Tartalom

MaNcs 31. évf. 18. sz. (2019-05-02)

Publicisztika

Reich Orsolya

Publicisztika

A Miasszonyunk és a mi éhező gyermekeink

A Notre-Dame újjáépítésére tett adományok dilemmái

2019. április 15-én 18 óra 43 perckor megszólaltak a párizsi Notre-Dame-székesegyház tűzjelző szirénái. Hamarosan vastag fekete füst jelezte, hogy nem vaklármáról van szó, a katedrális valóban ég.

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

K. Dezső csodálatos utazásai a vadkacsákhoz

A Közvágóhídnál gyanús volt, nem látja a büfét. Közelebb ér, csak a betonalap, emlékműtalapzat, szarkofág.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Koszt-kvártélyos felzárkóztatás

„Európában elsőként Magyarország vállalta fel a romaügyet, amelynek eredménye lett az európai roma keretstratégia megalkotása. Ez egyben azt is jelentette, hogy a kormány 2010 után a roma témát a hazai és a nemzetközi prioritások közé emelte.”

A szerk.

A szerk.

Európába, patkányháton!

Morális pánik felé vágtat az ország: most lepatkányozta-e hárommillió emberünket Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő, vagy akinek nem inge, nem veszi magára, vagy valami ennél is másabb van. Magyarország két legnagyobb pártja, melyek közül az egyik jóval nagyobb mint a másik, de attól még a másik a második legnagyobb, szóval ezek a gigászok rendesen ráálltak a patkányvonalra.

A szerk.

A szerk.

Gödörben

Trianon 100. évfordulójára (2020. június 4.) a kormány felállíttatja a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét. Vagyis inkább kiásatja: a tervek szerint ez egy hatalmas árok lesz az Országháznál (az induló ár 5 milliárd forint, de meglepődnénk, ha ennyiből ki is hoznák).

Külpol
Belpol

Taopénzek Kiskunmajsán

Belpol

Megalapozás

Nagyot fejlődött a kiskunmajsai sporttelep taopénzekből, a polgármester cége is profitált a támogatásokból. A képviselő-testület csak akkor lázadt fel, amikor kiderült: a polgármester „egységként” kezeli az önkormányzati tulajdont és a sajátját.

Interjú

Belpol

„Minden idegszálukkal azt nézik, hogy Orbán Viktor mit akar”

Raskó György agrárközgazdász, nagyvállalkozó az aszályról és a magyar mezőgazdaság zsákutcáiról

Súlyos aszály dúl Magyarországon, de a hazai mezőgazdaság ettől függetlenül is alulteljesít, öntözési módszereink pedig vízpazarlók. A hajdani Antall-kormány földművelésügyi államtitkárával a fideszes agrárszakemberek valódi véleményéről és a Momentumról is beszélgettünk.

Interjú

Belpol

„Nem a birodalomtól fél, a birodalmát félti”

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője

A magyar politika fő törésvonala ma a Fidesz és az Európa-párti ellenzék között húzódik – mondja Dobrev Klára. A DK az Európai Egyesült Államokért dolgozik, amelynek megvalósulását paradox módon Orbán Viktor is segítheti. Már, ha nem lépteti ki előbb az országot az unióból.

Könyv

Könyv

Könyv

Mérnökök és művészek

Földényi F. László: Az eleven halál terei

Nemrég még röhögtünk az „apokaliptikus gondolkodáson”, a teleologikus időszemléleten meg a „végidők” képzetén, mára viszont a pusztulás felé tartó emberi idő elképzelése mintha aktuálissá válna, hiszen az ökológiai kollapszus és a klímakatasztrófa küszöbön áll.

Interjú

Könyv

„Omar kiábrándult az életből”

Éric-Emmanuel Schmitt drámaíró

A francia-belga író, filozófus műveit eddig több mint negyven nyelvre fordították le. A Rejtélyes viszonyok, Az ismeretlen, illetve az Oszkár és Rózsa mami című darabját több hazai színpadon is bemutatták már. Budapesten tartott mesterkurzusa alkalmából beszélgettünk vele.

