Így készült del Toro új Pinokkiója

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 27.

Mikrofilm

A stop-motion animációnak már a werkfilmje is lenyűgöző.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Guillermo del Toro élete egyik legnagyobb álmának tartotta Carlo Collogi 1883-as Pinokkió kalandjai című meseregényének adaptációját. Két Oscarral a hóna alatt pedig végre meg is kapta a lehetőséget.

Senki sem tudja miért, de úgy alakult, hogy 2022 Pinokkió évévé vált. Az első versenyző, Robert Zemeckis élőszereplős változata már landolt is a Disney+-on, hogy szinte azonnal beálljon a balul elsült adaptációk sorába (kritikánk itt olvasható), valahova Roberto Benigni mellé. Utóbbi először közvetlenül Az élet szép viharos Oscar-sikere után vágott bele a projektbe – rendezőként és 50 évesen a címszerepet is elvállalva –, majd a 2011-es változatban is szerepet vállalt, hogy ugyanúgy elhasaljon, mint a 2019-es Pinokkióban, ahol immár Gepettót alakította.

Ilyen előzmények után legalább annyi félelemmel, mint amilyen izgatottan várjuk del Toro próbálkozását. A rendező a megszokottól kicsit sötétebb tónusban, stop-motion technikával gondolta újra az ősrégi történetet. A rendező ugyan már címében (mely eredetileg Guillermo del Toro Pinokkiója volt) is nevére vette a filmet, pedig valójában Mark Gustafsonnal közösen alkották meg a fából lett fiú kalandját.

A Netflix TUDUM nevű eseményén nyilvánosságra hozott videóból az is kiderül, miként. Mint a videóban del Toro elmondja, a stop-motion technika mindig is lenyűgözte, hiszen annak tökéletlensége, sőt, még az alkotás közben felszálló por is azt meséli el, hogyan készül az adott film – Pinokkiójával pedig hasonló expresszivitásra törekedett. A videóban betekintést nyerhetünk egy-egy jelenet elkészítésébe és a rendező több Pinokkió-bábut is bemutat.

A Pinokkió várhatóan decemberben érkezik a Netflixre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?