Egy ritka kincs: a Sátántangó munkakópiájára is lehet licitálni a Freeszfe Egyesület jótékonysági aukcióján

  • SzSz
  • 2021.11.27 13:24

Mikrofilm

Tarr Béla így segíti a Freeszfe Egyesület alkotóit vizsga- és diplomafilmjeik elkészítésében.

Online jótékonysági aukciót hirdetett a Freeszfe Egyesület, hogy előteremtsék az anyagi hátteret a szervezet fiatal alkotóinak vizsga- és diplomafilmjeihez. A Színház- és Filmművészeti Egyetem einstandolása után létrejött szabad alkotói műhelynek jelenleg 170 hallgatója, 6 munkatársa és közel 100 oktatója van – utóbbiak a kezdetektől ingyen dolgoznak. Az egyesület januárban ünnepli megalakulásának egyéves évfordulóját – ez idő alatt elindították az Emergency Exit diplomamentő programot, melynek részeként tizenhét osztály tanulhatott tovább régi tanáraival, majd külföldi egyetemek segítségével kaphatnak diplomát, de rendeztek workshopokat és nyári egyetemet is. Az adományokból befolyt összeg közleményük szerint elég ahhoz, hogy márciusig folytathassák a munkát, a diplomafilmeket és vizsgaelőadásokat azonban már nem tudják finanszírozni. Ezek pedig az SZFE 155 éves hagyományának kiemelten fontos elemei, amit mindenképpen folytatni szeretnének, ezért rendezik meg az aukciót.

A licitálásra december 12-én, vasárnap este 7 órakor Zoomon

kerül sor – az eseményre itt lehet regisztrálni. Az aukcióra több művész, rendezők, írók, tévés személyiségek, színészek ajánlottak fel licittárgyakat, köztük van például Nádasdy Ádám vagy Tompa Andrea irodalomórája, Ragályi Elemér forgatókönyve, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Darvasi László és Faludy György kéziratai, vagy épp Csákányi Eszter és Cate Blanchett közös portréja mindkettejük aláírásával. További információ itt található.

Az aukcióra Tarr Béla is különleges felajánlással készül:

áruba bocsájtja Sátántangó című filmje eredeti munkakópiájának képanyagát. A több mint 7 órás mestermű minden idők talán legismertebb és legelismertebb magyar filmje: egyedüli hazai moziként bekerült az Angol Filmintézet „Minden idők 50 legjobb filmje” listájára. Az egyik legtekintélyesebb filmművészeti magazin, a Sight and Sound évtizedenként egyszer szavazást tart a világ válogatott kritikusainak és rendezőinek körében, melyek szerintük a valaha készült legjobb filmek – a Sátántangó a 2012-es felmérés szerint a kritikusok körében minden idők 36., míg a rendezők szerint a 107. legjobb film.

Kedves Olvasónk! 

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért! 

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. 

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. 

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

Neked ajánljuk