Interjú

Könyv

„Sírtam, miközben írtam”

Karl Ove Knausgård író

Mire a Harcom szerzője megérkezett a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, a hatrészes regényfolyamból az Élet című negyedik kötet is megjelent magyarul. S amíg mi az utolsó két kötetre várunk, a világ már túl van egy másik Knausgård-sorozaton is.

Zene

Interjú

Zene

„A hang még nem zene”

Kaija Saariaho zeneszerző

Az Eötvös Péter Alapítvány meghívására, művét betanítani és előadni érkezett Budapestre a világszerte egyik legtöbbet játszott zeneszerző, a Párizsban élő finn Kaija Saariaho. Kompozíciós módszerekről, Japánról, nőkről, elektronikáról, pszichoakusztikáról beszélgettünk.

Interjú

Zene

„A tüdőembólia nem viccel”

Fekete Jenő gitáros, énekes

Beteg lett a hazai blues egyik legismertebb alakja, ezért zenésztársai jótékonysági koncertet adnak, ő pedig harminc év után próbál új életet kezdeni.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Kivándoroltak

Emigráns magyarok a Klubrádióban

Azt nem mondanánk, hogy W. G. Sebald azonos című regényéhez (Kivándoroltak, Európa Kiadó, 2006) fogható mélységes bánat áradna a Klubrádió csütörtök délelőtti műsorából, de hogy van benne jó adag szomorúság és melankólia, az egészen biztos.

Interjú

Interaktív

Alaposan körülbástyázták

Grad-Gyenge Anikó szerzői jogász az internetet is érintő szerzői jogi szabályozásról

Áprilisban az Európai Tanács elfogadta az új szerzői jogi irányelvet, amelyről számos tévhit kering. Sokan például attól tartanak, hogy a YouTube vagy a Facebook az EU nyomására cenzúrázni fogja a posztjaikat. Egy biztos, az új szabályozás csöppet sem kedvez az internet gigászainak.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Időzárványok

Mánia. Csendes stratégiák

A debreceni MODEM földszintjén lévő kiállítótérben öt művész tizenhat alkotása látható. A kiállító művészek nők, de ez nem jelenti azt, hogy nőművészeti kiállítást látnánk.

Színház

Színház

Színház

Bevették a maszlagot

Urbán András: Sacra Hungarica

A gyűlölet felől értelmeződik hazaszeretet és magyarság a Sacra Hungaricában. Van benne valami, hiszen az előadásban elhangzott – a Facebook legalját és a magas kultúrpolitikát is képviselő – kommentekből álló gyűlölethalmok tényleg szépen kirajzolják a Kárpát-medence domborzatát. Urbán András produkciója mégsem annyira a tőle megszokott, végletekig fokozott helyzetekre és a brutalitás brutalitásának színpadi megmutatására épül. Ennek csak egyik oka, hogy más közegben született a produkció: a rendezőnek ez az első munkája Magyarországon.

Gasztro
Lélek

Lélek

Női életekbe kerülhet a nemek közti adatszakadék

A férfiközpontú nézőpont sokkal mélyebben és rejtettebben él a társadalmunkban, mint ahogyan azt a bikinis nőket mutogató reklámok vagy a nemek közötti bérszakadék sejtetik. A férfiakra szabott töréstesztek vagy orvosi diagnosztikai eszközök nemcsak kirekesztők, de életveszélyesek is lehetnek a nőkre nézve.

Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Kétes élvezet

Anthony Maras: Hotel Mumbai

9/11 megváltoztatta a filmek traumaábrázolását. Az esemény maga is erősen mediatizált volt, a közvetítéseken keresztül a terrortámadást közvetlenül átélőkön túl egy nagyobb csoport élményévé vált – mondhatni globális közösséget kovácsolt.