Dokumentumfilm készült Michelle Obamáról
K_EPA20150321036_top_story_lead.jpg

Dokumentumfilm készült Michelle Obamáról

  • 2020. május 1.

Mikrofilm

Obamától, Obamáról.

Az egykori first lady memoárja, a Becoming 2018-ban jelent meg (itthon Így lettem címmel) és elég nagy sikert aratott: az év legnagyobb bestsellerévé vált, egy év alatt több mint 10 millió példány kelt el belőle. A könyvből Nadia Hallgreen készített másfél órás dokumentumfilmet, ami május 6-án érkezik a Netflixre.

A most megjelent előzetesben MIchelle Obama arról beszél a fiataloknak, hogy férje elnöksége mindent megváltoztatott, hiszen azután ő sem térhet már vissza az addigi életéhez. Ma már azt is tudjuk, mihez kezdtek Obamáék a rájuk szakadt szabadidőben: belevágtak a filmbizniszbe. Higher Ground néven produkciós céget alapítottak, és elsősorban fontos társadalmi mondanivalóval rendelkező dokumentumfilmeket készítenek: ilyen a zseniális Amerikai gyáregység, ami idén el is nyerte a Legjobb dokumentumfilm Oscarját; vagy a szintén remek Crip Camp, amely azt mutatja be, egy fogyatékos gyerekeknek szóló nyári tábor hogyan szolgált az esélyegyenlőségi küzdelem motorjaként. Mindkét film elérhető Netflixen, hiszen Obamáék tavaly kötöttek szerződést a streamingóriással – ennek keretében készült el az Így lettem is.

A Netflix az elmúlt években példátlanul erős dokumentum-felhozatalt épített ki: 9 Oscar-jelölést és 2 győzelmet szedtek össze a Legjobb dokumentumfilm, 6 jelölést és 2 győzelmet a Legjobb rövid dokumentumfilm kategóriájában; hetek óta uralják a közbeszédet és a nézettségi listákat Tigrisvilág című doku-minisorozatukkal; de náluk nézhető a közelmúlt legnagyobb sikerű politikai dokumentumfilmje, a demokrata Alexandria Ocasio-Cortezről szóló A Házzal szemben is.

Az Így lettem a hivatalos leírás szerint nemcsak Michelle Obamáról fest intim portrét, de az országról is, amely az elmúlt években teljesen megváltozott.

Figyelmébe ajánljuk