Tévésorozat

Sorra szegte meg kora nőkre vonatkozó írott és íratlan szabályait

Mikrofilm

Volt földbirtokos, iparos, utazó és főként szerető... Kritika a Gentleman Jack című sorozatról.

Sally Wain­wright, Halifax városának tévés krónikása a Happy Valley és a Last Tango in Halifax fiktív történetei után a település valós történelmébe mélyesztette fogát. Bár saját kútfőből sem esik nehezére az árnyalt és szövevényes sorsú hősnők megrajzolása, ezúttal nem is kellett a fantáziájára hagyatkoznia.

A kalandos életű Anne Lister az 1800-as évek elején élt Halifaxben. Földbirtokos, iparos, utazó és szerető – sorra szegte meg kora nőkre vonatkozó írott és íratlan szabályait: maga szedte be bérlői tartozását, a birtokán szénbányát nyitott és egymás után csábította el a környék és Európa asszonyait. Titkosírással írt naplót vezetett, és 1834-ben „feleségül vett” egy gazdag nemeslányt (sok történetíró ezt tartja Nagy-Britannia első nők között kötött frigyének).

Wainwright pattogós sorozatot írt a filmre kívánkozó életről, állandó színésznője, Suranne Jones pedig végtelen életörömmel és szemtelenséggel kelti életre a rebellis Listert (gyakran kitekint és elmagyarázza aktuális csábításának mechanizmusát).

false

 

Fotó: HBO

Jonest ugyanolyan élvezet nézni, ahogy túljár a gaz szénkufárok eszén vagy épp a szende Sophie Rundle-t igyekszik kibeszélni az alsószoknyájából. Író és színész mindketten érzékenyek Lister életfelfogásának ellentmondásaira (szomjazza a szabadságot és a nők egyenlőségét, miközben arisztokrata toryként süket a parasztság panaszaira).

Egyetlen rendkívüli emberen és a halifaxi mikrokozmoszon keresztül feltárul a kor ipari forradalma, a nemek közti viszonyok állapota, földesúr és bérlő hierarchiája.

A Gentlemen Jack kifinomult és stílusos mulatság.

Az HBO műsorán


Figyelmébe ajánljuk