Az észt animáció még mindig üt

  • Gera Márton
  • 2018.03.22 00:26

Mikrofilm

Elindult az idei Észt Hét, ahol animációs filmeket is szép számmal vetítenek. Négy alkotást ajánlunk a kínálatból.

Azt már régóta lehet tudni, hogy valamit nagyon tudnak az észt filmesek, különösen az észt animációs filmek alkotói vannak ott a szeren, bátran kísérletező munkáik megállíthatatlanul terjednek szerte a világon. Már régen elmúlt az az idő, amikor azt mondhattuk, hogy az észt animációs filmesek mind Priit Pärn köpönyegéből bújtak ki, ma már senki nem a veterán rendezőt és karikaturistát próbálja utánozni. A színes észt animációsfilm-termésből idén a 11. Észt Hét keretében kaphatunk ízelítőt, mi pedig most négy filmet ajánlunk a kínálatból.

Manivald

Manivald (2017)

 

A többi közül messze kiemelkedő Manivald mindössze 11 percig tart, és rengeteget bíz az asszociációkra, mint az észt animációs filmek legtöbbje. Persze, ha nem kezdjük el elemezgetni, a kisfilm akkor is működik, elvégre valóban vicces, ahogy a csonka rókacsalád életében egyszer csak megjelenik valaki, aki szinte felborít mindent, de legalábbis valamiféle kimondatlan viszályt szül a jelenléte. A 33 éves, a mamahotel előnyeit még mindig élvező rókafiú elkezd furcsán nézni az anyára, nem eszi már olyan nagy kedvvel a sütit, mint korábban, és a Manivald második felére rá is telepszik némi mélabú. A pályán csak nemrég induló Chintis Lundgren kézzel rajzolt alkotása persze a felszín alatt is tartogat meglepetéseket, még akár Freud is elégedetten csettintene a családi viszonyok, meg az ilyen-olyan komplexusok bemutatása láttán.

MANIVALD by Chintis Lundgren – TRAILER

Uploaded by MiamiFilmFestival on 2018-02-08.

Kicsit jobban megdolgoztatja az embert Lucija Mrzljak, aki a Sarokban (Kut) mutatja meg, hogy a gravitáció milyen csuda dolog is, és cirka két percig tényleg izgalmas nézni, ahogy sarkokból jutnak sarkokba a figurák, miközben rájöhetünk, hogy minden csak nézőpont, perspektíva kérdése. Hogy ezen túl tartogat-e a valamit ez a rövidke kísérlet, nem könnyű megmondani. Hatásosabb Sander Joon Moulinetje, ami szintén kézzel rajzolt, de a képi világa sokkal inkább emlékezteti a nézőt a Tronra, és a nagyjából öt percig tartó vívás, a különösebbnél különösebb lépések bemutatása éppen úgy csap minket arcon, ahogy Flynnt a virtuális világ.

Moulinet (Trailer)

Contact: sander.joon@gmail.com 5'51" / 2K Scope / 2.39 Original title: Moulinet Animation: Sander Joon Sound: Rasmus Lill Supervisors: Priit Pärn, Olga Pärn Production: Estonian Academy of Arts

Aki látta már valaha Peter Fischli & David Weiss híres, művészettörténeti szemináriumokon sűrűn vetített kísérleti filmjét (The Way Things Go), valószínűleg sok ismerős elemet fog felfedezni Ülo Pikkov Az elengedés története című filmjében. Bár nem is klasszikus animációs film ez, inkább kísérleti alkotás. Az egyetlen eligazodási pont a film elején megjelenő felirat, miszerint az alkotást „Agnesnek és mindenkinek ajánlják, aki árvaházban nőtt fel”. Ez ugyanakkor kissé be is szűkíti az értelmezési keretet, és a néző hajlamos lesz e szöveg szerint nézni a filmet, amiben ennél azért jóval több van; okosan és izgalmasan, metaforákkal megpakolva szeretne beszélni a felejtésről és annak lehetetlenségéről.

A filmeket a 11. Észt Héten vetítik, március 25-én délután. Jegyet foglalni a Művész mozi honlapján  lehet.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!


Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.