Tévétorrent

Eszem a zúzádat!

NOS4A2

Mikrofilm

Képzeljünk el egy gyerekevő szörnyeteget, aki a gyengébbek kedvéért egy NOS4A2 rendszámú, antik fekete Rolls-Royce Wraith-ben (azaz Kísértetben) rabolja el kis áldozatait.

Elképzelnünk sem kell, mert Stephen King szintén horroríró fia, Joe Hill már megírta Charlie Manx történtét, aki gyermeki lelkek elfogyasztásával tartja fiatalon magát, a vámpírrá változtatott porhüvelyektől pedig Christmasland nevű fantáziavilágában szabadul meg. Hill bőven megmártózik az atyai utalásokban, és az iszonyatot is Kingéhez hasonló módszerekkel építi – ez pedig regényben valamivel jobban működik, mint a képernyőn.

A sorozat írója, Jami O’Brien igyekezett karcsúsítani a regény cselekményét: a Manxszal szembeszálló Vic McQueen történetszálát nem az anyaságig, csak kamaszéveiig követjük (a kortárs amerikai sorozatdivatnak megfelelően). Általában örvendetes, ha az adaptáció alakít (vagy akár húz) kissé az alapanyagon, adott esetben pedig különösen – tekintve, hogy Hill szövege messze nem tökéletes. Sajnos annak egyik legnagyobb hibáját a túlmagyarázott és túlterhelt természetfölötti mitológiát a vágóolló érintetlenül hagyja (a NOS4A2 zsargonja igen idétlenül hangzik a szereplők szájából). Nem lett volna rossz ötlet viszont Vic földhözragadt, munkásosztálybeli közegének és Manx túláradó, teátrális fantáziavilágának szembeállítása, ha az egyik nem nyomná agyon a másikat. Miközben Manx újabb és újabb gyerekeket szipolyoz ki, hosszasan elmerülünk a varázserejét kóstolgató Vic egyetemi felvételijében, harmatgyenge, érdektelen szerelmi ügyeiben és szülei adóbevallásában (unalmunkban pedig már csak a New England-i figurák következetlen akcentusára tudunk figyelni).

Ha lehet ilyet mondani, csak ront a helyzeten az erőtlen színészi játék, amelyet nem segít a panelekkel kitöltött forgatókönyv: a lány szülei a legordasabb kékgalléros klisékből lettek összerakva, az egyébként rátermett Zachary Quinto pedig egyszerűen képtelen feltárni a magát jótevőnek gondoló Manx ellentmondásos személyiségét, a többi szereplő gyakorlatilag csak hangulatos vagy annak szánt díszítőelem a sorozatban. A NOS4A2 nem elég félelmetes, nem elég drámai, de még nyomasztó atmoszférát is csak nyomokban tartalmaz.

Magyar felirat: elsys – BGábor

Figyelmébe ajánljuk