Felszólalt az egyik áldozat családja a Netflix sorozatgyilkosos műsora ellen

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 28.

Mikrofilm

Nem mindenki örül, hogy sorozat készült Jeffrey Dahmer történetéből.

A valós történeten alapuló bűnügyi sorozatok korát éljük, ebből pedig a Netflix is jócskán kiveszi a részét: elég csak olyan true crime dokumentumsorozatokra gondolnunk, mint a Making a Murderer vagy a Tigrisvilág. Az őrület persze nem pusztán dokukra korlátozódik: reneszánszokat élik a drámai hangvételű krimik is. Ezek közül az egyik legújabb belépő Ryan Murphy sorozatkirály (Glee – Sztárok leszünk!; Póz, Amerikai Horror Story) Jeffrey Dahmerről szóló műsora, ami szeptember végén debütált a Netflixen

A Dahmer–Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori a rendőrök és áldozatok szemszögéből igyekszik bemutatni minden idők egyik legismertebb sorozatgyilkosát, akit Evan Peters alakít. Vannak azonban olyanok, akik nem pusztán egy borzongató, esti szórakozást látnak a sorozatban. „Senkinek nem mondom meg, mit nézzen, tudom hogy a bűnügyi műsorok nagyot mennek most, de ha igazából kíváncsi vagy az áldozatokra, a családom (Isbellék) nagyon mérgesek a sorozat miatt. Újraalkotni, amint az unokatestvérem érzelmi összeomlást kap a bíróságon annak a szeme előtt, aki megkínozta és meggyilkolta a testvérét, őrület” – írta Twitteren Eric Perry, aki Errol Lindsey, Dahmer egyik áldozata unokatestvére.

Amint azt Perry kifejti, mivel a gyilkossággal kapcsolatos adatok nyilvánosnak számítanak, a valós bűnügyeken alapuló sorozatok alkotóinak nem kell engedélyt kérniük az áldozatok családjától ahhoz, hogy a vásznon vagy a tévében megjelenítsék őket. Pont ezt történt a Dahmer–Szörnyeteggel is – Perryéket senki nem kereste fel a stábból. „Szóval amikor azt mondják, hogy »az áldozatok iránti tiszteletből«, vagy »a családok méltóságának tiszteletben tartásával« cselekedtek, akkor valójában senki nem értesítette őket” – írta, hozzátéve: unokatestvére pár havonta kap egy csomó hívást és üzenetet, innen tudja, hogy ismét készült egy műsor Dahmerről.

A sorozat producereit amiatt is támadták, hogy a műsor humanizálni igyekszik Dahmert. Ez ellen pont azzal védekeztek, hogy ők csak igyekeztek a másik oldalról, az áldozatok szemszögéből bemutatni őt. Ehhez képest arra mégsem vették a fáradságot, hogy felvegyék a kapcsolatot például Perry családjával. „Ez nem más, mint retraumatizálás újra és újra – és miért? Hány mozira/sorozatra/dokumentumfilmra van még szükség?” – tette fel a költői kérdést Eric Perry.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.