszínészek otthagyják a filmet: hasonló történt az ugyancsak a Disney égisze alatt készülő (a stúdió 2006-ban vásárolta fel a Pixart) Chip és Dale: A Csipet Csapattal, amely egyébként remekül sikerült.

Habár Undor és Majré más hangon szólalnak meg a tengerentúlon, Bánat ugyanúgy Phyllis Smith maradt. Smith évekig dolgozott a háttérben castingosként, többek között olyan sorozatokon, mint a Félig üres, vagy A hivatal. Épp utóbbi castingja során olvasott fel az egyik színészjelölttel, amikor Ken Kwapis rendező meghallotta a hangját – azonnal érezte, hogy az különleges, ezért a sorozatban írt számára egy karaktert is. Így született meg A hivatal visszafogott és szégyenlős Phillys Lapinja, aki hamar a közönség kedvencévé vált.

Bár a sorozat több írója is feltűnt az évadok során az egyes epizódokban, Phillys az egyetlen, aki castingosként vált színésszé. Azóta több mellékszerepben is feltűnt már, játszott a Trophy Wife és a Semmi közepén című sorozatokban, a Vaj vagy a Barb és Star Vista Del Marba megy című filmekben. Az Agymanók-beli szerepét azonban a Rossz tanár című 2011-es Cameron Diaz-vígjátéknak köszönheti, ameyben ő alakított a csendes, ám mocskos szájú Lynn Daviest. A fáma szerint Jonas Rivera, az Agymanók egyik producere egy este nem tudott aludni, bekapcsolta hát a Rossz tanárt, amikor pedig meghallotta Phillyst, azonnal tudta, hogy neki kell alakítania Bánatot. A jelek szerint a színésznő nem érezte sértve magát az alacsonyabb fizetés miatt, és a folytatásban is elvállalta a szerepet.

Vannak azonban új szereplők is: Feszkót a Stranger Thingsben megismert Maya Hawke, Irigységet A mackó sztárja, Ayo Edebiri, míg Uncsit az Adéle élete – 1-2. fejezet című botrányfilmekkel berobbant francia Adèle Exarchopoulos alakítja.

Nem csak az eredeti szinkronhangok változtak meg a folytatásra: a magyar szinkron terén is vannak cserék. Az érzelmeket szinkronizáló színészek annak ellenére maradtak ugyanazok, hogy ezek közül az eredetiben kettőt is lecseréltek: Majrét továbbra is Seder Gábor, Undort pedig Sipos Eszter Anna személyesíti meg, ahogy Derű is maradt Bogdányi Titanilla, Harag Faragó András, Bánat pedig Kokas Piroska. Az első részben a Riley-t játszó Laudon Andreát azonban most Rácz Hajnára cserélték. Laudon Tiktok-csatornáján reagált arra, hogy ezúttal nem őt hallhatjuk a filmben.

Mint elmondta, a hasonló stúdiófilmeknél az a szokás, hogy castingot tartanak, a hanganyagot pedig kiküldik a stúdióhoz (ebben az esetben a lengyel Disney-hez), akik döntenek arról, kié legyen a szerep. Az Agymanók 2-höz annak ellenére kértek tőle ismét hanganyagot, hogy az első részben már ő kölcsönözte Riley hangját. Elondása szerint már az első résznél is nagy gondot fordítottak arra, hány évesek a színészek a karakterekhez képest – ez Derűnél, Undornál és a többieknél kevésbé releváns, hiszen az ő koruk nem változik, Riley azonban az első filmhez képest sokat nőtt, épp ezért cserélték le a hangját az eredeti változatban is.

Laudon kiemelte, hogy az ő hangja továbbra is olyan, mint a kilenc évvel ezelőtti első filmnél volt, a stúdiónak pedig tetszett a hanganyaga első része, de a második fele nem, ezért újabbat kértek tőle, amit már eleve nem értett. Végül a stúdió úgy döntött, hogy új színészt választanak helyette – ez lett Rácz Hajna. „A rendező, a hangmérnök, de még a forgalmazó Fórum Hungary is küzdött értem” – jegyezte meg, majd hozzátette: sem az új szinkronszínészt, sem mást nem hibáztat, egyedül a Disney-re haragszik. Mint mondta, a szinkron végső soron a nézőkért van, az pedig, hogy a két rész között ilyen különbség van, szerinte elvesz a filmélményből.

@andilaudon Agymanók storytime, és a szinkronos castingokba is egy kis betekintés🫣 Avagy miért nem engem halhattok Riley hangjaként😞 #szinkronhang #insideout2 #cinema #szinkron #storytime #szinkron ♬ original sound - Laudon Andi✨

Nem ez az első eset, hogy a Disney váratlanul lecserél egy jól ismert magyar hangot: hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a most nyáron érkező Deadpool & Rozsomákban Hugh Jackmant nem Sinkovits-Vitay András szinkronizálja majd.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk