Döntő változás előtt a világ legrangosabb tévés díja

  • Szabó Ádám
  • 2019. január 20.

Mikrofilm

A régi szokások lassan halnak, de a tervek szerint 2020-ban az Emmy is átlép végre a 21. századba.

Átlagember utoljára talán a 2000-es években nézett DVD-ről sorozatokat. Azóta, a streaming szolgáltatók korában már csak ott van szükség lemezekre, ahol az internet még mindig túl drága vagy lassú a platformhoz – például Alaszkában. Ennek ellenére az Emmy szabályainak értelmében a stúdióknak még mindig úgynevezett screenereket, vagyis megtekintő DVD-ket kell küldeni sorozataiból a szavazóknak.

Néhány éve talán még ez sem jelentett problémát,

a peak TV korszakában viszont, amikor már a kenyérpirító márkák is sorozatokkal állnak elő, egyszerűen nincs értelme több száz lemezt kiküldeni.

A Variety cikke szerint a változást ezúttal is a Netflix hozta el: három éve közel 10 kilós csomagokat postáztak a Tévéakadémia tagjainak, benne saját sorozataikkal. Mindez nekik közel 4 millió dollárba, a 25 ezres szavazótábornak pedig logisztikai problémákba került, hiszen nemhogy megnézni, de tárolni sem tudták a stúdióktól érkező hatalmas pakkokat. A Tévéakadémia pár éve hasonló okokból már változtatott szabályain: standardizálta a kiküldhető screenerek méretét, kinézetét és mennyiségét – a dinamikusan fejlődő tévéipar miatt viszont most ismét szabálymódosításra van szükség.

Az Emmy a legkézenfekvőbb megoldást választotta:

mivel a legtöbben már most is online néznek filmeket, ezután minden nevezett sorozatot az Akadémia erre a célra létrehozott oldalán, vagy a saját streamingplatformján lehet majd megnézni. Ez nemcsak kényelmesebb megoldás, de arra is lehetőséget ad, hogy követni tudják, valójában kik és hányan néznek meg egy-egy sorozatot. A módosítás azért csak egy év múlva lép életbe, hogy a cégeknek legyen idejük áttérni az új rendszerre, az idősebb Emmy-szavazók pedig hozzászokhassanak a streamingelt tartalomhoz. Biztos, ami biztos, az Akadémia a főhadiszállásán biztosít számítógépeket és internetet a megtekintéshez, és a letöltést is elérhetővé teszi; így aki ragaszkodik hozzá, még mindig kiírhatja DVD-re a Rólunk szól vagy a Stranger Things epizódjait.

Figyelmébe ajánljuk