Bosszúállók: Végjáték - egy korszak méltó lezárása

  • - kg -
  • 2019. június 1.

Mikrofilm

A Marvel a popcorn feltalálása óta a legnagyobb üzleti húzást követte el azzal, hogy végeérhetetlen szuperhősfolyamot indított el.

Az előző 21 rész tartalmából: az úgy volt, hogy… de hagyjuk is ezt, a ma születettek is ismerik a sztorit.

A Marvel Cinematic Universe (MCU) a popcorn feltalálása óta a legnagyobb üzleti húzást követte el azzal, hogy egy olyan, végeérhetetlen szuperhősfolyamot indított el, melyben minden content minden contenttel összefügg: a filmek, a tévésorozatok és az MCU-t birtokló Disney-t ügyvezető Bob Iger 65 millió dolláros fizuja.

false

De ne legyünk igazságtalanok, jó ideig izgalommal figyeltük a jobb-rosszabb, de a rivális stúdiók termékeinél mindenképpen átgondoltabb, a való világra és a tehetségekre sem teljesen vak MCU-filmeket.

És igen, a Végjáték egy korszak méltó lezárása, annyiban mindenképpen, hogy azok a sztárok, akik nem írtak alá további 10–20 folytatásra,

ünnepélyes keretek közt lettek kiírva a történetből.

Az, hogy a finálé vagy háromszor kezdődik el és ugyanennyiszer ér véget; hogy a rajongók meghatódottságánál (a szipogó férfiak száma vetítésenként jelentős) csak a szereplők meghatódottsága a nagyobb, és ezt lépten-nyomon (180 percük van rá) ki is fejezik; hogy 21 film és ugyanennyi Armageddon után picit tétnélkülinek tűnik egy újabb világvége egy rajongó szemében – nagyon helyesen – csak szánalmas okoskodás.

Az MCU hatása immár megkérdőjelezhetetlen. Erről sokat mesélhetnének azok a szülők, akiktől minden reggel, akár az ébredés pillanatában, de jóval a kakaó előtt a választ keresik utódaik a mindennél égetőbb kérdésre: most akkor Fekete Párduc vagy Thor ereje a nagyobb?

Forgalmazza a Fórum Hungary

(Kritikánk a Magyar Narancs 2019. május 2-i számában jelent meg.)

Rajongóknak:

 

 

 

 

 

Mindenki másnak:

Figyelmébe ajánljuk