Felszólalt az egyik áldozat családja a Netflix sorozatgyilkosos műsora ellen

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 28.

Mikrofilm

Nem mindenki örül, hogy sorozat készült Jeffrey Dahmer történetéből.

A valós történeten alapuló bűnügyi sorozatok korát éljük, ebből pedig a Netflix is jócskán kiveszi a részét: elég csak olyan true crime dokumentumsorozatokra gondolnunk, mint a Making a Murderer vagy a Tigrisvilág. Az őrület persze nem pusztán dokukra korlátozódik: reneszánszokat élik a drámai hangvételű krimik is. Ezek közül az egyik legújabb belépő Ryan Murphy sorozatkirály (Glee – Sztárok leszünk!; Póz, Amerikai Horror Story) Jeffrey Dahmerről szóló műsora, ami szeptember végén debütált a Netflixen

A Dahmer–Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori a rendőrök és áldozatok szemszögéből igyekszik bemutatni minden idők egyik legismertebb sorozatgyilkosát, akit Evan Peters alakít. Vannak azonban olyanok, akik nem pusztán egy borzongató, esti szórakozást látnak a sorozatban. „Senkinek nem mondom meg, mit nézzen, tudom hogy a bűnügyi műsorok nagyot mennek most, de ha igazából kíváncsi vagy az áldozatokra, a családom (Isbellék) nagyon mérgesek a sorozat miatt. Újraalkotni, amint az unokatestvérem érzelmi összeomlást kap a bíróságon annak a szeme előtt, aki megkínozta és meggyilkolta a testvérét, őrület” – írta Twitteren Eric Perry, aki Errol Lindsey, Dahmer egyik áldozata unokatestvére.

Amint azt Perry kifejti, mivel a gyilkossággal kapcsolatos adatok nyilvánosnak számítanak, a valós bűnügyeken alapuló sorozatok alkotóinak nem kell engedélyt kérniük az áldozatok családjától ahhoz, hogy a vásznon vagy a tévében megjelenítsék őket. Pont ezt történt a Dahmer–Szörnyeteggel is – Perryéket senki nem kereste fel a stábból. „Szóval amikor azt mondják, hogy »az áldozatok iránti tiszteletből«, vagy »a családok méltóságának tiszteletben tartásával« cselekedtek, akkor valójában senki nem értesítette őket” – írta, hozzátéve: unokatestvére pár havonta kap egy csomó hívást és üzenetet, innen tudja, hogy ismét készült egy műsor Dahmerről.

A sorozat producereit amiatt is támadták, hogy a műsor humanizálni igyekszik Dahmert. Ez ellen pont azzal védekeztek, hogy ők csak igyekeztek a másik oldalról, az áldozatok szemszögéből bemutatni őt. Ehhez képest arra mégsem vették a fáradságot, hogy felvegyék a kapcsolatot például Perry családjával. „Ez nem más, mint retraumatizálás újra és újra – és miért? Hány mozira/sorozatra/dokumentumfilmra van még szükség?” – tette fel a költői kérdést Eric Perry.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?