Fény derült a Berlinale első igazgatójának náci múltjára

  • narancs.hu
  • 2020. január 30.

Mikrofilm

A fesztivál megszüntette a róla elnevezett díjat, amit Tarr Béla és Fliegauf Benedek is elnyert.

Azonnali hatállyal felfüggesztette az első igazgatója, Alfred Bauer nevét viselő Ezüst Medve-díjat a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál vezetősége – jelentették be a Berlinale honlapján.

A Die Zeit német hetilapban szerdán megjelent cikk forrásai "új fényben mutatták be Alfred Bauernek, a Berlinale első elnökének szerepét a nemzetiszocialisták filmpolitikájában. E források szerint Bauer jelentős pozíciókat töltött be a náci érában. Ezen új ismeretek alapján a Berlinale azonnali hatállyal felfüggeszti az Alfred Bauer Ezüst Medve-díját" – fogalmaznak közleményükben.

false

 

Fotó: MTI

Az Alfred Bauer-díjjal a különösen innovatív filmkészítést jutalmazzák a fesztiválon.
Bauer 1951 és 1976 között volt a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál első igazgatója. A díjat 1987-ben nevezték el róla.
Tavaly ezt a díjat Nora Fingscheidt rendező Systemsprenger (Rendszerrobbantók) című filmje nyerte el.- korábban Tarr Béla (A torinói ló) és Filegauf Benedek (Csak a szél) is kapott egy-egy Ezüst Medvét.

"A fesztivál nem volt korábban tudatában annak, hogy Alfred Bauer jelentős szerepet játszott a nemzetiszocializmusban. Üdvözöljük a Die Zeitben megjelent kutatást és annak közreadását, és felhasználjuk ezeket az új információkat arra, hogy megvizsgáljuk a fesztivál történetét külső akadémia kutatókkal együtt" – közölte Berlinale szóvivője.

(MTI)

Neked ajánljuk